Známá umělkyně s tajemným životem. Kniha Toyen. První dáma surrealismu přináší nová svědectví

20. říjen 2023

Obsáhlá a velkoryse ilustrovaná biografie malířky Toyen se čte jako detektivní román. Režisérka a spisovatelka Andrea Sedláčková se ve své knize vydává po stopách nekonvenční umělkyně, prochází desítky archivů, policejních záznamů a zatím nepublikovaných deníků, aby objevila skutečnou Toyen.

Andrea Sedláčková: Toyen. První dáma surrealismu

Vloni měl u příležitosti 120 let od narození Toyen premiéru dokumentární snímek Andreay Sedláčkové Toyen, baronka surrealismu, nyní vychází i kniha. „Film je samozřejmě úplně jiné médium. Hodně jsem se v něm zabývala její tvorbou, jejími obrazy, tím, jak na lidi působí. Film stál na počátku mé cesty k Toyen, protože když jsem dostala nabídku, abych ho natáčela, tak jsem si uvědomila, že to bude velmi těžké, protože o Toyen se, jak známo, nic neví,“ popisuje Andrea Sedláčková, jak se k tématu dostala. Vydala se tedy pátrat na vlastní pěst. A ke svému překvapení úspěšně. V Paříži, kde Andrea Sedláčková žije, nalezla ještě několik pamětníků, kteří Toyen osobně znali. Toyen měla velmi ráda mladé muže, takže se kromě jedné výjimky jednalo o pány. Z mladých mužů už jsou nyní staří pánové, nicméně s dobrou pamětí. „Ze života Toyen mi vyprávěli spoustu věcí. V tom filmu jsem použila větu, dvě a bylo mi líto, že by zbytek skončil v paměti mého počítače. Takže jsem si řekla: Udělám z toho knížku. Takže jsem pátrala dál a objevila jsem ještě mnohé další věci…“ 

Z knihy Andrey Sedláčkové Toyen. První dáma surrealismu

Jaká tedy byla skutečná Toyen? Podařilo se Andree Sedláčkové vyvrátit nebo potvrdit některé legendy, které o Toyen kolují? Na která místa a k jakým lidem ji pátrání zavedlo? Jak se píše kniha o někom, o kom se toho tak málo ví? A jaká zatím neznámá fakta se jí podařilo odhalit? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: nav
Spustit audio

Související