KPMG Data Festival letos zaujal mapováním obyvatel nebo umělou inteligencí v bankách

20. 10. 2023 | | Zprávy ze školy KPMG Data Festival

V pátek 6. října se na půdě Vysoké školy ekonomické (VŠE) uskutečnil již šestý ročník festivalu o datové analýze a jejím fungování ve firmách s cílem odbourat mýty o složitosti zpracovávání dat. Epicentrem akce pod správou KPMG byla i tentokrát Rajská budova. Prezentace třiceti jedna firem na jednotlivých stáncích v atriu byla obohacena řadou přednášek, panelových diskusí a workshopů.

Představení dat za pomoci statistiky si vzal pod palec Tomáš Karel z Katedry statistiky a pravděpodobnosti Fakulty informatiky a statistiky VŠE. Přednáška s názvem Jak se nenechat oklamat statistikou ve světě dat pojednávala o problému výběrových zkreslení klamu přeživších na příkladech bojových letadel. Dále byl na úspěšnosti vakcín vůči populaci nakažené určitou chorobou vysvětlen rozdíl mezi ukazatelem senzitivity a specificity.

Komerční banka představila v největší posluchárně RB 101 téma Jak přesné musí být textové modely, aby byly opravdu užitečné pro banku? I v této sféře začíná přebírat dominantní postavení umělá inteligence, která je postupně aplikována prostřednictvím chatbota, hlasové asistence a optického rozpoznávání znaků. Operátor O2 nám zase v oblasti telekomunikací poskytl přednášku o geolokační analýze jako podkladu pro byznysová rozhodnutí, která spočívá hlavně v agregování geografické polohy a pohybu obyvatelstva.

Festival trval od 9. do 18. hodiny, kdy plynule navázal na Noc vědců. Ta se letos zabývala tématem tajemství a odhalování záhad vědy jako takové. Samotnou interakci podpořila i možnost hrát online hru skrze chytré telefony. Záhada nákazy finanční negramotnosti měla hráče seznámit o problému chronického utrácení či impulzivních nákupů. Ty nejlepší čekaly i hodnotné ceny od sponzorů akce.

Foto: Facebook KPMG Data Festival

Mohlo by tě zajímat: