Komínáři opravují historický komín někdejšího skladu chmele v Žatci

20. říjen 2023 11:25

Specialisté mění zničené cihly z koruny továrního komínu žateckého Chrámu chmele a piva. Pracují v asi 15metrové výšce na střeše někdejšího skladu chmele, dalších zhruba 15 metrů to je na vrchol komínu. Komínáři tam stoupají po železných stupačkách, materiál si vozí kladkou. Oprava komínu souvisí s nedávným zapsáním Žatce a krajiny žateckého chmele na seznam kulturního dědictví UNESCO.

„Pojedeme historickým průmyslovým výtahem pro dopravu žoků s chmelem až do podkrovního patra, také jde o technickou památku. I materiál se vozí tudy,“ vysvětluje manažer Chrámu chmele a piva Karel Havelka.

Parta komínářů pak z podkroví malým podkrovním okénkem dostává materiál na střechu. A pak se jím taky protahují.

„Tady se míchá ta jemná malta, pak máme ještě maltu přímo na to zdivo,“ ukazuje Filip Bezděkovský. Společně s kolegy z firmy Vysoké komíny pracuje na střeše zhruba v polovině 33 metrů vysokého komínu postaveného před rokem 1899.

„Tady jsou ty cihly, které se rozebraly. Očistíme je od malty a použijeme je znova. Ty, které nepůjdou použít, se budou muset nahradit jinými cihlami – těmi z Domažlic, kde byl také komín ze světlých cihel. A támhle nahoře jsou vidět speciálky, tvarovky – stejně jako tady na té římse dole. To už se nevyrábí, takže to zachraňujeme z demolicí starých komínů,“ vysvětluje Bezděkovský.

Opravou postupně projdou všechny historické komíny v Žatci

Žatecké vysoké komíny jsou proslulé, spolu s městem Žatec a okolní chmelovou krajinou se dostaly na seznam světového dědictví UNESCO. Proto se podle Karla Havelky Chrám chmele a piva spolu s městem, kterému turistické centrum patří, rozhodly pro odborný zásah. „Pravděpodobně to čeká každý den komín. Minimálně je dobře, že máme od každého tu technickou zprávu, tu revizi,“ dodává.

Pasportizací loni prošlo 31 továrních komínů chmelařských skladů různých majitelů ve městě.

Spustit audio

Související