TIP REDAKCE: Podzim ve znamení mosh pitu. Do pražských klubů míří koncerty plné intenzivní energie

Enter Shikari - Rock for People 2022 | Foto: Lucie Nohlová, MonsterMusic

Za okny se sice už ozývá chladné počasí, uvnitř to bude ale pořádně vřít. Pod taktovkou Rock for People se totiž brzy chystá hned několik hudebních akcí, které plánují otestovat, jak pevné jsou základy našich klubů. Vybrali jsme z nich pět osvědčených interpretů, za které se zaručíme, že vás nenechají pod pódiem v klidu. 

Neck Deep – 26. 10. 2023, MeetFactory

Pokud bychom měli jmenovat zásadní kapely, které momentálně ovládají současnou éru pop punkového žánru, Neck Deep by ve výčtu nemohli chybět. Kapela z velšského Wrexhamu sice prošla v poslední době určitými změnami v sestavě, s tvorbou je to ale zpomalit nedonutilo. Po čtvrté studiovce z roku 2020 All Distortions Are Intentional znovu chystají další desku. Ta by měla sice vyjít až v příštím roce, ale při pražské show určitě uslyšíme alespoň některé z nových singlů. A pokud jste je zaznamenali třeba na předminulém ročníku Rock for People, tak dobře víte, jak živelná show se na nás chystá.

Čtěte také: TIP REDAKCE: 5 tváří ukrajinské hudební scény, které pronikly do našich playlistů

Stray From The Path – 27. 10. 2023, Futurum Music Bar

Před pár měsíci otevírali letošní ročník festivalu Rock for People. Brzy se ale přesvědčíme, že v klubu jim to šlape ještě lépe. Agresivní hardcore jedné z nejvíce otevřeně politických kapel, která bude jako vždy v textech předávat své myšlenky namířené proti kapitalismu, fašismu, policejní brutalitě apod., se bude v klubu Futurum dokonale vyjímat. Navíc se sebou vezmou opravdu kvalitní sestavu. Přidají se k nim australští Void of Vision, bývalý zpěvák kapely Crystal Lake Ryo Kinoshita s novým projektem s názvem Knosis a nakonec nekompromisní metalcore Make Them Suffer. Tahle sestava se postará o jeden z nejtvrdších podzimních večerů.

Recenze: Stray From The Path na albu Euthanasia opět přináší nálož surové atmosféry i ostré sociální kritiky

Bob Vylan – 2. 11. 2023, Bike Jesus

Duo Bob Vylan je zřejmě jedno z nejdravějších hudebních uskupení současné britské scény. Směsice punku a grimu podtrhuje texty plné frustrace a vzteku vůči systému plného rasismu, nerovnosti, korporátní chamtivosti apod. Pro silná, často konfrontující a oprávněně naštvaná vyjádření sice nejdou daleko, i přesto to ale při živých shows zvládají zkombinovat s obrovskou dávkou pozitivní energie. Přece jenom, kde jinde se aspoň na chvíli cítit dobře v šíleném světě, než na koncertě s těmi, kdo to cítí stejně. A tvorba Bob Vylan v tomhle ohledu funguje jako skvělá katarze.

Recenze: Bob Vylan na čerstvé desce adresují neduhy Anglie výbušným punkem a svéráznými texty

Enter Shikari – 3. 11. 2023, SaSaZu

V našich končinách už vlastně stálice. Multižánrovka z Velké Británie do Česka jezdí často a ráda a koncerty téhle čtveřice jsou notoricky známé pro svou velice osobitou energii, která byla dříve schopná strhnout celý klub. Teda možná by to zvládla i teď, jenže už má kapela na starosti mnohem větší publikum, než tomu bývalo dřív. Kromě Rock for People nebo Mighty Sounds jsme je naposledy u nás mohli vidět už ve větších prostorech Fora Karlín, a tentokrát je přivítá SaSaZuEnter Shikari navíc přivezou i aktuální sedmé studiové album, a pokud vám nepřijde dostatečně „tvrdé”, tak sami zjistíte, že tracky jako Bloodshot nebo It Hurts mají naživo opět neskutečný drive. Odzkoušeno námi již na jaro v klubu v Německu, tak očekáváme podobně výživnou atmosféru. Ostatně jako vždy.

Čtěte také: Nová deska, unikátní zvuk bez žánrových hranic a obrovská porce energie. Do Prahy míří Enter Shikari

Shame – 12. 11. 2023, Futurum Music Bar

Pro fanoušky post-punkového žánru tohle možná nebude až taková novinka, ale tvorba rychle rostoucí kapely Shame má skutečně úplně jiný říz při živých vystoupeních. Sami jsme se o tom přesvědčili na letošní Pohodě. S jakou vervou jdou do každého songu na dvě stě procent se pak samozřejmě odráží na divoké atmosféře publika. A nejnovější deska Food For Forms v čele s naprosto skvělým singlem Fingers of Steel tohle davové šílenství bezpochyby jen podpoří.


Napište komentář

Václav Pilka
O Václav Pilka 275 Článků
Jsem absolvent literární tvorby a hudba je pro mě obrovská část života. Protože ale nikde nehraju, tak o ní alespoň píšu. Žánrově se skoro vůbec nevymezuju, takže mám rád třeba Enter Shikari, Architects, Charli XCX, Little Simz, Pussy Riot nebo The 1975. Vedu mimo jiné i portál o méně populárních interpretech justlisten.cz