Expert: Hamás a Hizballáh hrají první teroristickou ligu. Evropa nesmí usnout na vavřínech

Bezpečnostní analytik Jaroslav Kuchyňa byl hostem ve vysílání CNN Prima NEWS.

Hamás a Hizballáh hrají první teroristickou ligu a Evropa nemůže usnout na vavřínech, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Jaroslav Kuchyňa a dodal, že vražedné útoky hrozí i v České republice. Avšak podle orientalisty Petra Pelikána jsou u nás velmi nepravděpodobné, protože tu na rozdíl od západních států nežije tolik migrantů.

V západní Evropě je v tuto chvíli riziko teroristických útoků jistě větší než v minulých letech, ale u nás k žádnému nejspíše nedojde, myslí si Pelikán. „Nemáme tak velkou imigrantskou komunitu a převládá tu spíše prosionistická nálada,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že západní Evropa je migranty zavalena a včas nezachytila možné nebezpečí.

ČTĚTE TAKÉ: Čech z izraelské armády sloužil už v jomkipurské válce. Teď hřímá: Hamás musí být vyhlazen

Odlišného názoru je ale Kuchyňa, který poukázal na prostupnost hranic. „O nějakém spaní na vavřínech nemůže být řeči. Západní i střední Evropa jsou proměnné a prolínají se. Lidé tu putují bez problémů,“ upozornil. Připustil, že zdejší muslimská a palestinská komunita je malá a nemáme tu tolik modliteben a mešit, tudíž lze vše lépe kontrolovat. „Že bychom ale měli zůstat v klidu poté, co se stalo před 12 dny, to nemůžeme. Hamás a Hizballáh hrají první teroristickou ligu,“ varoval.

Na tom, že Evropa stojí před velkou bezpečnostní hrozbou, se shodli i bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý s bezpečnostním analytikem CEVRO Danielem Koštovalem. A přestože se může zdát, že Česká republika není pro teroristy nijak zajímavá, riziko útoků vyloučit nelze. „Naše vztahy s Izraelem by naopak mohly naznačovat, že jsme anebo můžeme být v hledáčku,“ zdůraznil Koštoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nedělám si iluze, že by se útoky jako ve Francii neopakovaly. Hrozí i v Česku, řekl Žantovský

Tagy: