zvláštní poděkování
Quantcom.cz

MdB uvede muzikálovou komedii The Addams Family

The Addams Family (MdB)

autor: archiv divadla   

zvětšit obrázek

Addamsovi. Taková trochu ne úplně normální rodina. Žije v tajemném domě v ústraní kdesi za městem blízko hřbitova a její členové si odpradávna libují ve strašidelném, až morbidním humoru, jejich nejoblíbenější barva je černá a za nejkrásnější věc na celém životě považují smrt. Každodenní hrůzostrašná rutina Addamsovy rodiny se však razantně změní, když mladá Wednesday přivede představit svého nového přítele Lucase. Ba co víc? Na návštěvu do této démonické domácnosti mají zavítat i Lucasovi rodiče a zamilovaná Wednesday, která je jako vyměněná, požaduje po svých příbuzných, aby se chovali normálně. Jako normální lidé – tedy úplně jinak, než na co jsou zvyklí. Při společné večeři, kde dochází ke spoustě trapných výstupů, nakonec Wednesday, aby uklidnila situaci, oznámí, že se budou s Lucasem brát, což se všemi teprve pořádně zamává…

Příslušníci podivné rodiny Addamsovy se poprvé objevili v roce 1938 v komiksu Charlese Addamse a jejich příběhy vycházely pak v časopise The New Yorker pět desetiletí až do autorovy smrti v roce 1988. Charles Addams za svůj život nakreslil přes 1 300 komiksů. V šedesátých letech se poté oblíbené postavičky dostaly i na televizní obrazovky v hraném seriálu, kde získaly jména, která jim zůstala dodnes. Následovalo posléze několik animovaných seriálů a také celovečerních hraných filmů. Prozatím poslední animovaná filmová verze příběhů strašidelné i zábavné rodiny měla premiéru v roce 2019, v roce 2021 potom následoval druhý díl. V roce 2022 uvedla streamovací společnost Netflix s ohromným úspěchem prvních osm epizod seriálu Wednesday (režie Tim Burton, Gandja Monteiro a James Marshall). Seriál o chytré, sarkastické a trochu bezcitné slečně Addamsové má pokračovat druhou řadou v roce 2023.

Muzikálová adaptace vyšla z dílny broadwayských matadorů Marshalla Brickmana (mimo jiné stálého spolupracovníka Woodyho Allena) a Ricka Elice, kteří napsali libreto. Hudbu a písňové texty stvořil Andrew Lippa, autor písní k muzikálu Velká ryba (Big Fish), který měl českou premiéru právě v Městském divadle Brno v dubnu 2023 a je stále na repertoáru divadla. Muzikál The Addams Family mohli nejprve spatřit diváci v Chicagu v roce 2009, ovšem oficiální broadwayské premiéry se dočkal v divadle Lunt-Fontanne Theatre v New Yorku 8. dubna 2010. Lippa byl za svou práci na Addamsově rodině oceněn nominací na Cenu Tony (nejlepší původní hudba) a dvěma nominacemi na Cenu Drama Desk (hudba a texty písní). Addamsova rodina s Nathanem Lanem a Bebe Neuwirthovou v hlavních rolích lámala už v Chicagu rekordy v návštěvnosti během zkušebního uvedení a na Broadwayi až do svého ukončení 31. prosince 2011 odehrála 34 previews a 725 řádných představení. Národní turné po USA začalo v září 2011 v New Orleans a od té doby se objevil muzikál o poněkud zvláštní rodině na jevištích celého světa.

Brněnští diváci se také mohou těšit na tuto velmi vtipnou, ironickou a lehce hororovou podívanou pro celou rodinu s notnou dávkou nadsázky a skvělými melodiemi, kterou uvede Městské divadlo Brno v překladu Zuzany Čtveráčkové. Úspěšný muzikál přivede na jeviště Hudební scény režisér Stanislav Slovák se svým týmem – autory hudebního nastudování, sbormistry a dirigenty se stanou František Šterbák a Ema Javorová, o scénu i scénické projekce se postará Christoph Weyers, autorkami kostýmních návrhů budou Andrea a Adéla Kučerovy, choreografem pak Martin Pacek, masky do inscenace navrhne Jaroslav Milfajt, to celé pod dramaturgickým dohledem Miroslava Ondry.

Z hereckých osobností, které postavám vdechnou život, se můžete těšit například na Svetlanu Janotovou nebo Terezu Navrátilovou nebo Andreu Zelovou, Jiřího Daniela nebo Alana Novotného nebo Adama Kaňáka, Esther Mertovou nebo Kláru Ondrůškovou, Tomáše Saghera nebo Oldřicha Smysla, Martu Matějovou nebo Evelínu Studénkovou, Kryštofa Helbicha nebo Petra Horkého nebo Matyáše Mičulku, Roberta Jíchu nebo Marka Koláře, Lucii Bergerovou nebo Lenku Janíkovou, Šimona Fikara nebo Adama Gazdíka nebo Josefa Gazdíka a mnohé další.
Premiéra hororové muzikálové komedie The Addams Family proběhne 28. a 29. října 2023 na Hudební scéně MdB.
Termíny + vstupenky www.mdb.cz.

16.10.2023 16:10:15 Redakce | rubrika - Muzikály