Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Proč muži usínají po sexu: Biologie zná odpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Muži po sexu usínají… A také chrápou

Milé dámy, zlobíte se na partnera, který se po aktu prostě odvalí a spí? Možná nemusíte (ale i tak samozřejmě můžete!). Prostě podlehl hormonální potřebě.

Článek

Orgasmus slouží k navození příjemných pocitů při kopulaci. Je to jeden z nástrojů, který přispívá k zachování lidského rodu – bez něj by motivace k rozmnožování nemusela fungovat.

Orgasmus pravděpodobně zažívají nejen lidé, ale i většina zvířat. Všechny samice savců mají klitoris, a vědci zjistili, že i zvířata zažívají stahy svalů, které naznačují, že orgasmu dosahují.

Rozdíly mezi mužským a ženským orgasmem

Po orgasmu následuje smršť hormonů, která navozuje pocity uvolnění a uspokojení. Uvolněným dopaminem se stimulují mozková centra, která zodpovídají za motivaci. Jedná se o stejnou chemickou sloučeninu, která způsobuje závislost na heroinu.

Uvolňuje se také hormon oxytocin, který pomáhá navozovat citovou vazbu (oxytocin se hojně uvolňuje i například u porodu, kde napomáhá nejen stahům dělohy, ale i navázání pouta mezi matkou a novorozencem). To je pro obě pohlaví stejné. Proč však ženy mají potřebu si po sexu povídat, zatímco muži usínají?

Jedním z důvodů je to, že ženy často vyvrcholení vůbec nedosahují. Podle studií se ukazuje, že při heterosexuálním styku pravidelně orgasmu dosahuje 98 % mužů, ale jen asi 20 % žen. Celý ten hormonální koktejl se tak nemůže rozjet.

I pokud žena vrcholu dosáhne, obecně se jí vyplaví více oxytocinu než dopaminu. Produkce oxytocinu je nepřímo úměrná hladině testosteronu – čím vyšší hladina testosteronu, tím nižší je produkce oxytocinu a naopak. Jelikož testosteron je mužský pohlavní hormon, je nasnadě, že hladina oxytocinu u mužů je po vyvrcholení nižší než u žen. Zatímco ženy se chtějí tulit, povídat si a prohloubit citové spojení, muži jejich touhu po citové blízkosti neopětují.

Fyzické aspekty mužského orgasmu

K dosažení erekce musí mužské tělo nahnat krev do penisu a udržet ji tam, aby mohlo dojít k pohlavnímu styku. Zvyšuje se krevní tlak a narůstá tepová frekvence. Po ejakulaci nastává stádium regenerace a utlumení. Krevní tlak se vrací do normálu, tepová frekvence se zklidňuje. Na rozdíl od žen, které jsou přirozeně multiorgasmické, mohou dosáhnout několika vyvrcholení po sobě, muži potřebují čas k zotavení. Doba trvání odpočinku se liší podle věku, zdravotního stavu a prosté výši touhy po pokračování.

Proč tedy muži po sexu usínají?

Pokud si shrneme veškeré faktory, jedná se o působení hormonů – dopamin navozuje pocit štěstí a uspokojení, a hladina oxytocinu je nižší než u žen, tudíž touha si povídat a mazlit není tak silná. Zároveň následuje únava a uvolnění po snížení krevního tlaku. Když si k tomu připočteme, že k aktu často dochází večer a naakumuluje se tak únava z celého dne, s přibývajícím věkem muži usínají ve větším a větším procentu případů. Což samozřejmě neznamená, že se nemohou snažit biologickou potřebu překonat – člověk je rozumem nadaný tvor, a tak na rozdíl od zvířat o svém jednání rozhoduje sám.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz