Hlavní obsah

Diskuse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fascinuje mě pojem diskuse. Ne tedy hádání, o to, který názor zvítězí, jak je fundovaný, potřebný pro ostatní a vůbec…

Článek

Diskuse, pojem docela běžný, ale někdy i nepřípustný. Zajímal jsem se o výklad pojmu diskuse a dověděl jsem se následující.

Je to latinský pojem, discussio, odvozený od slova dis-quatere, znamenající přetřásat, zkoumat, je to věcný rozhovor několika osob o určitém tématu, jehož cílem není rozhodovat, nýbrž pečlivě rozebrat problém z různých stránek, shromáždit argumenty a případně připravit půdu, pro racionální rozhodnutí. Uff! Nevím. jako dlouho trvalo latiníkům, naplnit obsah tohoto slova právě tak. Bohužel, nic nového. I tehdy, jak známo, se obsah slova „disquatere“ vždycky nenaplňoval, viz „ostatně si myslím, že je třeba zničit Kartágo“. No jsme dál, tedy časově, že by pod pojmem Kartágo, měla být Fialova vláda?

Omylem jsem zapnul televizi,, když probíhala diskuse ze sněmovny. Opravdu poctivě jsem se snažil z diskusních příspěvků najít argumenty pro racionální rozhodnutí, myslím racionální, ne tedy jen pro třeba voliče určitých stran a jejich stranické vůdce. Bohužel, bohužel, nenašel. Spíše jen řadu invektiv. No máme demokracii, Pán Bůh za to. Když ale chybí argumenty, mění se i slovník. Moc se mi líbilo, jak jeden ze našich známých režizérů, rozčílených nad zřejmým chybným rozhodnutím soudce na fotbalovém zápase, vyjádřil svůj odpor slovy" soudce je ošklivé kačátko!" Takhle se má kritizovat! (Jo a to bylo už dost dávno…)

Mám rád pana Wericha a občas si vzpomenu na jeho moudra,(tedy bez invektiv!) Na téma manželství se vyjádřil třeba takto: „Mé a manželčiny názory, zpočátku opačné, až ty její nabyly vrchu, nebo, moje žena řeší takové nepodstatné problémy, jako třeba kam s penězi,které vydělám, kam na dovolenou, co dokoupit do pokoje, ale takové závažné problémy, jako je třeba náš poměr k Mongolsku, to řeším já!“ Je mi blízký, pan Werich.

Vracím se zpět od pana Wericha a přemýšlím. Odkud se ta nevůle k diskusi s možným návrhem racionálního rozhodnutí u těch našich zákonodárců bere?

U nás doma, byla jako asi kdekoli, hlavou rodiny maminka. Diskutovalo se, diskutovalo se, ale pokud to nemělo racionální návrh, konec diskuse. Jo, to beru. Je to racionální. A naši zákonodárci? No to je slovo zákonodárce! Téměř si to zasluhuje poklonu, řídí a řeší i můj život, trochu drze se ptám, mají na to? No třeba jo, jsou námi zvoleni a tak, co si stěžujeme!

Když tak o tom přemýšlím, raději bych řešil to Mongolsko…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám