Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dva obrácené zvony v Kouřimi doplní příští rok třetí, vybralo se na něj ve sbírce

Kraje: Středočeský / / ČTK / 22. října 2023 1:02
Dva obrácené zvony v Kouřimi doplní příští rok třetí, vybralo se na něj ve sbírce

Náměstí s kostelem a zvonicí, Kouřim
Autor: Wikipedie.org / Zdeněk Fiedler / Creative Commons

Kouřim (Kolínsko) - Do zvonice v Kouřimi na Kolínsku by měl příští rok přibýt třetí obrácený zvon, původní byl zrekvírovaný v první světové válce. O obnovu vzácného zvonu Apolena usiluje přes čtyři roky spolek Kouřimští zvoníci, který zřídil na jeho ulití veřejnou sbírku. Sešlo se v ní kolem 540.000 korun, do sbírky putoval například výtěžek ze čtyř ročníků pochodu Apolena. ČTK to za spolek řekl Jan Bug.

Výrobu chtějí zvoníci zadat ještě letos. "Máme rešerše několika dílen a pak se rozhodneme, kterou oslovíme, pomůže nám i kampanolog Petr Vácha," řekl Bug. Výrobu odhaduje na dva až tři měsíce. Zvon by měl být nejprve umístěn v kostele, aby si ho lidé mohli prohlédnout. Na zvonici se pak má slavnostně zavěsit v roce 2025, kdy uplyne 500 let od postavení zvonice. Aktuální vyčíslení nákladů na ulití zvonu spolek nemá, původní odhad byl kolem 600.000 korun, náklady na kovy jsou ale nyní podle Buga nižší.

Kouřimské zvony jsou zavěšené srdcem vzhůru a rozeznívají se šlapáním. Oproti klasickému zvonění je už první úder maximálně hlasitý. V kouřimské zvonici byly původně čtyři obrácené zvony zhotovené roku 1671, po roce 1789 zbyly jen tři, nyní dva, Štěpán a Marie. Zvon Apolena byl zrekvírovaný za první světové války. Spolek Kouřimští zvoníci, který udržuje několikasetletou tradici zvonění na obrácené zvony, vznikl před čtyřmi lety. Na zvony v Kouřimi zvoní zvoníci jednou až dvakrát do měsíce.

Obrácené zvony jsou v Česku jen na dvou místech, vedle Kouřimi je mají ještě v Rovensku pod Troskami na Semilsku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 105)