Bundesliga - preview 8. kola: Potvrdí Mönchengladbach nabranou formu?

20.10.2023, 08:50, aktualizováno 22.10.2023, 08:45
Previews

Mönchengladbach poprvé v sezoně neprohrál dva duely za sebou. Po výhře nad Bochumí remizoval s Mohučí, nyní ho navíc v 8. kole čeká Köln, který je se ziskem jediného bodu poslední. Čvančara a spol. tak mají jedinečnou šanci nabranou formu potvrdit další výhrou.

1. FC Köln - Borussia Mönchengladbach

neděle 15:30

První porýnské derby před reprezentační pauzou Köln nezvládl, nyní jej však čeká další, ještě důležitější. Do kolínské čtvrti Müngersdorf totiž dorazí nenáviděný Mönchengladbach. Oba rivalové mají po nepovedeném vstupu do sezóny co dohánět, jako sůl ovšem vítězství potřebují především domácí.

Jediný bod z 21 možných získali kolínští "Kozli" v dosavadním průběhu bundesligového ročníku. Mužstvo vedené trenérem Steffenem Baumgartem se nezvedlo ani v posledním soutěžním klání na hřišti Leverkusenu, jemuž podlehlo jasně 3:0. Kvůli tomu Köln dál zůstává na dně tabulky nejvyšší německé soutěže.

Těžkou situaci si v klubu dobře uvědomují. "Každý z nás ví, na čem je. Ale v žádném okamžiku nemám pocit, že by někdo z kluků věšel hlavu. Všichni tvrdě pracují a soustředí se na to, co je čeká," řekl Baumgart před nedělním derby.

Nelze ovšem očekávat, že by se Gladbach nad Kölnem slitoval. Sám se potřebuje zlepšit, dosud v sezóně přemohl pouze Darmstadt. Vedle toho posbíral ještě tři remízy, celkový počet šesti bodů ovšem zůstává neuspokojivým skóre. I Borussia už mimochodem jedno klání s geografickým rivalem podstoupila, přičemž stejně jako Kozli podlehla rozjetému Leverkusenu.

Další derby již Gladbach hodlá ovládnout. "Víme, že na sebe musíme vzít charakter derby, a jsme si vědomi významu, který má tento zápas pro naše fanoušky. Chceme na hřiště přenést naše bojovné přednosti i herní kvalitu. Čekají nás vzrušující souboje a emotivní herní situace. Těším se, že nás v neděli prověří úkoly, na které jsme se celý týden připravovali," prohlásil kouč "Hříbat" Gerardo Seoane.

Na marodce Borussie zůstává brankářská jednička Jonas Omlin, jehož v posledních týdnech pravidelně zastupuje Moritz Nicolas. Kvůli zranění nebudou hrát ani defenzivní univerzál Tony Jantschke, středopolař Yvandro Borges Sanches a ofenzivně laděný záložník Hannes Wolf.

Seznam absentérů se na straně Kölnu podstatně zúžil. Během reprezentační přestávky vyléčili své bolístky pravý bek Benno Schmitz, křídelník Linton Maina a útočníci Luca Waldschmidt s Markem Uthem. Lépe se cítí také obránce Max Finkgräfe a forvardi Florian Dietz s Damionem Downsem, všichni tři se ale o víkendu představí v B-týmu.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schmitz, Hübers, Chabot, Paqarada - Martel, Ljubicic - Maina, Waldschmidt, Kainz - Selke

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Elvedi, Itakura, Wöber - Weigl - Reitz, Koné - Honorat, Netz - Čvančara, Pléa

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.72 - 2.82

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - FC Augsburg

neděle 17:30

Už to nešlo dál. Augsburg se po poslední porážce s Darmstadtem nadobro rozloučil s koučem Enricem Maassenem, který k bavorskému klubu přicházel loni v létě, a povolal na jeho místo Jessa Thorupa. Toho čeká premiéra na půdě Heidenheimu, tedy na půdě soupeře, který je také v Bundeslize novicem. Odhadovat, v jakém rozmaru nyní hosté vlastně jsou, je hodně složité.

Je pravda, že Fuggerstädter zřejmě potřebovali nový impuls. Ne že by pod Maassenem mužstvo body vyloženě nezískávalo, alespoň se totiž nacházelo nad červenými příčkami, na druhou stranu skoro vůbec nevyhrávalo. V osmnácti posledních zápasech, včetně těch z předchozího ročníku, vydolovalo tříbodový výsledek v Bundeslize jen dvakrát.

Pro domácí je, stejně jako pro hosty, prvořadá záchrana na nejvyšší úrovni. Zatím se k ní nasměrovali několika slušnými výsledky, především pak před vlastními fanoušky získali výhry nad Werderem i Unionem. A dobrým bonusem je pro ně třeba i plichta z Dortmundu. "Něco nemůžeme ovlivnit, soupeř má zkrátka jiného trenéra,” pokrčil rameny heidenheimský stratég Frank Schmidt při otázce na Maassenovo odvolání. "Více se prostě zaměříme na jednotlivé hráče, protože logicky nebude celý tým vypadat hned úplně jinak, ale dojde jen k pár změnám na určitých postech.”

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Kev. Müller - Traoré, P. Mainka, Siersleben, Föhrenbach - Maloney - Dinkci, Thomalla, Beck, Beste - Kleindienst

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Gumny, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Rexhbecaj, Dorsch - F. Jensen, Michel, Demirovič - P. Tietz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.60 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Union Berlín - VfB Stuttgart

sobota 15:30

Pouhý šestibodový zisk je pro Union bezpochyby hodně neuspokojivé číslo, srovnáme-li jeho výsledky z loňských sezón, a že by se minimálně chtěl zase rvát o místa zaručující pohárovou Evropu. Napravovat si ale svou bilanci zrovna proti Stuttgartu nebude vůbec snadné. Hlavně pokud přes reprezentační pauzu nezapomněl nic ze svého umění útočník Serhou Guirassy.

Loni musel klub z Bádenska-Württemberska zachraňovat svou místenku v Bundeslize až v dodatečné baráži, červnový dvojduel proti HSV nicméně ve finále zvládl s hravostí. Tak jako tak by asi stěží někdo očekával, že by se o pár měsíců později parta trenéra Sebastiana Hoenesse, jenž ke kormidlu přicházel ze začátku dubna, natolik zlepšila, aby mohla usilovat o ty největší pocty. Před startem tohoto kola obsazovala v tabulce parádní druhé místo, a to před Bayernem, Dortmundem či Lipskem, a jen o bod zaostávala za vedoucím Leverkusenem.

Nutno zmínit, že za všemi dosavadními úspěchy stojí především jedno jméno. Guirassy stihl během sedmi ligových zápasů nastřílet už třináct gólů, aktuálně je jedním z nejproduktivnějších střelců nejen v Německu, ale v celé Evropě. "Náš soupeř má ve svých řadách rozdílového hráče, se kterým se budeme muset týmově vypořádat,” uvědomoval si domácí lodivod Urs Fischer, že zastavit forvarda z Guiney bude jedním ze stěžejních úkolů.

V předchozí sezóně se berlínský celek vypořádal se Stuttgartem v obou případech, vyhrál v říjnu předešlého roku jak na jeho půdě, tak následně na apríla před vlastními fanoušky. Jenže teď je situace zcela odlišná. "Stuttgart je momentálně v parádní formě,” připomínal nesmazatelná fakta Fischer. "Jeho mužstvo má vždy jasný plán. Tlačí své protivníky už vepředu a hodně vysoko, dobře využívá prostor ve středu zálohy a vždy se vás snaží dostat do úzkých.”

Sedm porážek v řadě, takové jsou současné statistiky družiny z hlavní německé metropole, pokud do nich zařadíme i vystoupení z Ligy mistrů. Je to vážně velký kontrast oproti těm současným na straně Die Schwaben. "Je spousta důvodů, proč naše výkony v posledních týdnech nebyly dobré. Chci se ovšem dívat dopředu a přestat se zabývat minulostí. Uděláme vše pro to, abychom tuto negativní sérii ukončili,” sliboval berlínský šéf lavičky.

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Knoche, Diogo Leite - Trimmel, R. Khedira, Roussillon - Tousart, Haberer - Becker, K. Behrens

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - P. Stenzel, Anton, Zagadou, Mittelstädt - Karazor - Stiller, Millot - Leweling, Undav - Guirassy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 3.38 - 3.01

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Freiburg - VfL Bochum

sobota 15:30

Kladná odpověď na uvedenou otázku se nezdá příliš pravděpodobná, třebaže si Streichův výběr v uplynulých sedmi kolech neodpustil pár zaváhání. Naopak okupování pozic ve spodním patře tabulky se od VfL čekalo, ačkoli kádr na udržení Bundesligy rozhodně má.

Jeho součástí je i brankář Manuel Riemann, který se před dvěma týdny stal hrdinou svého klubu, když dokázal borcům z RB Lipsko lapit hned dvě penalty a výraznou měrou se tak podepsal pod remízu 0:0. Die Unabsteigbaren si tedy připsali do tabulky čtvrtý bod, ovšem spolu s Mohučí a Kölnem nadále čekají na první výhru.

"V Lipsku jsme zvolili defenzivní taktiku. Měli jsme tam pár slibných protiútoků, ale soupeř měl jinak velkou převahu. Proti Freiburgu to bude úplně jiný zápas, protože tým preferuje odlišný styl hry. Grifo a Doan jsou skvělí hráči, kteří jsou na ofenzivní polovině velice nebezpeční. Christian Streich má k dispozici výborný mančaft, proti kterému se složitě dostává do šancí," zamýšlel se nad kvalitou protivníka Thomas Letsch.

Jeho protějšek bude ponejvíce postrádat jednoho z největších oblíbenců fanoušků a fanynek, tedy Christian Güntera, jenž má na kontě už přes 300 bundesligových duelů a jehož do hry stále nepustí zlomenina ruky. Celek z Europa-Park Stadionu bez něj nastoupí už do desátého utkání, které bude následovat po tříbrankovém přídělu v Mnichově.

"Bochum proti Lipsku skvěle bránila. Soupeře napadala už u středového kruhu, takže se nenechala zatáhnout k vlastní šestnáctce. Z taktického pohledu to bylo správné řešení. Dokonce si sami dokázali vytvořit šance ke skórování. Dovedu si představit, že proti nám vyrukují se stejným plánem a budou sázet na rychle protiútoky," hodnotil Christian Streich, jenž jistě bude chtít udělat radost freiburskému prezidentovi Eberhardu Fugmannovi, který den před kláním proti Bochumi oslavil sedmdesáté narozeniny.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Ginter, Lienhart, Kübler - Eggestein, Höfler - Doan, Grifo - Höler, Sallai

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Ordets, Schlotterbeck, Bernardo - Masovic - Gamboa, Losilla, Stöger, Soares - Paciencia, Asano

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.89 - 4.52

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen

sobota 15:30

Bayer by případná výhra, která by byla v součtu s Evropskou ligou už šestou v řadě, vrátila do čela tabulky. Wolfsburg však nebude chtít dát nic zadarmo, kór když má v kádru Jonase Winda.

Dánský fotbalista dosud nastřílel už sedm branek a prosadil se i v rámci kvalifikace na EURO, když jednou skóroval proti Kazachstánu. Stejnou porci přesných zásahů má na kontě i Victor Boniface, který přišel před sezonou z belgického Unionu SG a přes něhož se v současné formě bude Patrik Schick složitěji vracet do základní sestavy.

Český útočník už s týmem trénoval bez jakýchkoli úlev. Kouč Xabi Alonso si navíc jeho práci na trénincích pochvaloval. Na adresu Wolfsburgu pak prohlásil: "Určitě neočekávám, že půjde o snadný zápas, přestože se nám teď herně i výsledkově daří. VfL mají v týmu několik vynikající hráčů, kteří mají dost zkušeností a nenechají se snadno rozhodit. Niko Kovać je trenérem, kterého si vážím a kterého respektuju."

V Mnichově, kde zanedlouho dvaačtyřicetiletý Španěl uzavíral svou úspěšnou kariéru, se těsně nepotkali. Teď oba věří, že jejich svěřenci uhrají tři body. Ze statistického úhlu pohledu má větší šanci na vítězství Leverkusen, jelikož v předchozích čtrnácti vzájemných střetnutích se stalo, že nikdy nevyhráli domácí.

Co se nucených absencí v dresu die Werkself týče, scházet bude nadále mladý, teprve dvacetiletý Brazilec Arthur, jenž zatím v novém působišti stihnul naskočit do pouhých třech partií. Na opačném pólu budou scházet Koen Casteels, jehož mezi třemi tyčemi nahradí neméně kvalitní Pavao Pervan. Dále Lukas Nmecha, Rogério, Felix Lange a Václav Černý, jenž se potýká s infekcí.

"Čeká nás ten nejtěžší protivník, jaký se aktuálně v Bundeslize nachází. Není to ale jenom po první pozici v tabulce, která Bayeru patří právem. Je to také o způsobu, jakým se hráči pohybují, ať už s míčem nebo bez něj. Za tohle zasluhují obdiv. Nicméně i my jsme ukázali, že umíme hrát velmi dobře a koncentrovaně po celých devadesát minut. Věřím, že v sobotu budeme mít svůj den," nechal se slyšet Kovać, jenž se Vlků ujal na začátku minulé sezony.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Pervan - Baku, Lacroix, Zesiger, Maehle - Svanberg, Arnold - Majer, Gerhardt, Tomas - Wind

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Wirtz - Boniface

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.56 - 4.17 - 1.76

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Eintracht Frankfurt

sobota 15:30

TSG mají zatím rozehranou sezonu velmi dobře. Dokonce nejlépe v prvoligové historii. Proti Eintrachtu tedy budou chtít pošesté naplno bodovat. Hosté v tabulce na svého nejbližšího soupeře ztrácí pět bodů a věří, že si v PreZero Areně vylepší bilanci z venkovních zápasů.

Mimo Deutsche Bank Park se Orlům nezadařilo ani začátkem října v rámci Evropské ligy, kde byl nad jejich síly PAOK Soluň. V domovském stánku Hoffenheimu však v předchozích rokách neměli špatnou bilanci, když z pěti duelů dokázali opanovat hned tři. Do karet jim hraje také fakt, že s výjimkou Sebastiana Rodeho není aktuálně nikdo zraněný.

"Hoffenheim nejčastěji nastupuje ve formaci 3-5-2 a jak defenzivní, tak ofenzivní hráči jsou výborně organizovaní. Je znát, že vědí, co přesně mají v konkrétních situacích dělat. Střetnou se dva týmy, které preferují ofenzivní fotbal. V sobotu budeme muset předvést TOP představení. Rozhodně nehodláme jenom bránit," prohlásil trenér Dino Toppmöller.

Jeho protějšek Pellegrino Matarazzo prožije na lavičce v rámci německé nejvyšší soutěže jubilejní sté střetnutí. A věří, že se podaří navázat jak na utkání, ve kterém před reprezentační pauzou jeho svěřenci přehráli Werder, tak na květnovou vzájemnou partii s hesenským celkem, která skončila 3:1, přičemž o jednu branku se postaral Andrej Kramarić, jehož teď trápí poraněné stehno, takže spolu s Nsokim, Kabakem a Geigerem nenastoupí.

"Eintracht zatím nedostává moc gólů a má několik možností, co se hráčů v záložní řadě týče. Určitě budeme muset být kreativní v ofenzivní fázi. To znamená, že budeme chtít mít balon co nejčastěji na svých kopačkách. Zároveň se musíme vyvarovat zbytečných chyb. Jenom v takovém případě můžeme uspět," prohlásil rodák z New Jersey, který během aktivní kariéry nastupoval na postu obránce.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Akpoguma, Brooks, Vogt - Grillitsch - Kadeřábek, Prömel, Stach, Skov - Weghorst, Beier

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Koch, Pacho - Dina-Ebimbe, Larsson, Skhiri, Max - Chaibi, Marmoush - Ngankam

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.65 - 3.78

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - RB Lipsko

sobota 15:30

Po dvou remízách kleslo Lipsko v tabulce Bundesligy na šesté místo. Zpět na vítěznou vlnu se saský celek bude chtít vrátit na hřišti nováčka z Darmstadtu. Hesenští se ovšem po opatrném vstupu do sezóny osmělili a poslední dvě kola zvládli na rozdíl od RB na výbornou.

Zatímco dělbu bodů s Bayernem fanoušci Lipska ještě brali, další plichta s Bochumí už je rozhodně nepotěšila. Mezitím navíc Roten Bullen podlehli v Lize mistrů Manchesteru City a aktuálně tak drží nelichotivou sérii tří soutěžních zápasů bez vítězství. "Je tu ale spousta věcí, které mluví v náš prospěch. Máme nejlepší obranu v Bundeslize, stále si vytváříme gólové šance a taky střílíme góly. Hrajeme slušný fotbal. To vše svědčí o tom, že se můžeme rychle výsledkově zlepšit. Je to v našich rukou," prohlásil trenér RB Marco Rose.

V Darmstadtu jsou s posledními výsledky zcela spokojeni. "Lilie" přemohly Brémy i Augsburg a v bundesligové tabulce vystoupaly na jedenácté místo. "Máme zdravé sebevědomí. V současné době se po obou vítězstvích nevznášíme v oblacích. Stejně tak ale předtím po porážkách nepadali na zem. Mužstvo je neustále připraveno pracovat na svém sebevědomí," pochvaluje si kouč hesenského mužstva Torsten Lieberknecht.

Proti Lipsku si nezahrají dva útočníci Darmstadtu - Aaron Seydel i smolař Fabio Torsiello, jenž si obnovil nedávné zranění. Do sestavy RB by se po několika týdnech měl vrátit záložník Dani Olmo, fit je poprvé od střetnutí s Bayernem také univerzál Benjamin Henrichs. Start obránce Lukase Klostermanna je nejistý, naopak další zadáci Willi Orbán a El Chadaille Bitshiabu zůstávají stejně jako náhradní brankář Timo Schlieck mimo hru.

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Klarer, J. Müller, Maglica - Bader, Kempe, Holland, Nürnberger - Mehlem - Skarke, L. Pfeiffer

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Simakan, Klostermann, Lukeba, Raum - Schlager, Kampl - Xavi, Forsberg - Openda, Poulsen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.66 - 5.00 - 1.47

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Bayern Mnichov

sobota 18:30

Na jaře Mainz uštědřil Bayernu nepříjemný úder, od té doby ovšem v Bundeslize nezvítězil. Jeho čekání na tříbodový zisk trvá téměř půlroku a nic nenasvědčuje tomu, že by měl Bavory po šesti měsících zase překvapit. I tak Nullfünfer udělají vše pro to, aby favorita z Mnichova potrápily.

Doba hojnosti v Porýní-Falci skončila. Zdálo se, že Bo Svensson má v Mainzu vše pod kontrolou, nyní už to tak ale vůbec nevypadá. Nullfünfer se výsledkově trápí a jen díky neschopnosti ještě horšího Kölnu nesídlí na samotném dně tabulky..

Do toho čeká Mainz duel s vůbec nejsilnějším mužstvem soutěže. Avšak proč předčasně stahovat kalhoty? "Všichni v klubu - tým, trenér, představenstvo, fanoušci - musí držet pohromadě víc než kdy jindy. V posledních dvou letech bylo snadné jásat a plácat se po zádech. Teď přichází zkouška charakteru pro každého. Teď se ukáže, co v nás je, burcoval Svensson na čtvrteční tiskové konferenci.

Bayern v probíhajícím bundesligovém ročníku posbíral již pět výher a body ztratil pouze při remízách s Leverkusenem a Lipskem. Je tedy jasné, že o vítězství, díky němuž by se mohli přiblížit prvnímu místu (na které momentálně ztrácí dva body), budou Bavoři usilovat také na hřišti FSV.

Lodivod Roten Thomas Tuchel věří, že jeho mužstvo nevypadlo po reprezentační pauze z rytmu. "V poslední době jsme byli na dobré cestě, proti Freiburgu jsme odehráli jeden z našich nejlepších zápasů. Teď jsme měli pauzu, dnes (v pátek) poprvé trénujeme znovu s celým týmem. Jsem rád, že hrajeme až v 18:30, máme díky tomu víc času," uvedl kouč, který si v minulosti udělal velké jméno v Mainzu.

V uplynulých dnech řešil Bayern i mimofotbalové záležitosti. Izraelský brankář Daniel Peretz nemohl mít kvůli aktuální geopolitické situaci na Blízkém východě dobrou náladu a moc mu jistě nepomohl marocký spoluhráč Noussair Mazraoui, jenž na sociálních sítích vyjádřil podporu palestinskému lidu, jehož část se přitom dopustila krveprolití právě na občanech Izraele. Vedení Bavorů si s Mazraouim promluvilo, nakonec jej ale nikterak nepotrestalo.

V Mainzu bude marocký pravý bek tak jako tak absentovat kvůli zranění. Zdravotní trable nepustí do hry také stopera Dayota Upamecana, univerzála Raphaëla Guerreira, středopolaře Joshuu Kimmicha a křídelníka Serge Gnabryho. Nejistý je start záložníka Leona Goretzky. Po dlouhé absenci se návratu do akce přibližuje gólman Manuel Neuer, Tuchel nicméně prozradil, že jeho čas zřejmě přijde až za týden v utkání proti Darmstadtu. Do té doby by měl mezi třemi tyčemi FCB zůstat Sven Ulreich.

Nullfünfer dál postrádají obránce Andrease Hanche-Olsena s Phillippem Mwenem a mladého útočníka Nelson Weiper. Hrát nebude ani forvard Anwar El Ghazi, který podobně jako Mazraoui podpořil Palestinu, ovšem použil při tom radikálnější slovník, za což jej management FSV na dobu neurčitou vyřadil z kádru. Na trávník by se naopak po delší absenci měl vrátit krajní zadák Silvan Widmer, téhož se může dočkat i útočník Jonathan Burkardt. Otazníky visí nad nasazením brankáře Robina Zentnera a forvardů Karima Onisiwa s Brajanem Grudou.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Bell, Guilavogui, Fernandes - Widmer, Barreiro, Kohr, Caci - Gruda (Barkok), Onisiwo (Lee) - Ajorque

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Laimer, de Ligt, Kim, Davies - Musiala, Goretzka - Coman, T. Müller, Sané - Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.32 - 6.27 - 1.30

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Werder Brémy

pátek 20:30

Na ligové scéně doposud neporažený Dortmund se může dostat dočasně do čela tabulky. Na pátek se mu po reprezentační pauze nachystal duel s Brémami, a jak uvedl domácí kouč Edin Terzic, úkol to bude těžký. Podtrhují to fakta i samotná historie. Na druhou stranu je pro BVB rozhodně velkým lákadlem poskočit aspoň do sobotního odpoledne hned o tři příčky nahoru.

Pokud se podíváme na současné postavení obou konkurentů v průběžném pořadí, ve finále by si kdekdo mohl říct, že byl Terzic na předzápasové tiskové konferenci až příliš skeptický, až moc opatrný. Werder se totiž s hubeným náskokem dvou bodů na šestnáctou barážovou pozici nacházel opravdu jenom těsně nad červeným pásmem, ze sedmi bundesligových duelů našel přemožitele už v pěti případech. Má mimochodem o tři body méně než ve stejnou dobu během loňské sezóny.

Jenže kdo ví, zda by umístění svěřenců trenéra Oleho Wernera přece nevypadalo o něco lépe a nakonec by vlastně nebylo dost podobné, jako právě to z minulého ročníku, kdyby v posledním domácím utkání s Hoffenheimem nepřišli alespoň o remízu až v nastavení druhé půle a kdyby se jim ještě v srpnu ve Freiburgu nepřihodilo prakticky nemlich to samé. V řečí čísel to znamená ztrátu dvou bodů a hned čtyři místa v tabulce. Najednou by se tak hosté spíše pohybovali v klidnějším středu.

I proto varoval Terzic svou kabinu před jakýmkoli podceněním, jakkoli se může zdát, že mezi oběma družinami je propastný rozdíl. "Víme, že z hlediska výsledků neprochází náš soupeř lehkým obdobím," uvedl. "Ale my moc dobře známe jeho kvalitu. Víme, jak může být nebezpečný. Připravujeme se tedy na opravdu dobře sehraného protivníka,” sliboval fandům, že ani při spřádání plánů na tento mač jeho tým nic nevynechal, ačkoli spousta hráčů si na mezinárodní úrovni musela plnit své povinnosti.

Pak je tu též blízká historie vzájemných klání, které BVB bezpochyby nevládne a trochu podlamuje jeho prognózovou režii. Je pravda, že více vítězství, konkrétně čtyřicet devět, získal klub ze Severního Porýní-Vestfálska už pouze nad Frankfurtem a sumárních čtyřicet sedm nad Werderdem je zajisté dostatečným argumentem pro stavění jeho mančaftu do role favorita.

Nicméně měření sil z nedávných let, a to paradoxně ty z domácího prostředí v Signal Iduna Parku, prostě pro Borussii úplně dobře nedopadla. Nebo ne vždy. Lépe řečeno a přesněji, v předchozích pěti ligových případech hosté dvakrát vyhráli a jednou remizovali, a to navíc mezitím ještě dokázali v roce 2019 vyřadit Dortmund z osmifinále DFB-Pokalu. Byť je třeba podotknout, že tomu bylo až po penaltách.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Ryerson, Hummels, N. Schlotterbeck, Bensebaïni - Sabitzer, Can - Reus - Brandt, Malen - Füllkrug

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Veljkovič, Friedl, A. Jung - Weiser, Lynen, Deman - Schmid, Stage - Njinmah, Ducksch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.61 - 10.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
7
6
1
0
23 : 6
19
2
VfB Stuttgart
7
6
0
1
22 : 8
18
3
Bayern Mnichov
7
5
2
0
23 : 6
17
4
Borussia Dortmund
7
5
2
0
16 : 8
17
5
TSG Hoffenheim
7
5
0
2
16 : 11
15
6
RB Lipsko
7
4
2
1
16 : 6
14
7
VfL Wolfsburg
7
4
0
3
10 : 9
12
8
Eintracht Frankfurt
7
2
4
1
6 : 5
10
9
SC Freiburg
7
3
1
3
7 : 13
10
10
1. FC Heidenheim
7
2
1
4
10 : 15
7
11
SV Darmstadt
7
2
1
4
12 : 19
7
12
Borussia Mönchengladbach
7
1
3
3
13 : 16
6
13
Union Berlín
7
2
0
5
11 : 14
6
14
Werder Brémy
7
2
0
5
12 : 17
6
15
FC Augsburg
7
1
2
4
10 : 17
5
16
VfL Bochum
7
0
4
3
5 : 19
4
17
1. FSV Mainz 05
7
0
2
5
6 : 19
2
18
1. FC Köln
7
0
1
6
4 : 14
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (53)

Přidat komentář
andrew96

Kicktipp!

Reagovat
Rudnevs

Ouedraogo má údajne v zmluve klauzulu 7 miliónov, po sezóne bude chcieť odísť a favoritom na jeho zisk je Lipsko.

Pokiaľ je to pravda, tak je to sviňstvo zo strany Ouedraoga, že svoj prvý kontrakt v živote s klubom, ktorý ho vychoval, podpíše len za cenu toho, že tam bude mať smiešnu výkupku.

A k Schröderovi taktiež no comment.. čudujem sa, že všetok hejt schytával len Max a Schröderovi to ešte relatívne prechádza.

Reagovat
Martin9719

Konečně je to zase tady!

Na sehranost SVW bych tak úplně nesázel, protože snad není zápasu kdy by Ole neudělal nějaké změny. Útočníci se u Duksche střídají jak ponožky a dnes dokonce kvůli marodce poprvé hraje Bittencourt na což jsem celkem zvědav. Zároveň DM poprvé Stage. Větší naději na bodový zisk by mohl dát absentující Stark bez kterého se podle mě obrana do kupy sama nedá, alespoň Friedl to sám neukočíruje. Zajímavá pro SVW může být i absence Pavlenky který mi přijde, že má období kdy nechytí nic navíc.

Těším se na to jak Terzič po náročným repre svazu mužstvo které hraje skoro beze změn připraví.

Reagovat
Rudnevs

Mňa bavilo, ako bolo všade čítať Werder Geil a pomaly až myšlienky na titul po tom, čo prišiel Keita. Nakoniec ani nevieme že nejaky Keita za Werder hrá. Tuším je teraz znovu zranený navyše.

Reagovat
Martin9719

Přehnaný optimismus. Keita rozhodně hrát nějakou větší roli nebude. Minimálně ne dokonce podzimní části. Když už trénoval tak nejdříve nebyl připraven a když už ano tak odehrál sotva 60 minut. Je to bída a asi můžeme říct, že SVW už jistě čeká tuhý boj o záchranu. Werner to každý týden míchá a i když střídání mu někdy vyjdou během zápasu tak základní sestavu podle mě trefí málokdy. To je jednou Borré, pak teda když Njimnah dá gól tak dá jeho, pak zase sundá ze základu Duksche a je z toho 4ka v Heidenheimu..Podle mě ani sám neví a zkouší. Dokonce se vrátil ke složení středový trojky z minulé sezony když poprvé nasadil chudáka Bittencourta který z té bídy v nerozehranosti byl asi nejkreativnější. Dneska stačilo jediný a sice aby BVB výborně zavřelo a presovalo střed hřiště a tím nemohla nastat žádná trvalejší spolupráce mezi zálohou a útočníky.

Can si dneska asi jinak pojistil pro další zápasy místo v základu. Dneska se Terzičovi celkem nabízelo tu sestavu promíchat. Vývoj po repre asi očekávaný, tempo to moc nemělo jinak velmi dobře zaujal Nmecha.

Reagovat
andrew96

Nmecha včera hrál velký zápas. A i u ostatních hráčů byla vidět větší individuální kvalita oproti hráčům SVW. Velké sebevědomí má nyní především Ryerson, to je teď vyloženě elitní bek (a to přicházel spíš jako záplata).

Akorát bych k tomu rád viděl i slušný týmový výkon s taktickými prvky. A ne nudné trápení. Včera jsem u toho po změně stran zadřímal a probudil mě až Brandtův gól.

Reagovat
Martin9719

Taky mě to noc nezaujalo,ale jsem rád že neskončila série bez gólů v Signal Irina parku. Ten Terzičův systém zejména do ofenzivy kde zůstávají jen 2 stopeři vzadu mi přijde zajímavý. Někdy to připomíná 2-3-2-3, 2-4-1-3 nebo se zataženým Canem mezi stopery 3-1-3-3. Pozičně zajímavé ale hru je k tomu potřeba zrychlit. Po repre pauze bych ale víc nečekal. Opravdu se nabízelo to protočit. Bynoe-Gittens, Haller, Süle, Adeyemi např. mohli do základu.

Reagovat
andrew96

Myslím, že Füllkrugovi by i prospělo, kdyby občas naskočil z lavičky.

Adeyemi ať si nejdřív srovná priority. Snad už na tom pracuje.

Reagovat
Rudnevs

Guirassy zranený dole. Snáď nič vážne.

Reagovat
Martin9719

Pokud to byl pro VFB minulý týden první zvládnutý těžší zápas tak teď to znovu potvrdili, že se s nimi do boje o poháry už musí počítat. S 21 body po 8 kolech už těžko může někdo říct, že budou hrát o záchranu.

Reagovat
Rudnevs

Tak povedať sa to dá úplne v pohode. Mám pocit, že Union alebo Freiburg by boli aj 5 kôl pred koncom s 10 bodovým náskokom na čele tabuľky schopní povedať, že cieľom ostáva záchrana.

Som zvedavý, ako moc je zranený Guirassy a či to bude vážne. To môže byť pre nich dosť rana a škrt cez rozpočet, podobne ako keď sa kedysi Hoffenheimu po rozprávkovom začiatku zranil Ibiševič.

Reagovat
Martin9719

Vážnější to řekněme je. Tam podle mě není otázka jak to zvládnou bez něj, protože nahradit alespoň částečně se třeba povede. Ale spíš mám strach o něj aby po návratu nepřišel o formu. Zájem o něj ale bude nejspíš i tak.

Reagovat
Rudnevs

Ja sa práveže o Stuttgart bojím, celkovo ten ich výbuch formy mi príde veľmi “náhodný” na to, ako to tam posledné roky vyzeralo a takýto zásah do tímu môže spôsobiť, že to celé zas splasne. Uvidíme. Tieto ďalšie zápasy bez neho ukážu, ako moc vážny je Stuttgart kandidát na EL.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Rudnevs

Gruda dneska opäť perfektný Že by skutočne budúcnosť pre Nemecko?

Reagovat
andrew96

A gól dal nejhorší hráč FSV.

Reagovat
Martin9719

Beier a Gruda. Brzy snad top hráči pro národní tým.

Reagovat
Rudnevs

Presne to som si vravel aj pri tom góle Beiera a hned som si spomenul na posledné ozveny. Zatiaľ je to len malá nádej, ale snád to takto pôjde dalej. V Mainzi sa mi inak ešte veľmi páčil Weiper, mladý Nemec, útočník, ročník 2005, ale ten je teraz žiaľ zranený.

Reagovat
Martin9719

Přesně tak a třetím skloňovaným je tak zraněný a tím pádem zabržděný Burkardt.

Reagovat
Rudnevs

No presne Mainz má jeden z najzaujímavejších útokov v Bundeslige, keď si to tak človek vezme. Traja mladí nemeckí talenti, to len tak niekde nenájdeš.

Reagovat
Martin9719

Začínám právě přemýšlet nad tím, jak se mohli ocitnout na dně tabulky.

Reagovat
Rudnevs

Tak dvaja z tých troch sú dlhodobo zranený a ten tretí sa začal ukazovať ešte len teraz… možno až sa vyliečia a klub bude mať opäť formu, čakajú nás Bruchweg Boys číslo dva.

Inak keď už sme pri tých nemeckých útočníkoch, nádejne vyzerá aj mladý Tresoldi z Hannoveru.

Reagovat
Martin9719

Říkal jsem si, že by do toho časem mohl promluvit i Woltemade, ale ten má do sestavy Werderu celkem daleko. Tak doufejme, že noví Bruchweg Boys budou mít kariéru ještě lepší.

Reagovat
Rudnevs

Woltemade asi nie, celkovo tí mladíci Werderu mi prídu v posledných rokoch nejaki bezzubí…

Reagovat
Martin9719

No tam je ještě ironie, že možná nejlepší záložník Werderu hraje v Heidenheimu, aspoň řečí čísel.

Reagovat
Werkrider

Gruda vyčnieval už v zápase proti Leverkusenu, je dobrý.

Reagovat
Rudnevs

Lautern

Reagovat
Werkrider

Bohužiaľ, ale zaslúžené víťazstvo DUS. Viem si predstaviť, že v Lauterne by to bolo opačne a body zostanú doma.

Reagovat
Rudnevs

Keď Acheho za stavu 3:0 trafili fľašou, Lautern úplne stratil momentum a Düsseldorf to otočil. Fortuna hrala dobre a nakoniec zaslúžený víťaz, ale nebyť toho okamihu, tak by to Lautern podľa mňa vyhral.

Düsseldorf ako klub mám celkom rád, ale tento súčasný káder ma nejak moc nebere a navyše v Bundeslige boli pomerne nedávno, na postup tam mám skôr iných favoritov…

Reagovat
Martin9719

Dost možná se přesune Hamburské derby do 1. Bundesligy.

Reagovat
Rudnevs

Vzhľadom na to, že Schalke je von z hry, by som takéto zloženie bral. Kľudne aj s Hannoverom. Sever tej bundeslige chýba keď pominiem Werder.

Reagovat
Martin9719

Asi může být. Hertha, Schalke to už asi můžeme škrtnout. Schalke potrvá než vyvázne z boje o záchranu a my o moc výš podle mě taky nebudeme. Máme nebo měli jsme těžší los teď, ale pokud se chceme vrátit tak to musíme zvládat lépe. Otázka co třeba zimní přestupák..

Reagovat
Rudnevs

Ten letný prestupák sa neustále všetci zo Schalke vyhovárali že nie su peniaze, hoci nakoniec minuli aj tak najviac zo všetkých druholigistov. Uvidíme, či ešte niečo zostalo na zimu. Prial by som si posilu snáď do každej rady, obzvlášť ofenzívne odchody Bültera, Skarkeho či Zalazara ostali skoro úplne nenahradené. Ja by som kľudne aj nechal právomoci na Geraertsovi, nech si vyberie vlastných hráčov.

Ty to s Herthou na zimu vidíš ako?

Reagovat
Martin9719

Hele nemám uplně nějaký informace co se týče financí, ale stále mi tam něco chybí, byť Dardai už dokázal postavit aspoň nějakou kostru. Ernst, Leistner kapitán, Reese, Tabakovič/Prevljak. Ale chybí za mě střed zálohy. Marton není tahoun, Palko už vůbec, Bouchalakis je strašně pomalý, je zkrátka třeba nějaká persona do středu zálohy. Vím že se tu spekulovalo o Demmem který je v SSC na odstřel jen do počtu, takže proč ne. Ale jeho herní praxe je samozřejmě špatná. Dardai hrál zkraje na 3 střeďáky, takže mít na to hráče může se k tomu zase vrátit. Prostě bych chtěl vidět nějakou kreativní zkušenost do středu pole. Třeba Stindl (ten by asi nepřišel)? Bittencourt? Taky chybí někdo na pravou zálohu, Winkler z toho vypadl a teď otázka co solidní Zeefuik. Napadl mě např. Patrick Hermann. Schválně zmiňuji zkušené hráče kteří nehrají a třeba by měli chuť si ještě zahrát fotbal a nemusí být finančně tak nároční.

Reagovat
Rudnevs

Stindl určite nie, toho Hertha chcela, ked išiel do Hannoveru, ale to už je dobrých pár rokov dozadu, ten sa teraz na staré kolená vrátil do KSC a tam už dohraje.

Demme práve mal aj prísť, ale po prvých troch prehratých kolách si to tuším rozmyslel, že do Herthy nejde Možno by ho to teraz už lákalo viac.

Reagovat
Martin9719

Jako když se podívám na ty kteří se zasloužili o sestup možná nejvíc a nejvíc chtěli z klubu za každou cenu pryč, tak bych řekl že si vlastně až tak moc nepolepšili. Demmemu bych se nedivil pokud by se mu v Neapoli žilo krásně a nechtěl odejít, ale pokud to bylo kvůli výsledkům tak ať si dál hnije na tribuně. V SSC můžu s klidem říct že tam nikoho nezajímá, García možná ani neví že ho má v kádru.

Reagovat
Rudnevs

Až teraz zisťujem, že máš v obľúbených vlastne aj SSC a Herthu až medzi vedľajšími

Reagovat
Martin9719

Tam je to spíš o tom, že mám rád Neapol i jako město, jeho novodobou historii, ne jen fotbal.

Reagovat
Rudnevs

Nikdy som tam nebol, ale chápem. Tie talianske mestá sú častokrát pastva pre oči a Neapol konkrétne taktiež. Na druhú stranu, ten juh Talianska nemá najlepšiu povesť.. chudoba, mafia,… Hamšík ako kapitán musel počas finále pohára vyjednávať so synom mafiánskeho bossa, viackrat bol prepadnutý, dokonca jeho tehotná žena taktiež.

Reagovat
Martin9719

Neapol jako taková je pro mě ještě stát ve státě. Je to město kde najdeš vše, od nejhoršího po nejlepší. Od nejchudšího po nejbohatší. I chudým lidem se odtamtud nechce, protože to je zkrátka jejich mentalita. Samozřejmě je plno lidí co odešlo, však Fabrizio Romano žije v Miláně. Ale třeba taková Deborah de Luca nikdy nezapomíná odkud pochází a dokonce natáčí klipy i ze Scampie. Dries Mertens dal třeba svému synovi jméno Ciro - nejoblíbenější jméno Neapolitánců. Chodil jsem po Neapoli 5 dní, ušli jsme desítky km + přesuny metrem, taxi a stejně bych našel plno míst kde jsem nebyl. Ideál je prostě nasednout na skútr/vespu. Od Boba Saviana jsem přečetl skoro všechny knihy. A pokud tě město omrzí sedneš na vlak za 6 euro a dojedeš např. 60 km do Sorrenta a dál máš např. jedno z nejhezčích míst Itálie Positano (o něm jsem se dozvěděl až později). Neapol určitě není nejhezčí místo v Itálii ale zaručeně tě očaruje.

Reagovat
Martin9719

Ernst!!!

Reagovat
Rudnevs

Takze to nebolo trenerom…

Reagovat
Martin9719

Nechápu to, i když s těmi Bundesligovými veterány se v KSC asi taky nebude vyhrávat zadarmo. Je to ale první zápas a poločas před sebou. Kdybys nevěřil, zavolej do Zlína.

Reagovat
Rudnevs

Od Seguina či Baumgartla by som čakal úplne iný výkon po tom, čo odpálkovali trénera. Celkovo ten káder je postavený strašne, ale to sa vedelo už v lete.

Som rád, že Geraerts to vidí a k druhému polčasu poriadne prestriedal… jediná moja nádej je, že s tým tímom on niečo časom spraví alebo že s tým tímom niečo spravia zimné prestupy.

Reagovat
Martin9719

Tak on to dost promíchal už od zápasu proti BSC ne?

Reagovat
Rudnevs

Celkom aj ano, zmenil aj rozostavenie na jeho obľubený systém s troma obrancami. Tak sme nehrali už dlho, možno chvilku potrvá, kým sa to nacvičí a kým si to hráči osvoja. Svojho času prvý zápas prehral 0:3 aj Huub Stevens…

Reagovat
Martin9719

Norimberk sledoval naše minulé zápasy takže věděl že musí zavřít Reeseho a to se jim zatím až na 1 akci vede. Lišák Dardai ale šikovně vyplnil díru v postu na naší pravé straně uzdraveným Zeefuikem který zahrál už na S04 a dneska se ukázal zase. Prevjak přebírá střeleckou formu po Tabakovičovi. Je škoda že hrají oba, protože v případě nepříznivého skóre nemáme moc jak oživit ofenzivu. Možná až se vrátí Palko, bude střed zálohy zase tříčlenný. Druhý poločas bude ještě hodně těžký. 1.FC jsou dost houževnatí a rozhodně to nenechají zadarmo. Spíš to vidím k remíze.

Reagovat
Rudnevs

Nakoniec to pre vás ani pre nás moc nedopadlo Mizerná sobota. Ešte že som sa miesto druhého polčasu radšej šiel učiť štátovedu.

Reagovat
Martin9719

Ten zápas vůbec nebyl prohraný pomalu ani za stavu 1:3. Hrůza jak jsme to 1. FC usnadnili. Rozehrávky od brankáře když jsme byli pod tlakem, Bouchalakis ztratil a byl z toho několikátý roh po sobě v tlaku 1. FC a 1:1. Máme na hrotu 2 věže a prostě to radši od branky nenakopneme aby si obrana odpočinula. Bouchalakis v tom pak vykoupe Kempfa když mu dá naprosto příšernou přihrávku. Leistner si vybral taky hororový den. Poprvé ho zachránil Ernst, podruhé mu to tam poslal sám. Teď už se zase dostáváme kam nechceme, nejsme schopni potvrdit výhru a porazit někoho kdo je v tabulce výš nebo papírově silnější. Je to děs běs no. Já byl k tomu všemu na hororu ještě včera v Liberci.

Reagovat
Rudnevs

Prvá sezóna po zostupe bude asi v podaní Herthy celkom divoká a výsledky budú nahoru dolu… Niekde som po dnešnom zápase čítal, že Leistner je v srdci stále Unioner Inak Nürnberg je 1. FCN, keď napíšeš iba 1. FC, vždy si myslim, že ide o Köln.

Reagovat
Martin9719

Pardon. Leistner na to zrovna moc nevypadá, lepšího kapitána asi nedostaneme. Bez posil se právě z těch výsledků nahoru/dolů asi nedostaneme. Nevidím jedinou šanci jak s tímhle kádrem vyhrát 2. Bundesligu nebo být na postupových pozicích.

Reagovat
Rudnevs

Tento rok asi nie, už sú karty rozdané,.. teraz ide skôr o to nejak pozitívne tú sezónu dohrať a pripraviť si základ pre zohraný tím do druhej sezóny - to isté platí pre nás i vás.

Reagovat
Martin9719

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele