Hlavní obsah
Sport

Dno Zlína nezná hloubky. Diváci na Letné viděli čtrnáct gólů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Ve 12. kole Fortuna ligy mezi Zlínem a Mladou Boleslaví se stalo něco, nad čím kroutím hlavou ještě teď. Nerozumím tomu já, hráči, diváci, trenéři. Prostě s odstupem času nechápe vůbec nikdo!

Článek

Čtrnáct gólů, ano opravdu padlo čtrnáct gólů. Fotbalový zápas v naší nejvyšší soutěži skončil 5:9 pro hostující Mladou Boleslav. Čtete správně. Je to opravdu ještě fotbal? Taková porce gólů totiž nepadá ani v hokeji, natož ve fotbale. První dějství ale příliš nenasvědčovalo tomu, že se zrovna tento zápas zapíše tučným písmem do historie české ligy a určí nový rekord v počtu nastřílených branek.

Po prvním poločase vedení Zlína a nakonec čtrnáct gólů

V 15. minutě ukazovala světelná tabule po gólech Fantiše, Janetzkého a Marečka skóre 2:1 pro Ševce. Utkání domácí během třech minut otočili a za tohoto stavu se šlo i do kabin. Když následně po změně stran ihned z rozehrávky po pár vteřinách skóroval domácí Lukáš Bartošák na 3:1, zdálo se, že Zlín už nemůže zápas ztratit. O čtrnáct minut později a v 60. minutě zápasu hosté z Boleslavi vedli po čtyřech slepených gólech již 3:5! Domácí sice poté z penalty snížili, ale ihned přišel šestý gól a Zlín ztratil sebemenší víru se zápasem něco udělat. Konečný výsledek zápasu už znáte všichni a jistě se o něm bude mluvit po celé Evropě. Druhý poločas bylo k vidění jedenáct branek. 5:9!

Po zápase trenér Zlína Pavel Vrba řekl „Kdybych dnes postavil celý dorost, který tu bohužel nebyl, devítku bychom nedostali“

Čtrnáct gólů je nejvíce v historii české ligy

V samostatné české lize bylo dosud maximem 10 vstřelených gólů v jednom zápase. Stalo se tomu tak dvakrát. Bylo to v zápasech Slavia - Uherské Hradiště 9:1 (1995) a Jablonec - Znojmo 5:5 (2013). Rekord je tedy překonaný a s dnešním datumem padlo neuvěřitelných čtrnáct gólů. Překonán je tedy o čtyři branky. Zápas mezi Zlínem a Boleslaví už asi dlouho žádné jiné utkání v počtu nastřílených branek nepřekoná a bude hodně dlouhé roky zaprášen. Jako například světový rekord atletky Jarmily Kratochvílové v běhu na 800 metrů. Taková perlička na závěr tohoto odstavce. Více jak čtrnáct gólů padlo naposledy před 75 lety a bylo to v roce 1948. Slavia tehdy rozdrtila České Budějovice 15:1!

Oba brankáři na okrasu. Zlínský Rakovan jak pytel cementu

Statistici napočítali v dnešním zápase osmnáct přímých střel na branky soupeřů. Domácí Zlín jich vyslal sedm a hosté z Boleslavi jedenáct. Pouze ve dvou případech na každé straně se tedy zaskvěli brankáři Matej Rakovan a hostující Matouš Trmal.

Zejména zlínský Rakovan celý zápas působil jako leklá ryba a byl bez zájmu. Kdyby se před utkáním trenér brankářů Zlína rozhodl, že v brance rozhoupe pytel cementu, možná by to dopadlo stejně. Dvě neuvěřitelné a komické hrubky si připsal domácí Rakovan. Jednou mu vypadl lehký míč přímo na nohu skórujícího Daniela Marečka a další branku daroval špatnou rozehrávkou veteránu Marku Matějovskému, který ho perfektně obstřelil.

Hostující Matouš Trmal udělal velkou chybu při posledním pátém gólu Zlína a Kovinič ho nachytal na švestkách při slabé střele z velkého úhlu. Ovšem v takovém případě, je zřejmě ztráta koncentrace asi nedílnou součástí hry. Za rozhodnutého stavu a v tak naprosto bláznivém a rekordním zápase, který se zapsal do dějin českého fotbalu.

Chudák kouč Vrba, chudáci skalní fanoušci Zlína

Na tiskovce působil Pavel Vrba pochopitelně sklesle, unaveně a frustrovaně. Utkání označil za nejšílenější, jaký ve Zlíně a možná i trenérské kariéře zažil.

Na otázku, zda má energii pokračovat, řekl: „Já po zápase takové věci neřeším, když tak zítra.“ Je podle něj spousta času. „Říkat nějaké věci po zápase by asi nebylo úplně nejlepší, je to na debatu v klubu. Musí se nastolit i otázka, jakou cestou chce klub jít. Dnes vám k tomu více neřeknu,“ dodal bývalý reprezentační kouč, který v prosinci oslaví kulaté 60. narozeniny.

Trenér Vrba je za svojí práci placený, ale co fanoušci Zlína? Ty ještě za takový zápas museli zaplatit a trpět jeden gól za druhým. Někteří masochisté dokoukali zápas až do úplného konce a viděli v 95. minutě ještě první ligový gól hostující Solomona.

Fotbal, jak říkával legendární trenér Tomáš Pospíchal, totiž nemá logiku. Když jsme u trenéra Pospíchala, tak právě dnes je tomu přesně dvacet let, co odešel do fotbalového nebe. Tento divoký zápas by mohl být klidně na jeho počest.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz