Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na události po druhé světové válce se zaměří nový studijní obor na Masarykově univerzitě

Nový bakalářský obor zaměřený na soudobé dějiny otevře příští rok Masarykova univerzita v Brně. V současnosti se jedná o unikátní nabídku studia novodobých dějin, tedy událostí po druhé světové válce, kterou na bakalářské úrovni studenti nenajdou na žádné jiné české univerzitě. Obor vznikne na fakultě sociálních studií ve spolupráci s filozofickou fakultou, která se dlouhodobě věnuje historii. Zájemci o studium můžou podávat své přihlášky už od letošního listopadu.

Na realizaci nového studijního oboru se budou podílet historici, politologové, ale i odborníci v oblasti mezinárodních vztahů či ekonomie. „V současné době sílících debat o nevyhovující podobě výuky našich i světových dějin po roce 1945 a v době, kdy se ukazuje, jak důležitá pro orientaci v současném světě je znalost minulých dějů, nabízí fakulta sociálních studií ve spolupráci s filozofickou fakultou uchazečům obor, který se právě na tyto otázky zaměřuje,“ uvedl děkan fakulty sociálních studií Stanislav Balík.

Povinnou součástí studia bude odborná praxe, například v muzeích, archivech nebo Ústavu pro studium totalitních režimů. „Studující budou během studia hledat odpovědi na otázky nedávné minulosti za pomoci mezioborových přístupů společenských a humanitních věd. Studium soudobých dějin přitom mohou kombinovat například s bezpečnostními studii, mezinárodními vztahy, politologií, žurnalistikou či historií. Nebo prostě s jakýmkoli oborem, který jim bude dávat smysl,“ popsal garant nového oboru Jan Holzer.

Zájem o moderní dějiny u mladších lidí odráží obliba tematických podcastů nebo populárně naučných profilů na sociálních sítích. I proto se na fakultě sociálních studií v úterý 24. října uskuteční veřejné natáčení podcastu studentského Rádia R s názvem Skryté příběhy Soudobých dějin. Vystoupí v něm vyučující nového studijního programu Vít Hloušek a spisovatelka, autorka bestselleru Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková.

„Druhá polovina 20. století je plná zajímavých příběhů, které stojí za to vyprávět a znát. Myslím, že i pro generaci Z je důležité vědět o nedávné minulosti, aby mohli lépe pochopit dění v současném a budoucím světě. A taky tím, že pozná minulost, líp pochopí, v čem vyrostli jejich prarodiče, rodiče a třeba i líp porozumí jim. Když se na události po druhé světové válce nahlédne jako na příběhy, které se zasadí do kontextu, jde o fascinující látku,“ uvedla Markéta Lukášková.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakulta sociálních studií

Štítky Soudobé dějiny, Nový studijní obor, Historie, FSS, MUNI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Á, už jsem si myslel, že přepisování novodobých dějin bude probíhat jen nahodile...

Neděle, 22. října 2023, 15:48Odpovědět

Na události po druhé světové válce se zaměří nový studijní obor na Masarykově univerzitě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.