Navštivte galerii v Tančícím domě a obdivujte krásu českého skla. Unikátní výstava potrvá do 31.října

Navštivte galerii v Tančícím domě a obdivujte krásu českého skla. Unikátní výstava potrvá do 31.října

Tisk

Znami neznami perexČeši byli po staletí známí svým sklářským uměním. I dnes mezi nimi najdeme výjimečné skláře, jejich tvorba je však paradoxně známá více v zahraničí než u nás.

Mezi takové umělce patří i Tomáš Hlavička a jeho dcera Petra Hřebačková. Řemeslo mají v rodině. Zatímco pan Hlavička přičichl ke sklářství až tehdy, když mu bylo padesát, a učil se od svého tchána Pavla Hlavy, Petra byla sklem obklopena již od útlého dětství. Jejich díla jsou vyhledávána sběrateli zejména v Asii a Spojených státech a jsou také součástí prestižních sbírek po celém světě.

Výstava nazvaná (NE) ZNÁMÍ, kterou zaštituje Czech Art Point z.s., má za cíl zviditelnit jejich tvorbu v České republice.

Inspirace přírodou a světem kolem nás

Expozice pana Hlavičky je průřezem celou jeho více než dvacetiletou tvorbou. Díky tomu můžete sledovat nejen jeho progres, ale i fascinující umělecký vývoj. Neméně zajímavé je i jeho unikátní technologické zpracování tabulového skla, při kterém mezi jednotlivé tabule pokládá plátky stříbra. Ty se vlivem tavení při určité teplotě promění opticky ve „zlaté“. Jak přesně k tomu dojde? To je tajemství mistra.

Znami neznami  Kytka

Kytka

Finální dílo je následně potřeba ještě dobrousit. Tento proces je nesmírně náročný a vyžaduje velkou fyzickou sílu ve spojení s mimořádnou precizností. Při broušení totiž umělec nebo brusič musí držet několik desítek kilogramů skla a zároveň je zvládnout vybrousit do požadovaného tvaru.

Pan Hlavička vystudoval architekturu, a tak je v jeho tvorbě patrný řád. Jako zdroj inspirace mu slouží zejména příroda a svět kolem nás.

Díla Tomáše Hlavičky

Výstava představí hned několik jedinečných Hlavičkových děl. Za zmínku stojí například Kytka. Ta obsahuje skleněné části, které je možné vyndat a následně přeskládat, a tak si její vzhled můžete přizpůsobit podle nálady.

Ošatka je jeden z nejnovějších kousků, které na výstavě je možné spatřit. Její elegantní a minimalistické provedení vás určitě nadchne.

Znami neznami Osatka

Ošatka

Dílo nazvané Slunce je kombinací zlata a stříbra. Vevnitř objevíte vlásky nebo chcete-li sluneční paprsky zatavené do skla. Fascinující pohled je i ze spodní strany mísy.

Dílo Nastřídačku je zajímavé zejména svým multidimenzionálním rozměrem. Z každé strany je možné pozorovat, jak se vám dílo proměňuje před očima.

Celá tvorba Tomáše Hlavičky je tak specifická a nezaměnitelná, že kdekoliv na světě objevíte některé z jeho děl, můžete si být jisti, že je to autorská tvorba pana Hlavičky.

Tvorba Petry Hřebačkové

Petřina tvorba více než tu otcovu připomíná tvorbu jejího dědečka. Kombinace barevné skloviny, kterou lepí a následně brousí, je podmanivá a bezpochyby přitáhne vaši pozornost.

Znami neznami Cirkus

Cirkus

Možná na první pohled její díla vypadají jednoduše, ale opak je pravdou. Každý kousek totiž musí Petra roztavit do požadovaného tvaru, následně dokonale vybrousit a poté lepit po segmentech. Je to precizní práce na setiny milimetrů. Neuvěřitelné propracované návrhy svých děl následně promítá do reálné podoby. Jak přesné to je, se můžete přesvědčit na vlastní oči.

Dílo Cirkus je nejčerstvější dílo, které na výstavě můžete spatřit. Populární autíčka jsou jedním z děl, které v různých variantách můžete najít v průběhu její 20leté tvorby.

Znami neznami 3-2-1-GO

3-2-1-GO!

Dílo 3-2-1-GO! Jedinečná tříkolka, která ještě čeká na svého majitele. Unikátní kousek, který byl vyroben pouze jednou.

Při tvorbě díla Tequila se zas autorka inspirovala tím, jak tento nápoj vypadá pod mikroskopem, a to co objevila následně přenesla do jednoho ze svých děl.

Znami neznami Tequila

Tequila

Výstava probíhá v Galerii Tančící dům a navštívit ji můžete do 31.10. 2023.

Neváhejte a přijďte si prohlédnout fascinující svět skla dvou uměleckých generací – Tomáše Hlavičky a Petry Hřebačkové. Objevte jejich vizionářství, které transformuje sklo do neuvěřitelných forem a barev.

Zdroj foto a další info: www.galerieskla.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Tobrman: Mám rád rozmanitost

Vaclav Tobrman 200Multiinstrumentalista a zpěvák Václav Tobrman patří mezi nejlepší pianisty České Republiky. V roce 2013 získal třetí místo v soutěži „Pianista roku“ a letos obsadil místo druhé. Přestože působí v několika profesionálních hudebních...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Miloš Ševčík byl všestranný umělec nezaměnitelného výrazu

sevcik mizeni200Alšova jihočeská galerie představuje tvorbu Miloše Ševčíka, který se zapsal na české výtvarné scéně v šedesátých letech svými originálními přístupy v malbě i v tvorbě transparentních konceptuálních objektů. Výstava nazvaná Mizení je průřez...


Literatura

Nechte děti dělat pokusy

domaci laborator 200V nakladatelství Edika ve společnosti Albatros Media vyšla v září kniha Domácí laboratoř plná vzrušujících experimentů pro začínající vědce. Zaručeně se u nich také poučíte i pobavíte.

...

Divadlo

Veselé paničky windsorské: sólo pro Bolkovu pantomimu

vesele panicky windsorskeŘíká se, že hru Veselé paničky windsorské si u Shakespeara objednala přímo královna Alžběta. V představení Jindřich IV. se jí totiž zalíbila postava rytíře Jana Falstaffa a chtěla h...

Film

La Película aneb průvodce španělských filmem
ImageLetošní festival španělských filmů už klepe na dveře. V Praze se stane útočištěm španělštiny kino Světozor od 14. do 19. února a poté se festival přestěhuje do brněnského kina Art od 20...