https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-hostenic-v-referendu-odmitli-zapojeni-do-svazku-pro-vodovody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé Hostěnic v referendu odmítli zapojení do svazku pro vodovody

22.10.2023 21:39 | HOSTĚNICE (ČTK)
"Vstup do svazku považujeme za strategické rozhodnutí do budoucna, kvůli připojení se na skupinový vodovod. Máme vlastní vodovod, kanalizaci i čističku odpadních vod, ale vše si provozujeme sami. Když je výrazné sucho nebo dojde k nějaké poruše, musíme si vodu dovážet," uvedla starostka.
"Vstup do svazku považujeme za strategické rozhodnutí do budoucna, kvůli připojení se na skupinový vodovod. Máme vlastní vodovod, kanalizaci i čističku odpadních vod, ale vše si provozujeme sami. Když je výrazné sucho nebo dojde k nějaké poruše, musíme si vodu dovážet," uvedla starostka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatelé Hostěnic na Brněnsku v sobotu v místním referendu rozhodli nepřidat se do Svazku obcí pro vodovody a kanalizace - Šlapanicko. Vedení obce chtělo vstoupit do svazku kvůli zajištění stabilního zdroje vody a profesionálnímu provozování soustavy. Několik obyvatel ale iniciovalo referendum, ve kterém 274 z 376 lidí hlasovalo proti zapojení. Důvodem byla obava o rozšiřování obce, řekla ČTK starostka obce Eva Karásková (nestr.).
 

"Vstup do svazku považujeme za strategické rozhodnutí do budoucna, kvůli připojení se na skupinový vodovod. Máme vlastní vodovod, kanalizaci i čističku odpadních vod, ale vše si provozujeme sami. Když je výrazné sucho nebo dojde k nějaké poruše, musíme si vodu dovážet," uvedla Karásková.

V obci žije přes 800 obyvatel, volit jich mohlo 606. Celkový počet platných hlasů dosáhl 376, přičemž 274 voličů se vyjádřilo proti připojení. Podle Karáskové nicméně nešlo tolik o vodohospodářství. "Důvodem referenda jsou spíše obavy některých lidí, že když se napojíme na svazek a zajistíme dostatek vody, tak se obec rozšíří o zastavěné území," míní. Rozhodnutí je závazné, zvrátit lze jen dalším referendem nejdříve za dva roky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.10.2023 06:28
No, zřejmě udělali dobře, když mají vše vlastní a nejde jenom o rozšiřování obce, že !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.10.2023 08:35
Jasně, já už tady bydlím, tak ostatní tady nechci. Nimby.
Odpovědět
MM

Milan Milan

24.10.2023 20:14
Odmítl bych taky. K nás na vesnici se nastěhovalo několik nových "lufťáků" a, postavili si, oplotili se..... a už jim kde co z běžného života vesnice vadí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist