United si uctili Sira Bobbyho Charltona výhrou v Sheffieldu, londýnské derby vítěze nenašlo, zpět v čele Tottenham

V Merseyside derby opět nebylo nouze o zajímavé a sporné momenty. Everton musel značnou část utkání dohrávat v deseti a favorit utkání nakonec přesilovou hru zvládl. Manchester City i díky zásahu Erlinga Haalanda přehrál Brighton, Newcastle deklasoval Crystal Palace a Vlci si odváží cenné tři body z Vitality Stadium. Londýnské derby nabídlo velký návrat Arsenalu do utkání. Ten po trefách Palmera a Mudryka prohrával 2:0, nakonec ale vyválčil remízu 2:2. V závěrečném duelu sobotního programu zvítězil Manchester United v Sheffieldu. Pondělní dohrávku poté zvládl Tottenham a je zpět v čele Premier League. 

United si uctili Sira Bobbyho Charltona výhrou v Sheffieldu, londýnské derby vítěze nenašlo, zpět v čele Tottenham

PREMIER LEAGUE - 9. kolo:

Liverpool v úvodních minutách Merseyside derby dominoval na míči, do příležitostí se ale nedostával. Velmi dobře působil Gravenberch, který rozjížděl většinu akcí domácích, to hosté čekali především na brejkové situace. Vše se ale změnilo krátce před přestávkou, kdy Young těsně před pokutovým územím sestřelil Díaze a po druhé žluté kartě jej arbitr Craig Pawson poslal předčasně do sprch.

Ve druhé pětačtyřicetiminutovce následovalo obléhání branky Toffees, ovšem Reds postrádali moment překvapení. Solidní příležitost měl snad jen Salah, jeho ránu ale zblokoval Tarkowski a velmi dlouho platilo, že mezi tři tyče se dostala jediná rána domácích.

Oživení opět přinesl Darwin Núñez, brzy po jeho příchodu ale do deseti mohli i domácí. Konaté za držení jistě mohl inkasovat druhou žlutou kartu, Pawson jej ale omilostnil. Klopp jej přesto ihned poté pro jistotu stáhl ze hry.

Liverpool následně toužil po penaltě hned ve dvou případech, VAR obě situace jako penaltové neviděl. U podražení Díaze se ale jednalo o sporné rozuzlení. Patnáct minut před koncem už se ovšem Anfield pokutového kopu dočkal. Díaz napálil ruku Keanea a Mo Salah s přehledem poslal domácí do vedení. Pickford se v závěru vyznamenal proti pokusu Elliotta, na střelu Salaha po přihrávce Darwina ze sedmé minuty nastavení ale nestačil. 

Reds tak ovládli Merseyside derby poměrem 2:0 a dočasně převzali vedení Premier League. Je ale zřejmé, že o první příčku po devátém kole přijdou, přeskočit jej může hned trojice klubů. 

Liverpool - Everton 2.0 (0:0)
Branky: 75. z penalty a 90+7. Salah

Manchester City vstoupil do domácího střetnutí s Brightonem ve velkém stylu. Doku sice svou vynikající pozici v branku nepřetavil, o dvě minuty později ale po skvělé individuální akci našel Álvareze a Steele byl bez šance. Za dvanáct minut poté se po třízápasové pauze dočkal také Erling Haaland.

Norskému útočníkovi výrazně pomohli chybující Adingra s Marchem. Steele se sice k míči dostal, vyrazit jej ale nedokázal. Po změně stran měl Haaland další solidní příležitost, tentokrát byl hostující brankář na místě. Brighton následně utkání zdramatizoval. Mitomovu přihrávku Akanji zblokoval jen k Fatimu a španělský útočník se dočkal druhé ligové branky.

Opět z pozice náhradníka, když už v první půli nahradil zraněného Welbecka. Kromě anglického útočníka přišel Roberto De Zerbi také o Sollyho Marche a v tomto případě to zřejmě bude o poznání delší pauza.

V samotném závěru se nechal po druhé žluté kartě zbytečně vyloučit Akanji, krátkou přesilovku ale Brighton nevyužil. Hosté tak pokračují v herní i výsledkové krizi, to Citizens nahradili Liverpool v čele soutěže. 

Manchester City - Brighton 2:1 (2:0)
Branky: 7. Álvarez, 19. Haaland - 73. Fati

Londýnské derby tentokrát vítěze nepoznalo a remízou skončilo poprvé od ledna roku 2020, kdy se na Stamford Bridge také zrodil výsledek 2:2. I tehdy skóre otevírali domácí po proměněné penaltě. V dnešním střetnutí už ve 13. minutě zahrál rukou v pokutovém území Saliba a Chelsea dostala možnost otevřít účet utkání.

K penaltě se chtěl postavit Raheem Sterling, po delší debatě ale dostal přednost Cole Palmer a Raya lovil míč ze své sítě. Arsenal mohl vyrovnat po střelách Ricea a Gabriela Jesuse, v obou případech ale míč proletěl mimo tři tyče. Na druhé straně se neprosadil Palmer a první půli tak ovládli domácí. Hned na startu té druhé překvapil Rayu a dost možná i sám sebe Mudryk.

Ukrajinský křídelník chtěl pravděpodobně vyslat centr na Sterlinga, míč ale skončil až v bráně. Raya vzápětí chyboval ještě jednou, Palmer ale jeho hrubku nepotrestal. A tak trestli hosté. V 77. minutě namazal Sánchez Riceovi a bylo sníženo. O sedm minut později poslal Saka nadýchaný centr na střídajícího Trossarda a Chelsea rázem přišla o dvoubrankový náskok.

V samotném závěru mohla přijít i o remízu, Eddie Nketiah svou střelou pořádně vystrašil Sáncheze, bránu ale netrefil. Londýnské derby tak skončilo nerozhodně 2:2 a před utkáním Tottenhamu je Arsenal v neúplné tabulce Premier League na druhé pozici za Manchesterem City. 

Chelsea - Arsenal 2:2 (1:0)
Branky: 15. Palmer z penalty, 48. Mudryk - 77. Rice, 84. Trossard

Další dvě červené karty v rámci sobotního programu 9. kola inkasovali Connor Roberts z Burnley a Lewis Cook z Bournemouthu. Vyloučení prvního jmenovaného přišlo už za stavu 2:0 a na výsledek vliv příliš nemělo, to zákrok šestadvacetiletého záložníka Bournemouthu pomohlo Wolvesu k dokonání obratu.

Po hrozivé chybě Billinga rozhodl o výhře Vlků střídající Saša Kalajdžič, který se dočkal třetí soutěžní branky za Wolves a třetí vítězné. V tomto ohledu je rakouský útočník perfektním žolíkem.

O jasné vítězství se nechal připravit Nottingham. Po druhé trefě Chrise Wooda vedl ještě sedm minut před koncem utkání o dvě branky, po minele Auriera ale snížil Ogbene a v nastavení ukázal své silové kvality střídající Adebayo. Wood následně vrátil domácím vedení, jeho hattrickový gól byl ale kvůli ofsajdu odvolán. 

Další jasné vítězství slaví Newcastle, největší hvězdou se ve střetnutí s Crystal Palace stal Jacob Murphy, jenž vstřelil svou první a také vítěznou trefu a přidal i dvě asistence. Především ta druhá u zásahu Calluma Wilsona byla exkluzivní. Straky tak zničily Orly a dostaly se na páté místo tabulky. 

Manchester United šel v Sheffieldu do vedení po další trefě Scotta McTominaye. Stejný hráč ale o pár minut později zahrál rukou ve svém pokutovém území a McBurnie z penalty srovnal. Rozhodující trefu, která zajistila další tři body Rudým ďáblům, přinesl sváteční střelec Diogo Dalot, který třináct minut před koncem z uctivé vzdálenosti zamířil nádherně a především nechytatelně za záda Foderinghama.

V neděli se hrál pouze jeden zápas, nabídl ale pět branek a jasné vítězství Aston Villy, která se tak posunula už na páté místo ligové tabulky. Hrdinou utkání se stal Douglas Luiz, který po přihrávce Watkinse otevřel skóre a krátce po pauze proměnil i pokutový kop.

Bowen sice se štěstím a s pomocí teče Torrese snížil, další průběh ale opět patřil domácím. Po nádherné průnikové přihrávce McGinna rozvlnil síť také Watkins a v samotném závěru se ukázali i střídající hráči. Tielemans vysunul Baileyho a ten uzavřel účet utkání na konečných 4:1.

Bournemouth - Wolves 1:2 (1:0)
Branky: 17. Solanke - 47. Cunha, 87. Kalajdžić

Brentford - Burnley 3:0 (1:0)
Branky: 25. Wissa, 62. Mbeumo, 87. Ghoddos

Newcastle - Crystal Palace 4:0 (3:0)
Branky: 4. Murphy, 44. Gordon, 45+2. S. Longstaff, 66. Wilson

Nottingham Forest - Luton 2:2 (0:0)
Branky: 48. a 76. Wood - 83. Ogbene, 90+2. Adebayo

Sheffield Utd - Manchester Utd 1:2 (1:1)
Branky: 34. McBurnie z pen. - 28. McTominay, 77. Dalot

Aston Villa - West Ham 4:1 
Branky: 30. a 51. Douglas Luiz z pen., 74. Watkins, 89. Bailey - 56. Bowen

Tottenham - Fulham 2:0 
Branky: 36. Son, 54. Maddison