Přerušovaný půst, nebo počítání kalorií? Jaká metoda vám podle odborníků zabere | Moje zdraví

Přerušovaný půst, nebo počítání kalorií? Jaká metoda vám podle odborníků zabere

Přerušovaný půst, nebo počítání kalorií? Jaká metoda vám podle odborníků zabere
Co je efektivnější? Počítaní kalorií nebo přerušovaný půst? • Autor: istock.cz
13. března 2024 • 06:00

Část lidí, kteří úspěšně zhubli, přičítají svůj úspěch přerušovanému půstu, zatímco jiní vděčí za svou nižší váhu počítání kalorií. Nelze jednoznačně říct, že jedna metoda je lepší než druhá. Klíčové je vybrat si přístup, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Kdo se někdy pokoušel o zhubnutí pomocí počítání kalorií, ví, že to je – zvláště ze začátku – docela dřina. Nemluvíme teď o hladu, s nímž člověk musí trochu bojovat, jakkoli je to taky docela těžké. Ale především o nutnosti neustále studovat váhu jídla a na základě toho počítat jeho energetickou hodnotu, aby se člověk vešel do stanoveného denního limitu. 

Co si o přerušovaném půstu myslí odbornice Andrea Jakešová z Nehladu? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Andrea Jakešová: Přerušovaný půstVIDEO 

Různé mobilní aplikace to sice výrazně zjednodušují, ale pokud si například nekoupíte nějaké hotové jídlo s hmotností uvedenou na obalu, vážení potravin se nezbavíte do doby, než se to naučíte alespoň přibližně odhadovat. Mimochodem, sahat po průmyslově zpracovaných jídlech či různém fast foodu není ideální, i když to usnadňuje počítání a vejdete se do doporučeného energetického příjmu.

Stále více odborných studií se totiž shoduje v tom, že tyto potraviny jednak zvyšují riziko rozvoje různých civilizačních chorob, jednak brání hubnutí.

Funguje obojí

Populární alternativu k počítání kalorií představuje přerušovaný půst, při němž člověk jí jen část dne – například jen v okně od 10 do 18 hodin, zatímco zbylých šestnáct hodin se musí obejít bez jídla, pouze například s vodou. Variantou je přerušovaný půst 5:2, kdy pět dní v týdnu jí člověk přiměřeně a dva hodně málo. 

Jsou lidé, kteří na přerušovaný půst přísahají jako na nejúčinnější metodu, ale jsou i jiní, kterým metoda přijde málo přesvědčivá. Jak si stojí v odborném srovnání? Nedávná studie zveřejněná v Annals of Internal Medicine ukázala, že velice dobře zabírají obě metody a že v obou srovnávaných skupinách po půlroce lidé shodili v průměru pět procent své hmotnosti. Po ročním sledování shodili lidé počítající kilojouly o malinko více, ale šlo v podstatě o zanedbatelný rozdíl. 

Nevěřte ale to, že tělo bez přerušovaného půotu nemůže fungovat. "Ti, co drží přerušovaný půst, tak často věří tomu, že to tělo si nějakým způsobem odpočívá od trávení, regeneruje, nicméně pro nic takového my důkazy nemáme," vysvětluje Andrea Jakešová, nutriční terapeutka z Nehladu.cz.Nehladu.cz

Každopádně obojí může kromě hubnutí prospět i zdraví. „Jez dopolosyta – to je podpořeno řadou klinických studií, které prokazují silně pozitivní vliv celoživotně nižšího energetického příjmu na zdraví a zpomalení stárnutí. Příznivý vliv částečného hladovění je vysvětlován především vlivem na tělesnou hmotnost člověka a také aktivací evolučně daných adaptivních buněčných mechanismů, které zlepšují vnitřní ochranu proti oxidativnímu a metabolickému stresu a zvyšují schopnost opravovat poškozené buňky,“ uvedla dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím.

Co vám více sedí?

Platí ale, že zdraví prospívá, když vaše hladina krevního cukru příliš nekolísá, to poznáte třeba i podle toho, zda máte vlčí hlad. Pokud ano, nebude půst pro vás nejlepším řešením.

Zásadní podíl na tom, zda bude snaha o zhubnutí úspěšná, má volba vyhovující metody. A protože počítání kalorií je co do úspěšnosti srovnatelné s přerušovaným půstem, má smysl si vybrat tu metodu, která člověku více sedí.

Přerušovaný půst je jednodušší na dodržování, nemusíte nic měřit ani vážit, ale nemusí sedět lidem, kteří chtějí jíst například s rodinou, pokud by toto jídlo připadlo na čas, kdy se mají postit. A naopak – počítání nemusí sedět někomu, kdo často jí mimo domov, nebo tomu, kdo si moc nerozumí s čísly. 

Autor: Ema Ludvíková, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.