InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Město Prachatice postupně opravuje zastavení křížové cesty ke kapli sv. Filipa Neri

 Autor: město Prachatice

    Autor: město Prachatice

PRACHATICE - Z Lázní sv. Markéty ke kapli sv. Filipa Neri, zvané též Patriarcha, si lidé mohou projít trasu se čtrnácti zastaveními křížové cesty tvořenými zděnými omítnutými výklenkovými kapličkami. Po opravě vlastní kaple Patriarcha, ukončené v loňském roce obnovou malířské výzdoby interiéru a doplněním základního interiérového vybavení, přistoupilo město Prachatice letos k zahájení údržby těchto výklenkových kapliček.

Zastavení vznikla v souvislosti s výstavbou nové, větší kaple v současné zděné podobě mezi lety 1859 a 1861. Město Prachatice se teď pustilo do jejich oprav. Letos se rekonstrukce dočkala první tři zastavení ve směru od Lázní sv. Markéty s vyobrazením tradičních scén- Ježíš k smrti odsouzen, Ježíš bere kříž na svá bedra, Ježíš klesá poprvé pod křížem.

„Práce zahrnovaly odstranění řas, mechů a plísní vyskytujících se na povrchu, odstranění degradované nesoudržné omítky a nové omítnutí. Na řadu pak přišel nátěr omítek při zachování dosavadní barevnosti, očištění režného kamenného zdiva soklu a jeho opravu a vyspárování, odstranění rzi a nátěr kovářskou barvou kovaného očíslování kapliček římskými číslicemi," popsal za prachatický odbor stavebně správní a regionálního rozvoje Antonín Jurčo.

V opravě zbývajících objektů křížové cesty chce město pokračovat v následujících letech. Městské lesy Prachatice současně renovují dosud chátrající objekt vedle kaple sv. Filipa Neri. Oprava tří zastavení vyšla celkově na 60 tisíc korun, polovinu nákladů pokryla dotace Jihočeského kraje.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace