Mošnovské letiště má nový terminál pro odbavování nákladu

20. říjen 2023 17:31

Téměř 140 miliónů korun stálo vybudování nového nákladního terminálu na mošnovském letišti u Ostravy. Hala s vybavením pro nakládání a vykládání zboží už je v provozu a měla by zajistit až dvojnásobné zvýšení kapacity pro nákladní leteckou dopravu.

Hala zabírá 4,5 tisíce metrů čtverečních, je napojená přímo na odbavovací plochu a končí tak dlouholeté spíše provizorní řešení. „Doteď jsme měli jen cargo stany, bylo to dočasné vybavení. Jednou z výhod je zdvojnásobení kapacity a druhou věcí je, že technologie odbavování zrychlí zhruba na dvojnásobek,“ uvedl ředitel letiště Leoše janáčka v Mošnově Jaromír Radkovský.

Potvrdil také, že letiště letos odbaví 16 tisíc tun zboží v nákladní dopravě, dvojnásobek by měl být díky terminálu do čtyř let.

Zvýšená kapacita pro nákladní dopravu se už plní, další rezervace logistických firem letiště čeká v blízké době. Staví se tady ale dál. „Buduje se další letištní stojánka, která by měla navazovat na další cargo haly, které budou stavět soukromí investoři,“ ukazuje náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslav Kania (ANO) do míst, kde bude za rok stát další terminál.

Kraj jako vlastník letiště chystá ještě jednu mnohem větší investici odhadem za 4,5 miliardy korun. Bude to kompletní oprava přistávací dráhy i s technickým zázemím. „Čekáme na stavební povolení a v příštím roce bychom rádi začali výběrové řízení na zhotovitele. Hledáme samozřejmě vhodné dotační tituly, aby se celá přistávací dráha a pojezdové dráhy opravily komplexně,“ dodává Kania.

Obnova přistávací dráhy je podle něj nutná, takže se Moravskoslezský kraj připravuje i na variantu, že by žádné dotace nezískal a celé náklady zaplatil ze svého rozpočtu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související