Poslechněte si pět povídek Viktora Špačka, letošního laureáta Magnesie Litery za prózu!

27. říjen 2023

Básník, prozaik, výtvarník a knihovník Viktor Špaček (1976) netrpí sebeklamem. Jako autoři typu „Nestbeschmutzer“, tedy káleči do vlastních hnízd, ve svých prózách míří především na bílé muže středních let, kteří mají tolik patálií sami se sebou, že každý pokus zatáhnout do svého světa někoho dalšího většinou končívá krachem. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Kaktusy
Účinkuje: Martin Pechlát
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 23. 10. 2023
 
V tom přesvědčení jsem žil
Účinkuje: Michal Štěrba
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2020
 
Zásuvka
Účinkuje: Petr Čtvrtníček
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2017
 
Kotva
Účinkuje: Ivana Machalová
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2018
 
Prádelna
Účinkuje: Petra Johansson
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2022

Viktor Špaček je vůči svým postavám neúprosný i soucitný. V kaších, které si navařily, je nechává bezmocně, groteskně trčet. Tím, co je zachraňuje, je humor. Nebo taky ne...

Precizně vystavěné povídky napsané přesným jazykem s důrazem na detail a metaforickou zkratku předvedl už ve své první povídkové sbírce Něco cirkusového (Dybbuk, 2015). I Literou oceněné texty z druhé povídkové knihy Čistý, skromný život (Host, 2022) vykazují výraznou imaginaci, jíž nešetřil ani ve svých předešlých třech básnických sbírkách Zmínky a případky (2007), Nejasný rozměr (2015) a Co drží Nizozemí (2010). Ve Viktoru Špačkovi má česká literatura uštěpačného glosátora našeho neodvratného úpadku.

Kaktusy

Jaké to je, když se náš domov promění v tiché bojiště, kde se dva lidé navzájem vyhýbají tak obezřetně, jako by z pokoje do pokoje stěhovali tabuli skla? Viktor Špaček dokáže bravurně zachytit ticho nacpané napětím a frustracemi. Pozorujte dospívající dívku a dospělého muže, který není jejím otcem, ale rád by ho zastoupil, a jeho dojemné snahy o sblížení, jež jsou předem odsouzeny k zániku. Povídka Kaktusy vznikla exkluzivně pro Vltavu.

V tom přesvědčení jsem žil

Kamil by rozhodně neřekl, že teď prožívá lásky čas. Život mu zabředl do vyježděných kolejí. Cesty z práce a do práce, večery u televize. Do reality, se kterou se smířil, patří i to, že jeho žena miluje jiného muže. Kamilův domov je tak „sice trochu chladný, ale víceméně bezpečný.“ Aspoň dokud se u dveří jejich bytu neobjeví milenec jeho ženy...

Špaček čerpá své náměty z nekonečného portfolia mezilidských vztahů. Vztahů ale málokdy funkčních a naplněných. Zatímco postavy žen mají ve svém životě poměrně jasno, muži jsou většinou stejně jako Kamil ztracené případy.

Zásuvka

Povídku Zásuvka „o panelákové melancholii, nenaplněné lásce a klidu v oku hurikánu“, jak ji sám Viktor Špaček charakterizoval, napsal přímo pro Český rozhlas.

Kotva

Povídku o hledání životních jistot nazvanou Kotva napsal Viktor Špaček pro Český rozhlas.

Prádelna

Teodor je divný pavouk. Ale bývá s ním i zábava. Nemusí nic, neboť jeho žena se denně vžívá do role přičinlivé hospodyňky, třebaže jí není tak docela vlastní. Ona kmitá, on ještě v poledne sedí v kuchyni v županu a prská jako nevrlý kocour, že se nemůže soustředit na práci, káva je moc horká a bábovka má brousek. Proč tohle soužití s Teodorem vlastně ještě podstupovat? A proč jej nepodstupovat? Někdy přece dovede být tak milý a něžný...

Prádelna je povídka o tíživé i rozčilující ambivalenci partnerských vztahů, která nedovoluje udělat konečný radikální řez.

Spustit audio

Související