Strmeň se zavděčil mentálnímu kouči. Pan Vykoukal bude mít radost, culí se

Jan Strmeň | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Pět utkání v řadě usilovali hokejisté Českých Budějovic marně o vítězství. Čtyřikrát přitom hráli prodloužení a brali bod. Při šestém pokusu je neminula další nastavená pětiminutovka, ale tentokrát na domácím ledě proti Pardubicím dali vítězný gól. Spolehlivým výkonem v brankovišti přispěl k výsledku Jan Strmeň, jemuž ve 13. kole poprvé uvolnil místo Dominik Hrachovina.

Pro diváky v téměř zaplněné Budvar aréně to bylo překvapení. Jan Strmeň naposledy chytal extraligu 26. února při porážce Motoru v Karlových Varech. Svůj šedesátý sedmý start v nejvyšší soutěži si jednatřicetiletý gólman připsal 22. října a naskočil rovnou proti lídrovi tabulky. Byla to však skoro nutnost – jeho kolega Dominik Hrachovina si potřeboval odpočinout po náročné šňůře dvanácti zápasů.

Za pětileté působení na českém jihu chodil Strmeň do hry většinou z pozice dvojky. Pomohl k návratu do elitní klubové společnosti a nezklamal nikdy. V minulých sezonách dokonce chytal tak dobře, že se trenéři nebáli výrazněji protáhnout Hrachovinův odpočinek. Nominaci na duel s Pardubicemi uslyšel havířovský rodák den předem. „Řekli mi to po tréninku. Už předtím se mluvilo o tom, že by mě možná nasadili. Ráno před zápasem se vyvěsila sestava a tam jsem byl napsaný. Samozřejmě jsem vděčný za tu příležitost,“ povídá vyrovnaným hlasem.

V neúprosném koloběhu Tipsport extraligy mu nezbývalo mnoho času srovnat si nový úkol v hlavě. „Připravuji se na každý zápas úplně stejně. Bez ohledu na to, jestli půjdu do brány nebo ne. Takže jsem nachystaný a jenom čekám na šanci. Teď přišla. Delší pauza byla znát, ale hodně na tom pracuju se svým mentálním koučem, panem Vykoukalem. Určitě bude mít radost. Myslím, že jsem odvedl dobrý výkon,“ s úsměvem připomíná podíl někdejšího reprezentačního beka a mistra světa Jiřího Vykoukala, jenž na sklonku kariéry nosil krátce i budějovický dres.

„Řekl bych, že ve třetí třetině byl na ledě jenom jeden tým. A to jsme byli my.“

Hokejisté Banes Motoru začali proti Dynamu aktivně, měli více ze hry, jenže hosté si postupně vypracovali dvougólový náskok. Ve druhé polovině první a na konci druhé třetiny využili přesilovku. Shodou okolností vždycky při vyloučení obránce Šticha. „Dobře jsme věděli, že Pardubice mají silný mančaft s velmi kvalitními hráči a předvádějí hodně útočný hokej. Proto jsme chtěli do nich vletět a trošku jim to znepříjemnit, což se nám podařilo, ale, bohužel, hráli jsme často v oslabení,“ připomíná nikoliv nepodstatnou okolnost.

Za stavu 0:1 ve druhé třetině čekalo budějovický tým pětiminutové bránění ve čtyřech po vyloučení Ondřeje Kachyni. „Bylo to náročné. Svým způsobem se tam lámal zápas. Kdyby nám soupeř odskočil jedním dvěma góly, asi by byl konec. Pardubičtí si umí pohlídat náskok a navíc mají trenéra Varaďu, který dokáže nastavit výbornou taktiku ke hře dozadu. Klobouk dolů před mými spoluhráči, jak do toho šlapali. Zvládli to perfektně, což platilo také o dalším průběhu utkání. Musím klukům poděkovat za blokování střel. Hodně mi to ulehčili,“ vyzdvihuje.

Nicméně po druhé části mířili Jihočeši do šatny za stavu 0:2. Nastala bouře v útrobách stadionu? „Ani ne,“ cukne Jan Strmeň koutkem úst. „Spíše jsme se povzbuzovali a ukazovali si pár věcí, na které si musíme dát pozor. Nakonec jsme ty chybné momenty eliminovali a obrátilo se k nám i štěstí,“ mne si ruce.

Třetí třetina v podání Čihákových svěřenců vyzněla excelentně. „Jo, řekl bych, že na ledě byl jenom jeden tým. A to jsme byli my,“ souhlasí brankář. „Dali jsme celkem rychle gól a soupeř znervózněl. Bál se o výsledek. Bohužel, po vyrovnání jsme inkasovali. Škoda. Myslím, že jsme mohli sáhnout po třech bodech. Ale jsme rádi i za dva, zvláště proti Pardubicím,“ nesnižuje satisfakci.

„Jak se říká, všechno se dá chytit i pustit. Ale myslím, že jsem odvedl dobrý výkon.“

V prodloužení neměl skoro žádnou práci. Náhlá smrt Pardubic se dostavila po dvou minutách a čtrnácti vteřinách. „Naštěstí jsme vyhráli úvodní buly. To je hodně důležité pro průběh nastaveného času. Potom se kluci postarali o rozhodnutí. Udělali to parádně,“ pokyvuje uznale nad střelou Filipa Přikryla, po jejímž odrazu doklepával kotouč do branky kanadský forvard Brant Harris svojí druhou trefou za večer.

Hockey night u pravého břehu Vltavy se povedla. Jan Strmeň se přesto bude zamýšlet nad třemi góly, které obdržel od Východočechů. „Jak se říká, všechno se dá chytit i pustit. Druhou a třetí střelu jsem moc neviděl. Při první jsem se mohl trošku odpíchnout výš, i když to bylo hezky trefené. V každém případě si všechno rozebereme na videu s trenérem Standou Hrubcem,“ ujišťuje muž, pro něhož působení v Českých Budějovicích představuje třetí extraligovou štaci. Předtím účinkoval v Chomutově a Třinci.

I díky Třebíči jsem mohl takto zostra na Pardubice

Aby úplně nevystydl, naskočil dvakrát ve stávajícím ročníku za prvoligovou Třebíč. „Určitě mi to pomohlo, přestože se mi tam nepodařilo vyhrát. Ale byly to těžké zápasy. Šlo na mě dost střel. Za Motor jsem chytal jenom v letní přípravě. Uplynula už nějaká doba, takže i díky rozcvičení v Horácké Slavii jsem mohl takto zostra zvládnout utkání s Pardubicemi,“ těší ho.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz