https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reditel-firmy-energoaqua-znovu-odmitl-ze-by-firma-zpusobila-otravu-reky-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ředitel firmy Energoaqua znovu odmítl, že by firma způsobila otravu řeky Bečvy

23.10.2023 18:58 | VSETÍN (ČTK)
Ředitel firmy Energoaqua Oldřich Havelka dnes po vynesení rozsudku v případu otravy řeky Bečvy ze září 2020 znovu odmítl, že by společnost havárii způsobila. Novinářům řekl, že pro to neexistuje žádný důkaz. Vsetínský okresní soud, který se kauzou zabývá, podnik za viníka otravy označil, firmě však neuložil žádný trest. Havelku, který byl v případu taktéž obžalovaný, obžaloby zprostil.
 

Verdikt soudu, že havárii způsobila Energoaqua, Havelku zaskočil. "Nevím, jak to mám komentovat. To jsem byl docela překvapen, když to řeknu. Protože celou dobu tvrdím, že nevím, jak by to udělala. Já to říkám pořád stejně. Nedostal jsem jediný důkaz, že by to udělali. A jestliže paní soudkyně má nějaké důkazy, které k tomu svědčí, tak já je neznám, nebo jsem je špatně pochopil," řekl ředitel podniku.

Zmocněnec společnosti Energoaqua Vladimír Kurka novinářům řekl, že s rozhodnutím soudu není plně spokojen. "Samozřejmě je fajn, že jsme byli osvobozeni, ale z druhé strany soud řekl, že jsme to zavinili, s čímž já absolutně nesouhlasím. Myslím si, že většinu těch věcí, na kterých soud staví svoje stanovisko, jsme vyvrátili. Celé je to postavené opět na znaleckém posudku pana Klicpery, který jsem myslel, že byl dostatečně, když to řeknu lidově, rozcupován. Ale evidentně asi ne," uvedl Kurka. O posudek znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery se opírala obžaloba, za viníka havárie v něm označil právě společnost Energoaqua.

Podle soudu se nepodařilo zjistit, co přesně se ve firmě před otravou stalo. Z jeho rozhodnutí vyplývá, že právnická osoba není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Firma Energoaqua se však podle soudu při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto postoupil České inspekci životního prostředí (ČIŽP). "Jestli jsem to správně pochopil, tak Energoaqua to údajně udělala, ale není to trestným činem, je to přestupek. To znamená, že se to mělo vrátit k ČIŽP, který by měl udělit pokutu, kterou měl řešit už na začátku," uvedl Havelka.

Zprošťující rozsudek ve vztahu ke své osobě naopak uvítal. "Mně se bude chvilku, aspoň doufám, dobře spát. Co jiného k tomu říct, když dva roky vás někdo nahání a potom rok chodíte k soudu," uvedl Havelka. Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami mu hrozilo až pět let vězení, společnosti Energoaqua zákaz činnosti a peněžitý trest.

Firma spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde zajišťuje i čištění odpadních vod. Z areálu vytékají přes 13 kilometrů dlouhým kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Podle obžaloby se znečištění do řeky dostalo právě tímto kanálem. Zástupci firmy to odmítli. Uvedli, že první ryby začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od této vyústi, je tedy podle nich vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla Energoaqua. Za pravdu jim dávají i někteří vědci a rybáři.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist