Hrad Rabí ožil akcí Mečem proti osudu, výtěžek putuje na pomoc vážně nemocné Diance

23. říjen 2023 21:45, aktualizováno

Nádvoří hradu Rabí u Sušice si v sobotu pronajali rytíři ze Žichovic. Spolu s dalšími šermíři, bubeníky nebo muzikanty uspořádali charitativní odpoledne. Hráli divákům zadarmo a výtěžek věnovali rodině dvouleté Diany, která trpí vzácným syndromem.

„Naše dcera se narodila s DPG+ syndromem, jenž postihuje lebku a obličejové struktury“ popisuje Pavla Řezníčková, Dianina maminka. „Na světě je zatím velmi málo potvrzených případů a v Česku je Dianka jediná. Začalo to nádorem v patře ještě před jejím narozením. Došlo k rozštěpu jazyka, krční páteře, patra, kvůli čemuž musela dcera absolvovat už několik operací. Má mimo jiné opožděný psychomotorický vývoj. Pomáhá jí tracheostomická kanyla a zavedený PEG.“ Co se týče péče o Dianku, nejnákladnější jsou rehabilitace a pak různé pomůcky a přístroje. Když se sečtou všechny výdaje na rok dívčina života, částka se vyšplhá na 600 tisíc korun.

Sobotní akci s názvem Mečem proti osudu uspořádali Rytíři-Žichovice. Jak prozradil zakladatel spolku Luboš Kavale, jedná se už o druhý ročník. Letos zde vystoupilo zhruba 70 účinkujících, mezi nimi šermíři, lukostřelci, hudebníci i divadelníci. Všichni se zde objevili dobrovolně bez nároku na honorář a ještě něco sami přispěli.

„Jsme velmi dojati a poctěni, moc všem děkujeme,“ nechala se slyšet Pavla Řezníčková, která zároveň prozradila, že alespoň část vybraných peněz poputuje na nový kočárek. Peníze na léčbu, péči a pomůcky mohou dárci nadále posílat na transparentní účet.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio