Hlavní obsah
Umění a zábava

Ježíšek už klepe na dveře. Pomalu, ale jistě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Připadá vám ilustrační fotografie kýčovitá? Pak je vše v pořádku. Vánoce nejsou jiné.

Nebojte, nezbláznila jsem se. Do Štědrého dne zbývají dva měsíce, ale obchody nám už zhruba měsíc připomínají, že Vánoce se nezadržitelně blíží. Už nakupujete dárečky?

Článek

Ježíšku, panáčku…

K dokreslení té pravé vánoční atmosféry už v obchodech chybí pouze koledy. Stejně jako narozeninové oslavy, ani Vánoce moc nemusím. Vadí mi, že nejpozději na konci září se v regálech obchodních řetězců začnou objevovat vánoční cukrovinky, ozdůbky, řetězy, světýlka, sobi, Santa Claus, kam se podíváš, a další zbytečné blbůstky.

Pokud těmto rozkošným třpytivým zbytečnostem každoročně nedokážete odolat, brzy zjistíte, že je ve vaší domácnosti nemáte kam dávat. Vánoce se staly tím pravým konzumem, který bytostně nenávidím.

Je to trochu paradox. Na jedné straně nadávám na vánoční výzdobu a sortiment v obchodech - sotva skončilo léto - a na druhé straně píšu článek, který vlastně také připomíná Vánoce v době, kdy do nich zbývají dlouhé dva měsíce.

Nedivte se, své pocity chci zkrátka sdílet. Třeba na vás díky tomu také dýchne ta pravá vánoční atmosféra.

Anketa

Ale… Kdo z nás by stál o vánoční atmosféru v říjnu?
Já rozhodně ne!
90,1 %
Já ano, Vánoce bych mohl/a mít celoročně.
9,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 91 čtenářů.

Vánoční focení v říjnu

S příchodem října přišlo na řadu také vánoční focení ve školkách a školách. Právě dnes, přesně dva měsíce před příchodem Ježíška, se u syna ve školce koná vánoční focení. Načančala jsem ho do krásného kýčovitého vánočního svetru se sobem a už se těším, až se budeme rozplývat nad krásnými fotkami, které s velkou slávou rozešleme všem babičkám a dědečkům a za třicet let je možná budeme ukazovat vnoučatům.

Když je řeč o focení, nedávno jsem na Médiu četla skvělý článek, jež nese titulek Rodinné focení v ateliéru. Výborná aktivita pro masochisty. Článek o předstíraném rodinném štěstí, které ovšem nakonec za ty nervy stálo, sice nesouvisí s vánočním obdobím, ale se slovy autorky naprosto souzním. Letos nás také objednám do fotoateliéru, abychom ve stáří měli na co vzpomínat.

Naposledy jsme se nechali vyfotografovat před čtyřmi lety, když synovi bylo 9 měsíců. Focení bylo hrůzostrašné, Kubík absolutně nedbal instrukcí fotografky a neposlouchal ani rodiče. Když se ale podíváme na finální fotografie, skoro bychom řekli, že návštěva fotoateliéru byla hotová idylka. Přesně z tohoto důvodu do profi focení půjdeme znovu a věřím, že tentokrát bude vše zalité sluncem.

Dopis pro Ježíška

Vánoce v říjnu nám nepřipomínají pouze obchodní řetězce a fotografování ve školce. Také děti si hlídají konec letních prázdnin, protože ho považují za období, kdy je čas přemýšlet nad dopisem pro Ježíška.

Začínají mluvit o tom, jaké dárečky by jim mohl přinést, mladší stříhá obrázky z katalogu hračkářství, starší už si krasopisně sepisuje seznam dárků a já za chvíli začnu přemýšlet, kolik druhů cukroví budu péct. Mimochodem, mikulášské balíčky už mám nachystané.

Věřím, že Štědrý den bude jako vždy krásný. Těším se na rozzářené dětské oči, ale také na to, až to celé skončí.

Zkusme si užít klidný předvánoční čas ještě předtím, než v obchodech začnou vyhrávat vánoční koledy a začne ta pravá předvánoční jízda.

Anketa

Už nakupujete vánoční dárky?
Ano.
51,6 %
Ne.
45,1 %
Jiná odpověď.
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 91 čtenářů.
Foto: Midjourney (generováno AI)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz