Hlavní obsah
Cestování

Výlety na každý den podzimních prázdnin - to nejlepší ze Žďárských vrchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem Miloš Neuman

Drátenická skála je jedním ze symbolů Žďárských vrchů

Podzim je období, které vyloženě láká k objevování naší krásné přírody. Připravili jsme pro vás tipy na výlety o podzimních prázdninách do Žďárských vrchů, které si určitě užijete.

Článek

Sbalte si pohodlnou obuv, dobrou náladu a vydejte se o podzimních prázdninách poznat Žďárské vrchy. Naše podzimní výlety vám představí místa, která nejsou turisticky profláknutá a nenajdete je jen tak v nějakém průvodci. Místa taková, kam se chodit může, ale málokdo o nich ví. Místa, kam chodíme rádi relaxovat a kochat se úchvatným výhledem.

Foto: Koruna Vysočiny

Podzim ve Žďárských vrších

1. den - Přes tři zříceniny na Bystřicku - 14 km

Tato výletní trasa vás zavede k třem tajemným zříceninám v údolí řeky Svratky. Začínáme u parkoviště u obecního úřadu ve Víru a následujeme žlutou značku směrem k Vírskému mlýnku u říčky Bystřice. Zde najdete mechanizmus poháněný vodní energií, který oživuje dvacet figurín. Po prohlídce pokračujeme po žluté značce k rozcestí Pod Bajerovým kopcem, odkud se můžete těšit na nádherný výhled do okolí.

Následně odbočíme vpravo na modrou turistickou značku a přejdeme pole a louky, abychom došli k Aueršperku, pozůstatku hradu z 13. století. I přes zbytky zdí a věží je hradní příkop dodnes impozantní. Hradní zříceninu zdůrazňuje odlesnění okolí.

Po prohlídce hradu se vydáme starou vozovou cestou zpět do Svatojánského údolí a překročíme lávku přes říčku. Následně budeme stoupat směrem k Pivonicím a napojíme se modrou a žlutou turistickou značkou, které nás zavede až k majestátní zřícenině hradu Zubštejn. Tato zřícenina nabízí úchvatné výhledy do širokého okolí.

Po prohlídce pokračujeme po červené značce směrem ke Kobylnicím a poslednímu hradu. Pyšolec je dalším bývalým strážním hradem s nenápadnou cestou, která odbočuje z hlavní trasy. V posledních letech se hrad opravuje a novinkou letošní sezóny je odkrytá hradní studna. Po návštěvě Pyšolce se vracíme zpět na hlavní cestu a dojdeme zpět do Víru.

Foto: Koruna Vysočiny

Podzim na Zubštejně

2. den - Výlet z Jimramova na Skály a Prosičku - 12 km

Pokud hledáte klidný výlet mimo rušné turistické trasy, zkuste navštívit okolí Jimramova. Z městečka sledujte modrou turistickou značku, která vás zavede na vrchol Prosička, nabízející úchvatný výhled na Žďárské vrchy. Po sestupu k Javorku můžete objevit skrytý lesní bar u Lominky, kde si můžete odpočinout a občerstvit se. V Javorku zase naleznete Hospůdku U Trakaře se samoobslužným výčepem pro poutníky. Samotný Javorek stojí také za obchůzku, najdete tady mnoho typických horáckých chaloupek.

Pokračujte po modré značce přes údolí a vystoupejte k zřícenině hradu Skály (též Štarkov), který byl založen v 14. století pány z Kunštátu a od konce 15. století je opuštěný. Cestou zpět do Jimramova vás ještě čeká procházka kolem tradičních stavení, kaple a Lesní studánky.

Za návštěvu určitě stojí také historické jádro městyse Jimramova, kde můžete vidět novogotickou hrobku rodiny Belcredi, rodný dům Jana Karafiáta (autora Broučků) a muzeum Síň rodáků na náměstí, které vás seznámí s historií Vysočiny a místními osobnostmi.

Foto: Koruna Vysočiny

Výhledy z vrcholu Prosičky

3. den - Za krásnými výhledy Žďárských vrchů - 10 km

Tentokrát vám představíme výlet v okolí obce Koníkov na Novoměstsku. Trasa začíná u autobusové zastávky, a to směrem do kopce. Na prvním zastavení se nachází naučná stezka Metodka, která měří 3,5 km a nabízí 15 informačních bodů týkajících se historie, lidové architektury, fauny, flóry a dalších zajímavostí. Dále se vydáme po žluté turistické značce až na vrchol kopce Metodka, odkud za jasného dne můžeme obdivovat výhledy na Kralický Sněžník, Orlické hory a Praděd.

Až si vychutnáváte krásu tohoto místa, pokračujte po žluté turistické značce směrem ke Kamenici, kde na vás čeká nejen úchvatný výhled, ale i pomník Broučků z knihy Jana Karafiáta. Tento památník připomíná příběhy ze známé dětské knihy, které pravděpodobně odehrávaly právě zde pod jalovcem.

Ale nechce se vám ještě domů? Ani se nedivíme! Pokračujte dále po žluté značce, která vás dovede k památníku posledního vlka na Vysočině. Nedaleko památníku najdete přírodní památku Vlčí kámen. Na zpáteční cestu se můžete vydat zpět po žluté značce přes Kamenici nebo po necelém kilometru odbočit na širokou zpevněnou cestu.

Foto: Koruna Vysočiny

Výhled z Kamenice

4. den - Z Křižánek ke Zkamenělému zámku - 11 km

Podzimní výlet Vysočinou začíná v malebné vesnické památkové rezervaci Křižánky, kde si můžete prohlédnout tradiční stavení zachovaná do dnešních dnů. Z Křižánek vyrazíme po modré turistické značce směrem ke Čtyřem palicím, což je jedna z nejznámějších skalní formací Žďárských vrchů. Zde můžeme vystoupat na jeden z bočních skalních útvarů za nádherným výhledem.

Po návštěvě Čtyř palic pokračujeme dál po modré značce, projdeme lesem a dorazíme k Milovským perničkům, kde uvidíte unikátní „perničky“, což jsou prohlubně vzniklé mrazovým zvětráváním na jejich vrcholu.

Z Milovských perničků pokračujeme po modré značce ke Zkamenělému zámku, což je impozantnímu skalnímu útvaru, který byl osídlen již v neolitu. V pozdním středověku zde dokonce stával dřevěný hrad. Na závěr naší trasy se vrátíme zpět do Křižánek, tentokrát po naučné stezce Za pilníkáři.

Foto: Koruna Vysočiny

Výhled z Milovských perniček

5. den - Podzimní výlet do údolí Sázavy - 16 km

Poslední výlet na podzimní prázdniny zahájíme ve vesničce Sázava. Od parkoviště u cyklostezky se vydáme do kopce po značeném Sázavském okruhu. Po cestě vystoupáme až k vesnici Rosička, která je jednou z nejmenších obcí v okolí, a nad ní se tyčí rozhledna stejného jména. Z rozhledny Rosička se nám naskytne úchvatný výhled na celou oblast Žďárska, což stojí za krátkou odbočku z trasy.

Sestoupíme z Rosičky do Nížkova a zastavíme se na návsi u kostela sv. Mikuláše, za nímž se nachází kostnice z roku 1709 obsahující kosti zhruba 8 000 osob, což ji řadí mezi největší kostnice na Vysočině. Pokračujeme dále do místní části Buková, kde objevíme jediné Bukové arboretum v České republice. Zde uvidíme více než 40 kultivarů buku, což na podzim tvoří kouzelný zážitek. Po prohlídce se vydáme z Bukové k řece Sázavě, přičemž zabočíme vpravo u kapličky se sochou sv. Floriána. Následujeme místní komunikaci, která nás dovede do údolí řeky Sázavy. U Červeného Mlýna se napojíme na cyklostezku, která nás povede po bývalé železniční trati zpět do Sázavy.

Před návratem do auta si uděláme odbočku k řece Sázavě k historickému kamennému mostu a zastavíme se nad vesnicí, kde nalezneme nově postavenou kapli v podobě lodi.

Foto: Koruna Vysočiny

Podzim na Rosičce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz