Invaze asijských berušek v Česku: Hmyz vypouští nepříjemný zápach. Jak se ho zbavit?

České domácnosti se opět potýkají s invazí berušek, které se shlukují na balkonech, fasádách a oknech domů. I když nepředstavují žádné nebezpečí, jejich velký počet může představovat velký problém. Znepříjemnit život mohou i domácím mazlíčkům. Nejedná se přitom o berušku sedmitečnou, na niž jsme zvyklí, nýbrž o její příbuznou z asijského kontinentu. Jak se jich účinně, ale šetrně zbavit?

Shluky berušek, které se tlačí v rozích stropu či na podlaze u zdi ve snaze uniknout venkovním teplotám. S tímto úkazem se setkala snad každá domácnost. Nejedná se však o slunéčka sedmitečná, ale o jejich příbuzné z Asie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Takhle vypadá osmikilové hnízdo agresivních sršní z Plzně. Vědci hledají nové královny i larvy

Slunéčko východní u nás bylo nasazeno před téměř 20 lety, aby pomáhalo zahrádkářům při hubení mšic. Oproti klasickému slunéčku ho snadno poznáte podle většího počtu černých teček. Hmyz také v obranně vypouští žlutou zapáchající tekutinu, která bývá jednou z hlavních nepříjemností při jeho výskytu uvnitř domovů.

Slunéčka se hromadí v blízkosti lidských obydlí kvůli potřebě zimování. Přirozený pud hmyzu vrcholí právě během končícího léta a začínajícího podzimu, kdy dochází k poklesu teplot. Někteří lidé se proto bojí i větrat a otevírat okna. „V kostele berušky ucpaly alarm tak, že nefungoval. A kamarád je má v traktoru, zalezlé vevnitř v teple,“ popsal v minulosti pro CNN Prima NEWS své trable s hmyzem Tomáš Vimek.

Jak se efektivně invaze slunéček zbavit? Vedle prostého smetení na lopatku je podle odborníků nejlepším nástrojem obyčejný domácí spotřebič. „Doporučuju vzít vysavač, do té trubky dát starou punčochu a vysát všechny možné kouty, kde by se slunéčka mohla vyskytovat,“ poradil entomolog Oldřich Nedvěd. Dodal, že hmyz je pak možné odnést zpět do přírody, případně ho zmrazit.

Nebezpečí pro člověka slunéčka nepředstavují, znepříjemnit život však mohou domácím mazlíčkům. „Zaznamenáváme i případy, kdy si v tlamičce nashromáždili víc jedinců a pak měli problém se sliznicí,“ řekl Nedvěd. Vysvětlil, že berušky obsahují jedovaté alkaloidy, které pak způsobí u zvířat malátnost a odmítání potravy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Medvěd se vloupal do domu. Nečekaný zloděj ukradl z mrazáku lasagne a zmizel, ukazuje video

Tagy: