Juraj Skovajsa

24. 10. 2023

Uskupení SEN 21 vydalo v pondělí oznámení o spojení sil s Piráty a Stranou zelených do nadcházejících senátních voleb. Chtějí, aby více zazněl „liberální hlas“.

„Lídři a lídryně politických subjektů SEN 21, České pirátské strany a Strany zelených se společně dohodli na vzájemné spolupráci a podpoře kandidátů a kandidátek ve volbách do Senátu Parlamentu ČR v roce 2024. Dohoda se týká 10 senátních obvodů z celkových 27, ve kterých se volby budou příští rok konat,“ uvádí ony tři strany ve své tiskové zprávě z 23. října uveřejněné na portálu SEN 21.

„Chceme liberálnější Senát!,“ konstatuje senátor Václav Láska na platformě X a předesílá, jak toho strany chtějí dosáhnout: „Když budeme hodně šikovní a trpěliví, tak se v každém volebním obvodě objeví za tyto tři subjekty jen jeden liberální kandidát.“

V prohlášení senátor tvrdí, že „v současnosti máme převážně konzervativní vládu, Sněmovnu i Senát. Má-li být slyšet v politice více i liberální hlas, musí liberální politické síly více spolupracovat a podporovat se…“

„Se senátorským klubem SEN 21 a Piráti spolupracujeme již několik let, proto také byla polovina jeho současných senátorů zvolena s podporou Zelených,” uvedla spolupředsedkyně Strany zelených Magdalena Davis.

Oznámení o spolupráci sdílela na platformě X i místopředsedkyně senátního klubu Sen21 a Pirátů Adéla Šípová (Piráti) s doprovodným prohlášením: „Přála bych si, aby náš liberální a progresivní klub v Senátu posílil. Pracujeme na tom. Držte nám palce.“

Na oznámení společného úsilí tří stran reagoval konzervativně se projevující senátor Zdeněk Hraba, který byl sice zvolený za liberální STAN, ale nyní je nezávislým a členem senátního klubu ODS a TOP09 : „Je jedině dobře, že se progresivistické síly spojují a že otevřeně přiznávají barvu. To oceňuji. Je pak totiž pro voliče čitelnější a jasnější, kdo je kdo. Spojení těchto stran není nijak překvapivé, protože všechny tři subjekty se profilují jako zastánci šíleného GreenDealu, který zdraží lidem životy, jako protagonisté Istanbulské úmluvy, která má za cíl protlačit genderovou ideologii do našeho právního řádu a do škol, a jako zastánci oslabování hlasu národních států uvnitř EU.“

Senátoru Hrabovi příští rok vyprší funkční období a bude se o senátní křeslo znovu ucházet. V oznámení tří stran stojí, že právě v jeho obvodě nasadí strany buď kandidáta za Piráty anebo SEN21.

„A protože v prohlášení stojí, že chtějí postavit dosud neznámého kandidáta i v obvodě Benešov, ve kterém budu i já příští rok obhajovat mandát, tak se těším na férový souboj myšlenek a hodnot. Já náš region dobře znám a věřím, že lidé odmítnou progresivistické myšlenky, které jim tyto tři subjekty chtějí vnucovat,“ reagoval dále Hraba ja oznámení.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v prohlášení tří stran naznačil možnou spolupráci i v krajských volbách či do Evropského parlamentu.

„Příští rok nás čekají jak velmi důležité volby do Evropského parlamentu, tak neméně důležité volby krajské a senátní,“ uvedl Bartoš a dodal: „Naším cílem je posilovat liberální hlas v politice a Piráti jsou připraveni spolupracovat na tom, aby se to více dařilo i v Horní komoře Parlamentu. V ní tyto hodnoty již dnes hájíme společně s hnutím SEN 21 a v této spolupráci jsme připraveni pokračovat i nadále. Dialog s dalšími liberálně zaměřenými politickými subjekty je logický nástroj, jak stanoveného cíle dosáhnout.”

Oznámení uskupení komentoval pro Epoch Times Luboš Boleček z konzervativní frakce ODS Tea Party: „Jedná se o spojení progresivní levice, která právě začala ztrácet svůj dech. Z hospodářského hlediska za sebou nechá ohromné škody na bohatství všech evropských národů. Totalitní reakce na koronavirus, HOAX klimatické krize a Green Deal, zničení obraného i jiného průmyslu, nekontrolovatelná migrace mužů ve vojenském věku z kulturně nepřátelských zemí, snahy o regulaci každého aspektu ekonomiky i našich životů, prohloubení energetické závislosti na Rusku, Číně a Islámských režimech, degradace hodnot a starých institutů – to vše je vražedný koktejl, který provede k válkám o ubývající zdroje a velmi pravděpodobné i k občanské válce uvnitř Evropy.“

Boleček zakončil komentář částí citátu Geoffrey Michaela Hopfa „… slabí muži dávají vzniknout těžkým časům“.

(poznámka redakce – celý citát zní: „Těžké časy utváří silné muže. Silní muži dávají vzniknout dobrým časům. Dobré časy utváří slabé muže. Slabí muži dávají vzniknout těžkým časům.“)

Související témata

Přečtěte si také

Strávil jsem 10 dní chůze na poutní stezce ve Španělsku a nebyl jsem připraven na to, co jsem zažil
Strávil jsem 10 dní chůze na poutní stezce ve Španělsku a nebyl jsem připraven na to, co jsem zažil

Všechny cesty vedou do Santiaga de Compostela, kde údajně odpočívá svatý Apoštol Jakub.

Čínské vojenské výdaje v roce 2022 dosáhly 710 miliard dolarů, více než trojnásobek toho, co tvrdil Peking
Čínské vojenské výdaje v roce 2022 dosáhly 710 miliard dolarů, více než trojnásobek toho, co tvrdil Peking

V roce 2022 čínský režim oznámil, že jeho výdaje na obranu v tomto roce budou činit 229 miliard dolarů.

Profesionální baristé odhalují tajemství přípravy dokonalé domácí kávy
Profesionální baristé odhalují tajemství přípravy dokonalé domácí kávy

Nejdůležitější části vybavení, které potřebujete, a další tipy, jak si co nejlépe připravit vaši ranní kávu.

Nový průzkum Kantaru do sněmovny: vyhrálo by ANO s 32 %, druhá ODS by měla 15,5 %
Nový průzkum Kantaru do sněmovny: vyhrálo by ANO s 32 %, druhá ODS by měla 15,5 %

Pokud by vládní strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 stejně jako v posledních sněmovních volbách utvořily společnou koalici Spolu, získaly by 22,5 procenta hlasů

Vědci pomocí elektrod zjistili, že houby mluví slovy, vlastním jazykem – podobným jako angličtina v některých ohledech
Vědci pomocí elektrod zjistili, že houby mluví slovy, vlastním jazykem – podobným jako angličtina v některých ohledech

Vědci tvrdí, že houby enoki vydávají bohaté vzorce elektrické aktivity, které jsou interpretovány jako jazyk - se slovy a větami, které mají podobné vlastnosti jako angličtina a švédština.