Vstupenky online

Šlágr s Litoměřicemi zakončí vsetínský trip v Čechách

Jan Tajzler • 24.10.2023

Chance liga pokračuje v nabitém programu aktuálního hracího týdne. Vsetínský tým se ve středu z hlavního města přesune na sever do Litoměřic. Kališníci jsou ve skvělé formě a vezou se na vítězné vlně sedmi vyhraných utkání. Stejně jako poprvé na Lapači i ve druhé konfrontaci se setkání Litoměřic a Vsetína dá označit za šlágr kola, postaví se proti sobě celky z předních příček tabulky. Valaši v případě úspěchu výrazně upevní svou pozici, naopak Litoměřice chtějí ztrátu na vedoucí duo Poruba - Vsetín ztenčit. Atraktivní duel hostí litoměřická Kalich Aréna ve středu od 17:30.

Síla Stadionu? Smrtící přesilovky a efektivita v zakončení

Který z prvoligových týmů je v nejlepší formě? Tušíte správně, jsou to Litoměřice coby středeční soupeř vsetínských hokejistů. Dravý tým plný nadějných mladíků nepoznal hořkost porážky od 4. října, kdy padl v Přerově 0:3, od té doby sbírá jedno vítězství za druhým. Litoměřice zbrzdil pouze Zlín, když na jeho ledě Severočeši uspěli až po samostatných nájezdech. Ve výčtu cenných skalpů najdeme například domácí triumf nad Sokolovem (4:1) nebo čerstvé pondělní vítězství v přestřelce z prostějovského ledu 6:5. Litoměřice jsou nyní na 3. místě, ztráta na Vsetín činí čtyři body, na Porubu o dva více, v případě středečního úspěchu mohou kališníci dostat Valachy na dostřel.

Cesta k herní pohodě ale nebyla jednoduchá. Od poslední konfrontace na Lapači si v Litoměřicích museli projít herní krizí, která odstartovala právě na Valašsku a celkově přinesla čtyři prohry v řadě. Trenéři Miroslav Přerost s Františkem Ptáčkem však dokázali mužstvo postavit zase na nohy. Momentálně se navíc Litoměřice pyšní nejvyšší úspěšnosti střelby a také využitím přesilových her, které je na hodnotě 26.23 %. Zápasy s kališníky navíc baví, padá spousta branek, a není tak divu že Litoměřice společně s Porubou sdílí prvenství v nejsilnějším útoku soutěže, na druhou stranu oproti Porubě nebo Vsetínu kališníci také mnohem víc inkasují.

Ofenzívu týmu táhne vsetínským fanouškům dobře známý Riku Sihvonen, tomu se povedlo v Litoměřicích navázat na své výkony z předminulého ročníku a s bilancí 4+11 se jedná o třetího nejproduktivnějšího hráče soutěže. Roli tahouna přebral pro letošní ročník Přemysl Svoboda, který by se určitě rád výhledově dostal i do nejvyšší soutěže, v dresu Stadionu posbíral 13 kanadských bodů za 6 branek a 7 asistencí. Stejně jako loni se v Litoměřicích opírají o Filipa Kuťáka (7+5), čest svému otci pak dělá Petr Ton (7+3), který právě s Kuťákem sdílí post nejlepšího střelce Litoměřic.

Jak už jsme zmínili, defenzíva Litoměřic nepatří mezi nejsilnější, snad proto že je v ní ještě spousta mladých hráčů. Zkušenosti dodává Patrik Husák, který je nejvytíženějším hráčem mužstva. Brankoviště Litoměřic si mezi sebe dělí Oldřich Cichoň s Lukášem Paříkem, oba maskovaní muži mají navzdory vysokému počtu inkasovaných branek týmu vysokou úspěšnost zákroků nad 90 %. Není ale vyloučeno, že pro šlágr se Vsetínem vytasí Litoměřice Josefa Kořenáře, který má do klubu vyřízené starty z pražské Sparty.

Zakončí Valaši trip vítězně? 

Vsetínský tým po pondělním utkání se Slavii zůstal v Čechách a ve středu se přemístí do Litoměřic, kde bude usilovat o další potřebný úspěch k upevnění pozice v popředí tabulky a rovněž možnost zaútočit na čelo. Utkání se Slavií Valaši zvládli díky ubojované třetí třetině, ve které sešívaní marně usilovali o vyrovnání, jinak o výsledku vsetínský tým rozhodl podobně jako v předcházejících utkání v první polovině utkání, znovu se Vsetín radoval v přesilové hře a znovu se mohl spolehnout také na výborně chytajícího Patrika Romančíka, starosti se však nevyhnuly Valachům ani na tripu v Čechách.

Utkání na Slavii nedohrál obránce Mads Larsen a zatím není jasné, zda do střetnutí v Litoměřicích nastoupí. Na Valašsku je aktuálně zdravotně indisponován Ondřej Smetana, který společně s Miroslavem Holcem do Čech neodcestovali. Nabízí se tak případně znovu přesun Štěpána Bláhy do obrany. Komplikací pro složení všech útočných formací může být i povolání Romana Půčka zpět do Vítkovic, ty ale k původní středeční předehrávce do Pardubic neodcestují z důvodu virózy v ostravských řadách, a tak je otázka, zda se Půček přeci jen nevrátí ke vsetínskému týmu. Právě Půček byl stěžejní postavou pondělního vítězství Vsetína na ledě Slavie, obstaral hned dvě branky a příkladně blokoval střelecké pokusy Pražanů v závěru utkání.

Vzájemné zápasy:

3. kolo: VSETÍN – LITOMĚŘICE 6:4 (1:1, 3:1, 2:2)

Litoměřice v loňské sezoně patřily mezi nejméně oblíbené soupeře Valachů, což dokazovala i bilance 1:3 z předcházející sezony. Navíc Valaši mnohdy především na domácí půdě měli kališníky jak se říká na lopatě, a přesto duel ztratili. To však neplatilo při prvním setkání v rámci šlágru 3. kola na Lapači. Vsetínští v utkání ani jednou nepustili hosty z Ústeckého kraje do vedení, a přesto že se hráči Stadionu snažili dotahovat, Vsetín vždy v pravý čas udeřil a odskočil. Nakonec se tak radoval z cenného vítězství 6:4. Dvě branky proti Litoměřicím obstaral Luboš Rob, ale už v tomhle duelu prokazovaly Litoměřice schopnost využívat přesilové hry, ve kterých se hned dvakrát prosadil Petr Ton. Odveta v litoměřické Kalich Aréně odstartuje ve středu od 17:30 a očekává se vysoce atraktivní bitva.

Sestavy v posledním kole:

Litoměřice: Cichoň – Krutil, Kroupa, Černohorský, Husák, Aubrecht, Tomek, Pavlák – Chlubna, Kuťák, Sihvonen – Korkiakoski, Toman, Guman – Cikhart, Costa, Koláček – Svoboda, Vitouch, Kordule.

Vsetín: Romančík – Staněk (A), Larsen, Ďurkáč, Š. Jenáček, Petrovický, Kojo – Jonák, Bērziņš, Rob (A) – Půček, Klhůfek, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, Jandus – Kubiš, Dědek, Kratochvil – Š. Bláha.

banner pod článkem