Hlavní obsah

Bytu zpěváka Endrua vládne šedá stěrka, dřevo a stropy jako od Picassa připomínající lezeckou stěnu

Foto: Archiv Daikin

Foto: Archiv Daikin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakoukněte do bytu, kde na první pohled poměrně netradičně zaujme strop. Převládá tu dřevo, které doplňuje kontrastní tmavá barva, dostatek světla zajišťují velká okna s nádherným výhledem.

Článek

Ondřej Havlík neboli Endru je beatboxer, zpěvák a moderátor, stand-up komik, sportovec a navrch milovník přírody. A k tomu manžel a táta malého syna a hrdý Ústečan: „Je tu veškeré vyžití: skály na lezení, nádrž Milada pro vodní sporty, lesy, v zimě je to kousek na sjezdovky i běžky,“ pochvaluje si. Není tedy divu, že s rodinou žije právě v milovaném Ústí nad Labem.

Bytový dům podle Zdeňka Havlíka

Bytový dům se čtyřmi jednotkami postavil Ondřejův otec, architekt Zdeněk Havlík. Projektoval ho ve spolupráci s Ondřejovým bratrem, architektem Štěpánem Havlíkem. Interiér, respektive hlavní obytné části, pak navrhoval Štěpán sám.

Zděná novostavba stojí v zástavbě rodinných domů v okrajové části města. Místní zajímavostí jsou dřevěné finské domky. Právě útulnost tradičních dřevěných staveb a roubenek byla tím, co chtěl Ondra do interiéru bytu promítnout. Štěpán ho však nakonec přesvědčil pro trochu jiný koncept.

Foto: Archiv Daikin

Hlavní obytnou část bytu pro zpěváka a stand-up komika Endrua navrhoval jeho bratr, architekt Štěpán HavlíkFoto: Archiv Daikin

Strop pro hudebníka a lezce

Koncept má několik důležitých prvků. Na první pohled upoutá prolamovaný strop z bělené březové překližky, který odkazuje na estetiku lezeckých stěn a prostor sceluje.

Díky specifickému lomu světla mu dodává zajímavý vzhled a zároveň nabízí jak kvalitní akustiku, tak možnost upevnění různých cvičebních pomůcek nebo třeba houpací sítě. Což Ondřej jako hudebník a sportovec ocenil. A také se pod něj chytře schovalo veškeré vedení i odtah par z ostrůvku.

„Rozhodnutí vložit prolamovaný podhled nebylo snadné, protože znamenalo citelné snížení světlé výšky místnosti. Svébytnost a funkčnost stropu nás ale přesvědčila o správnosti tohoto řešení,“ říká Štěpán Havlík.

Nábytek jako tetris

I nábytek má díky Štěpánovi nápad. Všechny povrchové části, tedy dvířka skříněk, ostrůvek s varnou deskou a obložení stěn, jsou také ze světlé březové překližky, zatímco vnitřní části jsou z masivního dubového dřeva.

Skříňky nad linkou jsou opticky vyňaté ze skříňové části nad dřezem, ostrůvek s varnou deskou zase jako by vyjel přímo ze zdi. Endru tomu říká Tetris (počítačová hra s kostkami). Z roubenek tu tedy nakonec přece jen něco zbylo, a sice volba materiálů: masivní dřevo a (kontrastní tmavá) cementová stěrka na některých stěnách.

Rozdělení dispozice

Byt má 104 m2 a dispozici 3+kk, Štěpán Havlík z toho navrhoval jen 70 m2. Původně velkou předsíň rozdělil stěnou ze skříní a vložil sem šatnu, která odděluje klidovou část bytu od té společenské. Zbývající dvě místnosti – ložnice a pokoj pro hosty, který měl být nahrávacím studiem, ale brzy se stane dětským pokojem - na svou konečnou podobu teprve čekají.

Pořád je co zlepšovat

Endru si bydlení v bytě s netypickým interiérem a krásným výhledem nemůže vynachválit. „Jedinou vadou na kráse je, že se v létě díky velkým oknům příliš zahřívá. Proto jsme se nakonec rozhodli pro klimatizaci. S výběrem nám zase pomohl brácha. Chtěli jsme, aby nerušila čistotu a koncept interiéru. Padla nám do oka matná černá klimatizace Stylish, která na pozadí tmavé stěrky úplně zaniká. Navíc je dost subtilní a designově se nám sem prostě hodí,“ říká Endru.

A doplňuje ho Josef Beran, který montáž klimatizace Daikin realizoval: „Rozhodnutí o barvě a přesném umístění vnitřní jednotky tak, aby dokonale ladila s netypickým interiérem, bylo v tomto případě složitější. Je ale pochopitelné, že zákazníci zvažují nejen funkčnost a spotřebu, ale také design. Naopak zhotovení prostupů pro chladivové přípojky a odvod kondenzátu bylo relativně jednoduché, vzhledem k tomu, že se jednalo o párové zapojení a vnější jednotku bylo možné umístit hned za zdí. A co je skvělé? Energetické nároky klimatizace pokryje fotovoltaická elektrárna, kterou mají na střeše.“

Načítám