Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zabil brněnského Roma a patří až na osmnáct let do vězení, obžaloval státní zástupce Ukrajince

Státní zástupce obžaloval z vraždy a ublížení na zdraví muže původem z Ukrajiny kvůli smrti mladíka u Brněnské přehrady. Případ v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až 18 let vězení. Na webu Krajského státního zastupitelství v Brně to oznámil jeho mluvčí Hynek Olma.

Obžalobu podal státní zástupce ke Krajskému soudu v Brně. Cizinec poblíž tramvajové zastávky nožem napadl a zranil podle žalobců tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z 10. června také vyvolala v Brně nepokoje.

„V cca 19:40 hod. v Brně na asfaltovém chodníku spojujícím zastávku městské hromadné dopravy Přístaviště a ulici Přístavní při vzájemné potyčce se třemi poškozenými mladými muži na tyto za použití svého vlastního nože zaútočil, v důsledku čehož jednomu z nich způsobil zranění neslučitelné s životem, na jejich následky zemřel, a následně dvěma poškozeným způsobil bodně-řezné rány, čímž jim ublížil na zdraví," popsal Olma.

Cizinec byl nejdříve ve vazbě, nyní je stíhán na svobodě. O propuštění z vazby rozhodl v červenci nejdříve brněnský městský soud, státní zástupce proti tomuto rozhodnutí ale podal stížnost. Krajský soud následně v srpnu rozhodnutí soudu prvního stupně potvrdil.

Podle tehdejšího názoru městského soudu byly významně oslabeny materiální podmínky vazby. Nahradil ji písemný slib obviněného a dohled probačního úředníka. „Důvody vazby i nadále trvají, došlo však k jejich zmírnění," sdělila tehdy mluvčí soudu Petra Láníčková. Soudce měl navíc podle ní pochyby o tom, že by mělo jít o vraždu. "Pan soudce rozhodující v přípravném řízení o vazbě se však s právní kvalifikací, pro kterou bylo zahájeno trestní stíhání obviněného, neztotožnil," dodala Láníčková. Soudce v této fázi řízení ale není oprávněný trestný čin překvalifikovat, přísluší to orgánům činným v přípravném řízení.

Červnový incident v Brně posílil protiukrajinské nálady mezi částí Romů. Emoce vyvolala pak i řada dezinformací na sociálních sítích o napadání Romů Ukrajinci, které policie vyvracela. Řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k rozvaze a ověřování zpráv. Do řešení se zapojily i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková se zmocněnkyní pro romské záležitosti Lucií Fukovou. Ke zklidnění případného napětí a nepokojů v obcích či městech mohou nyní radnice využít nové desatero krizové komunikace. Návod pro informování vytvořila expertní skupina k prevenci a zklidnění předsudečného násilí, která vznikla v létě v reakci na protiukrajinské akce některých Romů.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky Brno, Ukrajina, Romové, Vražda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Asi strach z demonstrací cigorek!!!

Úterý, 31. října 2023, 17:02Odpovědět

Pavlik Pája

Hlavně že si ten cigán začal, pak se cikáni nemůžou divit, že je vše proti nim, zasranej národ černej, fuj!

Čtvrtek, 26. října 2023, 05:49Odpovědět

Martin Vaněk

Zvláštní - když cikánská "podnikatelka" přejela dítě v Povrlech, ani nevystoupila z vozu, a odjela se bavit na rodinnou oslavu, dostala podmínku. Když dva cikáni umlátili důchodce lopatou, dostali podmínku. Když cikán Bady několik hodin mučil a znásilňoval dítě - dostal pasťák. Už chápete, v jaké kolonii to žijete,

Středa, 25. října 2023, 13:19Odpovědět

Jarda Adámek

Dobrý den, nechapu co se to tu hraje!!! Nejdrive to byla sebeobrana a ted je to vrazda???!! Tak si to prosim v tech hlavickach srovnejte!!! Další komentář je zbytečný ????????????

Středa, 25. října 2023, 11:08Odpovědět

Zabil brněnského Roma a patří až na osmnáct let do vězení, obžaloval státní zástupce Ukrajince  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.