Výběrová řízení, do kterých se často nikdo nehlásí. Městským policiím chybí strážníci psovodi

25. říjen 2023 07:29

V řadě měst a obcí často chybí městským policiím strážníci psovodi. Do výběrových řízení se buď nikdo nehlásí a nebo případné zájemce překvapí podmínka, že musí nastoupit se svým psem. Toho si navíc musí vychovat a starat se o něj i po skončení služby.  

Kolonie Zlatá růže na okraji Hradce Králové s téměř 150 zahrádkami. Strážník Vojtěch Jonáš a jeho šestiletý německý ovčák Dungo vyráží na rutinní obhlídku. „Je to naše běžná činnost. Jestli se tam nestala nějaká krádež, zkrátka jestli je ta oblast v pořádku.“

Čtěte také

Na místě jsou zhruba půl hodiny, zahrádkářských kolonií a chatových oblastí denně projdou několik. V terénu bývají spolu i v centru Hradce Králové, třeba při rizikových sportovních zápasech.

Vojtěch Jonáš má Dunga od štěněte. Vycvičil ho a připravil ke zkouškám. Současně si vychovává dalšího služebního psa, fenku Dixie. Ta při této obhlídce zůstala v autě.

Všem třem dnes služba končí v sedm večer. Spolu ale zůstanou i potom. Strážník má totiž oba psy doma. „Manželka někdy nadává, ale to k tomu prostě patří.

Vojtěch Jonáš chtěl se psy pracovat odmalička a podle svých slov si tak plní svůj sen. Takových nadšenců je ale minimum. U hradecké městské policie je jediným psovodem, dalšího se zhruba rok sehnat nedaří.

Čtěte také

„Máme náborovou kampaň, kde každému ukazujeme, co by ho čekalo. Ale bohužel, zatím se nám nepřihlásil takový člověk, který by u nás chtěl nastoupit, říká mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová.

Podmínkou je totiž právě to, že psovod má svého psa. „Někdy to je tak, že by ten člověk nastoupil, pokud by tady byl už pes služební. Nicméně u městské policie to je tak, že psovod má svého vlastního psa, se kterým pracuje, odjíždí s ním domů a kterého si pak bere i na důchod,“ vysvětluje Eva Kněžourová.

A podobné je to i jinde. Potvrzují to zástupci Unie bezpečnostních složek i Svazu obecních a městských policií České republiky. Jen výjimečně jsou psi majetkem města nebo obce a strážník se o ně mimo službu nemusí starat.

Spustit audio

Související