Vedení Hostěnic k referendu: strategická nevýhoda

blank

Jihomoravské Hostěnice nevstoupí do Svazku obcí pro vodovody a kanalizace – Šlapanicko. V referendu o tom rozhodli obyvatelé. Vedení rozhodnutí do budoucna vnímá jako strategickou nevýhodu.

„Není to podle mě dobré rozhodnutí, protože šlo o strategickou záležitost do budoucna. Omezí nám to možnosti připojit se na vodárenské soustavy v okolních obcích a zkomplikuje dodávku vody,“ cituje Deník starostku Evu Karáskovou. Hostěnice poukazují na to, že by díky vstupu do svazku vyřešily vypouštění vody mimo Moravský kras. „Jednali jsme o tom delší dobu, v tuto chvíli svazek projektuje propojení vodárenských soustav. To by vyřešilo napojení na vodovod a odkanalizování mimo Moravský kras. V současné době totiž vypouštíme vodu právě tam,“ vyjádřila se starostka.

Většina účastníků referenda, které se může znovu konat za dva roky, má opačný pohled. Z celkového počtu 376 platných hlasů bylo pro vstup 102 lidí. Proti se vyslovilo 274 místních. „Máme stabilní zdroj, vlastní čistírnu a stačí nám to. Po vstupu do svazku by bylo zřejmě k dispozici víc vody, než je vůbec třeba. Myslím, že jsme soběstačná obec a vystačíme si sami. Navíc, pokud vím, tak případné vystoupení ze svazku je složitý proces,“ uvedl jeden z místních Vojtěch Stehlík.

Podle Karáskové referendum ovlivnily obavy z rozrůstání obce. „Domnívám se, že se obyvatelé báli, že pokud si zajistíme dostatek pitné vody i odkanalizování, tak se budeme rozrůstat do neobydlených částí. To bohužel berou mnozí místní negativně a nechtějí nové ulice pro přistěhovalce,“ dodala Karásková. Obec využívá vlastní zdroj vody z pěti vrtů.

Scroll to Top