Hlavní obsah
Lidé a společnost

Česká mystická krajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ingo Joseph / Pexels.com

Podzimní lesní krajina

V naší zemi se narodili významní mystici a duchovní badatelé. Když se nebudu vracet příliš do hluboké minulosti. Máme zde na této rovině určité osobnosti, které bych chtěla zmínit.

Článek

V naší zemi se narodili významní mystici a duchovní badatelé. Když se nebudu vracet příliš do hluboké minulosti, máme zde na této rovině určité osobnosti, které bych chtěla zmínit. Ne proto, aby se na to zapomínalo, ale proto, abychom si připomínali, čeho se chytit, když máme sami případně bádat za kvalitou naší případné duchovní četby.

František Drtikol narozen 3. března 1883 v Příbrami - zemřel 13. ledna 1961 v Praze. Dožil se 77 let. Byl převážně umělec, grafik, fotograf a později se věnoval duchovní praxi východního učení. A přeložil mnohé jejich díla.

Jmenuji se Drtikol. Drtil jsem kola, která mě svírala. Jsem fotograf. Fotografoval jsem světlem. Píši do duší lidem světlem poznání.

Jinak hleďte co nejdříve na moji formu zapomenout, ale nezapomeňte, co jsem vás všechny učil. Slova, která jsem mluvil, ať ve vás obživnou.
Jinak mě nikde nehledejte – jsem všude – také tedy ve vás – v Učení. (poslední vůle F.Drtikola)

Květoslav Minařík narozen 21. února 1908 Horní Litvínov - zemřel 4. července 1974 v Praze. Dožil se 66 let. Květoslavova tvorba je více zaměřená na literaturu a filozofii a z jeho díla mne nejvíce oslovila kniha Vnitřní smysl nového zákona (1945). Četba je pro náročné a hloubavé čtenáře, protože jednoduchým pojetím a jazykem psaná není. Je třeba číst až mezi řádky. Tedy hluboce prozkoumané dílo.

Tajné zasvěcení – Drahokam: Jsi-li idealista, jenž by rád prospěl světu, musíš být i realista, který si musí napřed pomoci sám. Teprve potom poznáš, zda si lidé přejí, abys jim pomohl, nebo zda si to nepřejí. Když někdo vnucuje světu dobro podle svých představ, může to být bráno jako bláznovství. Jako zločin páchaný na lidstvu se to může vnímat, když je začne světu vnucovat nějaká organizovaná skupina.

Břetislav Kafka narozen 14. května 1891 Horní Kostelec, zemřel 27. srpna 1967. Dožil se 76 let. Český sochař, řezbář, známý hlavně jako hypnolog, léčitel a badatel v oblasti parapsychologie.Kafkovo dílo je náročné, ale velmi uznávané. Přispěl o zasazení nového pojmu pro vědecké bádání s názvem Parapsychologie. Dříve se jednalo o psychotroniku.

Z významného díla uvádím třeba Nové základy experimentální psychologie.

Jeho dílo pravděpodobně nebudete studovat před spaním, knihy často najdete zapadlé v antikvariátu, za mne ale stojí aspoň za povšimnutí.

František Bardon léčitel a mág. Narozen 1. prosince 1909 Kateřinky - zemřel 10. července 1958 Brno. Dožil se tedy 48 let

Ještě více náročnější četbu asi bych ji neměla ani doporučovat, jedná se spíše o hlubokou magii. Každopádně jmenované autory zmiňuji jenom proto, že tyto pojmy, záhady a i lidé se u nás vyskytují. A mnohdy často o nich vůbec nemáme tušení a nevíme jejich pole působnosti. No a také, protože žili tu s námi v nedaleké minulosti.

Problém některých duševních chorob bývá v nepokoře. Tedy provinění se proti oněm duchovním zásadám, etice, přírodním či vesmírným zákonům. To je dobré vědět, když neznáme příčinu svých nemocí. Nemusí se to vás týkat ani v nejmenším a jindy, když si lidé ani okolí neví rady, je potřeba přijmout třeba fakt, že jsme si někdy v minulosti s něčím zahrávali. Nikoho nesoudím, ani by to nemělo vypadat, že všichni máme stejnou příčinu. Každý jsme tak dost individuální bytost, pátrání je naším úkolem Metodika jak z toho pak ven je upřímná prosba o odpuštění, zproštění se pocitu viny, nějaký druh odčinění a nebo dobré konání. To jsou pak zákony karmy, které neobejdeme, ačkoli se nám snaží společnost často namlouvat, že to lze a je snadné. Sami dobře víme, že mnoha věcem nerozumíme. Tady pak začíná ona pokora. Zmiňuji to zde hlavně proto, že si myslíme, že jsme oběti, neviňátka ale do vlastních a minulých životů se neumíme ani podívat. A to je dobře, protože bychom se možná ani neunesli. Je v pořádku, že nemoc přišla, chce – abychom se prozkoumali zevnitř. Všechno je řešitelné, hledáme ty správné nástroje.

Eduard Tomáš narozen 25. listopadu 1908 – 26. května 2002, dožil se 93 let. Český mystik, jogín a spisovatel.

Jak sami vidíte, Eduard Tomáš se z vyjmenovaných mystiků dožil nejdéle, proto bych se zkoumáním našich autorů začala právě u něho a ostatní díla brala nyní jenom v potaz, že tu jsou také k dispozici, pro náročnější čtenáře. Eduardovo dílo je naprosto unikátní pro český i slovenský národ. Za prvé mnozí z nás si jej pamatují a to někteří doslova měli příležitost se s ním setkat osobně. Jeho dílo je všude k dispozici, na internetu budou určitě už zveřejněny i přednášky. My jsme si je za mých mladých let pouštěli na kazetách do walkmanu.

Další velký důvod je, že Eduardova manželka Míla Tomášová byla taktéž mystička a spisovatelka. Narozena 24. září 1920 Kotvrdovice – 12. května 2001 Praha. Dožila se 80 let.
S jejím dílem se na pultech českého knihkupectví běžně setkáváme.

Dala jsem vám zde na výběr několik českých osobností, které ve své kvalitě přesahují časovou linii. Protože pravda se nedá ohýbat nebo měnit. A většinou ta opravdová slova a myšlenky potřebujeme slyšet. A česká také proto, že v našem národě je kvalita vysoké úrovně. Jenom by lidé na to neměli vlastně zapomínat. Toto semeno opravdové moudrosti v nás bylo zasazeno. Na nás je, jak jej budeme opečovávat. A nebojte se, už to, že se ladíme na jejich jméno, existenci nebo dílo. Či se o něm teprve dozvídáme a čteme. I toto málo stačí k zasévání dobrého zvyku a léčení nás z úrovně duše.

Pokud totiž trpíme duševní chorobou, depresí, úzkostmi a vysokou nervozitou. Nebo jinými menšími či většími potížemi na úrovni ducha, potřebujeme se vrátit sami k sobě. Zpátky k duši. A v tom jsou nejlepší čtení (ve vysoké kvalitě), duchovní společnost (kvalitní a netoxická). Neboť v naší společnosti je nyní velmi mnoho balastu a velmi citliví lidé a hypersensitivní lidé potřebují nějakou kotvu. Ustálení a pocit bezpečí. Které samozřejmě dostupné jsou, ale přehlcují je ve zvýšené míře negativní informace a zprávy. A my se automaticky můžeme cítit zkroucení, nemilováni, zbědovaní. Když je takových negativních pocitů mnoho, nalévají se do člověka jak houba, když nasaje vodu z nádobí.

Mám na sobě vyzkoušeno, že když jsem se ocitla ve stavech vysokého napětí a úzkosti, pomohlo mi pustit si nahrávku se čteným slovem, nebo duchovní přednášku, která nese ono duševní bohatství a zprávy. Vnitřně se uklidníte, duševně z vás opadne strach a nervozita, dobře se vyspíte. A časem přijdete na skutečnost, že takový počin je pro naše zdraví stejně podstatný, jako se nasnídat.

Večer před spaním si vytvořit prostor pro sebe, naladit se, vykoupat se, projít mystickou očistou a usadit se nebo si lehnout k dobrému tématu. Nezanášíme si tak do podvědomí onu nervózní podstatu, která se nám druhý den chce opět připomínat.

Pokud je na vás duchovní literatura příliš silné kafe, zadejte si do vyhledávače nebo Youtube kanálu slova jako ‚pohádka‘ film pohádka' nebo ‚celý film pohádka‘ a určitě vám vyjede žánr pro všechny věkové kategorie a můžeme snadno čerpat moudrost z hraných zfilmovaných žánrů. Jen tak, co mi cvrkne zrovna do nosu…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz