Rusko zaútočilo poblíž jaderné elektrárny, hlásí Ukrajina. Poškodilo kritickou infrastrukturu

Západoukrajinská Chmelnycká oblast hlásí po útoku a sestřelení ruských dronů škody na zařízení kritické infrastruktury a nejméně 16 zraněných. Drony zaútočily na oblast v blízkosti jaderné elektrárny, uvedlo podle ruskojazyčného serveru BBC ukrajinské ministerstvo energetiky. Výbuch podle něj v areálu jaderného zařízení poškodil okna Škody způsobil pád zasaženého dronu, uvedl na sociální síti zástupce vojenské oblastní správy Serhij Tjurin.

Sledovali jsme online Kyjev (Aktualizováno: 12:52 25. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům po zásahu rakety na rusko-ukrajinské hranici v Doněcké oblasti

Dům po zásahu rakety na rusko-ukrajinské hranici v Doněcké oblasti | Foto: Alexandr Ermočenko | Zdroj: Reuters

„V Šepetivském okrese v důsledku sestřelení nepřátelských vzdušných cílů dopadly drony do areálu objektu kritické infrastruktury. Tlaková vlna poškodila nebytové prostory, obytné budovy a vozidla. Na nemocnice se s žádostí o lékařskou pomoc obrátilo 16 obyvatel okolních budov s různými zraněními,“ uvedl Tjurin.

Trosky bezpilotních letounů spadly na město Slavuta, kde poškodily 11 vícepatrových obytných budov a devět domů, dvě vzdělávací zařízení, kancelářskou budovu, obchod a auta, uvedl později na telegramu ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Podle starosty města budou ve středu ve Slavutě zavřeny školy.

Bili nás tak, že někteří byli úplně modří, vzpomíná na zajetí Serhij. Někdy se z Ruska vrátí jen ostatky

Číst článek

Záchranné služby také ohlásily poškození budov hasičské a policejní stanice ve Slavutě a v nedalekém městě Netišyn v důsledku tlakové vlny.

Ukrajinská redakce BBC podotýká, že Chmelnycká jaderná elektrárna leží asi 17 kilometrů vzdušnou čarou od Slavuty. Ruská armáda podle ní útočí tímto směrem již čtvrtou noc po sobě.

Chmelnycká oblast, která leží zhruba 200 kilometrů východně od ukrajinsko-polských hranic, je podle agentury Reuters častým terčem ruských útoků, což analytici přičítají tamnímu vojenskému letišti.

Rusko na ukrajinské území v noci na středu vyslalo 11 dronů, uvedla ukrajinská armáda na sociálních sítích s tím, že se všechny podařilo zničit. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

epo, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme