Tragický konec geniálního Jiřího Šlitra. Luxus svého soukromí tajil, zemřel s milenkou v náručí

Jiří Šlitr působil na jevišti plaše, v soukromí se ale obklopoval luxusem
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   osobnost

Luxusní auto, vila, jakou mu mohla většina lidí jen závidět, a milenek tolik, že by se o jeho životě dal napsat hodně napínavý román z červené knihovny. To všechno byl Jiří Šlitr, muž, který původně vystudoval práva, ale stohy papírů a kriminální případy se jeho životem mihly jen na studiích. Jakmile získal diplom, rozhodl se pro hudbu a té se věnoval po celý svůj další, předčasně ukončený život. 

Jiří Šlitr vypadal, jako by neuměl do pěti počítat, a také se tak (na jevišti) choval. Jeho soukromý život byl ale docela jiný. A protože se dokázal postarat o to, aby se na veřejnost dostalo opravdu jen nevyhnutelné minimum, zůstal pro většinu národa tím vtipným, „úchvatným nemehlem“ z jeviště, geniálním klavíristou a prkenným hercem, kterého nebylo možné nemilovat. Mimo jeviště se ale uměl chovat i docela jinak. 

Z hereckého outsidera na vrchol slávy

Pro Jiřího Šlitra se stalo osudovým setkání s dalším Jiřím, tentokrát Suchým, a také s Ferdinandem Havlíkem, s nimiž na počátku šedesátých let stanul u zrodu divadla Semafor. Nejprve zde působil jako skladatel a hudebník, později se ale proslavil jako jeden z hlavní dvojice herců. Kdo znal jeho herecké schopnosti – či zdánlivě spíš neschopnosti – jistě by jen těžko věřil, že se může stát miláčkem publika.

Nemožné se ale stalo skutkem a z nesmělého a těžkopádného projevu se stala jeho deviza, za kterou diváci platili dlouhými frontami na vstupenky. Překvapen byl dokonce i sám jeho kolega Jiří Suchý, který si brzy musel uvědomit, že vedle sebe na jevišti nemá jen „pomocníka“, který mu bude nahrávat na smeč, ale kolegu z nejlepších, jehož výkonům se bude muset vyrovnávat. 

Tohle by do něj nikdo neřekl

Diváci, kteří přišli do divadla, viděli Jiřího Šlitra jako podivína, nesmělého a toporného mužíčka, který se jen tak – jakoby náhodou – objevil na jevišti. Jenomže člověk – muž – Jiří Šlitr, byl docela jiná liga. Liboval si v luxusu, kterým se rád obklopoval (a úspěch mu to dovoloval). Koupil vilu ve věhlasné pražské čtvrti, pořídil si rychlé BMW, což bylo v té době a v Československu něco nevídaného. A kromě toho se muž, který zůstal po celý život svobodný, obklopoval řadou milenek. I když jeho nejdelší vztah s moderátorkou Sylvou Daníčkovou trval přes deset let, nikdo nemohl herce donutit k věrnosti. To byl ostatně důvod mnoha problémů a rozchodů, mnoho let následovaných odpuštěním. 

Otec Jiří Šlitr

I když se to může zdát podivné, ženy Jiřího Šlitra milovaly. A on prý dobře věděl, jak na ně zapůsobit. O svém soukromém životě ale s nikým nemluvil, a tak si pro většinu svých obdivovatelů zachoval svoji jevištní tvář. Až do jeho předčasné smrti také prakticky nikdo nevěděl, že je dokonce dvojnásobným otcem. Každému ze svých dětí (staršímu synovi i mladší dceři) přitom dopřál vlastní matku, ale ani jednu z nich si nevzal. 

Jak to tehdy bylo? 

Stejně kontroverzní a svým způsobem záhadná – jako celý jeho život – byla i smrt Jiřího Šlitra, o níž se dlouhá léta diskutuje a najdou se lidé, kteří o jejím skutečném důvodu pochybují dodnes. Jak se to tehdy všechno událo? Bylo 26. prosince roku 1969 a Jiřímu Šlitrovi bylo tehdy pětačtyřicet let. Jeho aktuální přítelkyní byla osmnáctiletá obdivovatelka Jitka Maxová, s níž si dal schůzku v ateliéru na Václavském náměstí v době, kdy měl ve své vile pozvané vánoční hosty. Prý se jen na chvíli vytratí, aby si cosi zařídil, a za chvilku bude zpět. 

Odešel od vlastních hostů

Zatímco se ale hosté i bez pána domu jistě dobře bavili ve sváteční náladě, v centru města došlo k tragédii, která nejenže ukončila život známého baviče a herce, ale i jednu důležitou etapu našeho divadelnictví. Co se stalo? Jiří Šlitr si dal ve zmiňovaném ateliéru schůzku se svojí tehdejší přítelkyní a právě tam došlo k nešťastné události, kterou si dodnes může vykládat každý po svém. Když se totiž dlouho nevracel mezi sezvanou společnost, vydala se jej jeho sestra s manželem hledat. Na Václavském náměstí našli jeho auto, a tak zamířili rovnou do ateliéru. Narazili ale na zamčené dveře a všimli si protáčejícího se plynoměru. Jejich zlověstná představa se bohužel brzy naplnila. 

Neštěstí pro člověka i pro svět divadla

Poté, co se podařilo otevřít dveře, našli oba milence ležící vedle sebe, bohužel již bez známek života. Samozřejmě se začalo spekulovat o sebevraždě, ale také o vraždě nebo snad jen nešťastné náhodě. K poslední variantě se nakonec přiklonila také policie, ale mnozí fanoušci Jiřího Šlitra a divadla Semafor tomu tehdy odmítali uvěřit, stejně jako v nich panuje nedůvěra dodnes. Co se mohlo stát v posledních okamžicích života tohoto geniálního univerzálního diletanta, jak o sobě Jiří Šlitr podle svědectví jeho kolegů mluvil?

Písnička na rozloučenou

Nedozvěděli se to lidé tehdy, nedozvíme se to už ani dnes. Žádný dopis na rozloučenou ani jeden z nich nezanechal. A pokud bychom chtěli nějakému náznaku rozloučení přikládat možná i větší váhu, než snad měl, mohli bychom diskutovat o tom, proč své rodině a přátelům, kteří byli u něj ve chvíli, kdy odcházel, pustil „aby se zatím zabavili“ píseň Jó, to jsem ještě žil. Byla to jen náhoda, nebo dobře věděl, co dělá?

Zdroj: Česká televize, Český rozhlas, Super, csfd

KAM DÁL: Tragédie zničila život herečky Luby Skořepové. Poslední rozloučení s legendou provázel skandál.

Klíčová slova: