Čína zveřejnila plány pilotované vesmírné mise Šen-čou-17

Kosmonauti z lodi Šen-čou-17 budou na oběžné dráze provádět různé vědecké a aplikační testy a experimenty s užitečným vybavením, oznámil na středeční tiskové konferenci vedoucí představitel Čínské agentury pro pilotované lety (CMSA).

Budou uskutečňovat výstupy do vesmíru (EVA), instalovat užitečná zařízení vně stanice, provádět údržbu vesmírné stanice a plnit jiné další úkoly, uvedl Lin Si-čchiang, zástupce ředitele CMSA.

Astronauti ze Šen-čou-17 budou poprvé provádět experimentální údržbu vně stanice, což je velmi náročný úkol, dodal Lin.

S přibývajícím množstvím vesmírných nečistot je jejich dopad na dlouhodobě fungující kosmické stanice nevyhnutelný, uvedl Lin. »Při předběžných kontrolách jsme zjistili, že sluneční panely vesmírné stanice byly několikrát zasaženy malými vesmírnými částicemi, což způsobilo drobná poškození.«

»Samozřejmě jsme s tím počítali již ve fázi návrhu. V současné době všechny parametry kosmické stanice splňují požadavky na funkčnost a výkonnost,« dodal.

Lin uvedl, že vnější experimentální údržba je zaměřena na dlouhodobý provoz vesmírné stanice a ověření jejích technických možností.

Astronauti budou také pokračovat v hodnocení fungování a výkonnosti vesmírné stanice a testovat koordinaci a kompatibilitu pozemních podpůrných středisek při plnění úkolů spojených s provozem a řízením vesmírné stanice, aby se dále zvýšila efektivita provozu a schopnost odstraňování poruch vesmírné stanice, dodal.

Start kosmické lodi s posádkou Šen-čou-17 je naplánován na čtvrtek v 11.14 hodin pekingského času z centra pro vypouštění družic Ťiou-čchüan na severozápadě Číny.

Posádka Šen-čou-17 ve složení Tang Chung-po, Tang Šeng-ťie a Ťiang Sin-lin vystřídá na oběžné dráze posádku Šen-čou-16 a na vesmírné stanici stráví přibližně šest měsíců, uvedl Lin.

Podle jeho slov mise Šen-čou-16 probíhá hladce. Její posádka provedla celkem 70 vesmírných experimentů v oblastech, jako je kosmická medicína, ekologie života, biotechnologie, věda o materiálech, fyzika tekutin a další, a také osm výzkumných pokusů v oblasti inženýrství lidských faktorů.

Dodal, že posádka Šen-čou-16 během svého pobytu na oběžné dráze také jednou provedla EVA, přednesla přednášku z vesmírné stanice a asistovala při oddělení nákladní lodi Tchien-čou-5 od kombinace vesmírných stanic.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy