Dnes Pondělí - zatazeno 21°C
Zítra Úterý - obcasny-dest 15°C
Pondělí 6. 5. 2024
Svátek má Radoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Politika

Praha 1 bude spolufinancovat projekt MAP IV, zájem projevily všechny její školy

Rada MČ Praha 1 na svém úterním jednání odsouhlasila spolufinancování projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání IV (MAP IV).

Radní souhlasili s podáním žádosti o dotaci z Operačního programu Jan Amos Komenský, a to pro projekt MAP IV.

„Vzdělání by pro nás mělo být jednou z nejcennějších věcí, kterou každý v průběhu celého života neustále zdokonalujeme. Projekty, jež pracují na větším pochopení dotčených stran a na zkvalitnění celého vzdělávacího systému, budeme vždy s ochotou podporovat,“ vyzdvihla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Zájem o zapojení i většina ostatních zřizovatelů. „S radostí prezentuji, že u nás v Praze 1 bude od února příštího roku – po dobu třiadvaceti měsíců – realizován Místní akční plán IV, do kterého se zapojuje dvacet devět mateřských a základních škol z naší městské části, a to s více než 500 pedagogy a 4 000 dětmi a žáky. Dojde k dalšímu prohlubování funkčního partnerství a spolupráce všech aktérů působících v naší městské části, kteří o projekt projevili zájem,“ zdůraznil 1. místostarosta Prahy 1 David Bodeček (nez./klub Piráti a občané z Prahy 1), v jehož gesci je mj. školství.

Projekt podporuje zvyšování kvality vzdělávání, rozvoje znalostí a výměnu zkušeností mezi všemi aktéry, kteří jsou do projektu zapojeni.

Velmi specifickým tématem Prahy 1 je podle slov Davida Bodečka velká míra účasti žáků – cizinců, a to jak v mateřských, tak základních školách. Jejich počet zhruba pětkrát převyšuje celorepublikový průměr.

„Toto bude jedno z hlavních témat projektu. Budou vytvořeny tři pracovní skupiny: pro financování, pro podporu moderních didaktických forem a pro rovné příležitosti. Rodiče a děti se mohou těšit na různé webináře, matematický kemp, na živou knihovnu, setkání s inspirativními osobnostmi a také se zástupci místní samosprávy,“ vyjmenoval David Bodeček a dodal: „Mým hlavním cílem je, aby se hovořilo nejen o rozvoji, ale i o problémech, které je nutné eliminovat – ať už jsou to šikana, rizika online prostředí apod., tedy nešvary, o nichž je nutno hovořit, a ne se před nimi schovávat.”

Mezi klíčové aktivity projektu patří:
1) webináře a tematické „Kavárny pro rodiče“ a veřejnost,
2) prevence a intervence šikany u žáků ZŠ, práce s třídním kolektivem, rizika online prostředí a mnohé další pro pracovníky ve vzdělávání,
3) vzdělávací kempy, setkávání s osobnostmi či představiteli samosprávy, živá knihovna a mnohé další pro děti a žáky.  

Zdroj: MČ Praha 1


Autor: Alo
Další články
Nahoru