Chřipka není žádná »rýmička«! Hrozí i vám? Otestujte se | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Chřipka není žádná »rýmička«! Hrozí i vám? Otestujte se

Chřipku je třeba vyležet (ilustrační foto)
Chřipku je třeba vyležet (ilustrační foto) (Profimedia)

Proč jsou chřipkou nejvíce ohroženi právě lidé ve vyšším věku? Podle odborníků je důvodem oslabený imunitní systém a další závažná onemocnění, kterými senioři trpí.

To potvrzuje i prof. MUDr. Eva Topinková, přednostka Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN: „Důvodem je především věkem oslabený imunitní systém a jeho snížená schopnost bránit se různým infekcím. Zhoršuje se kvalita přirozených bariér, jako je kůže a sliznice. Kromě toho se mohou objevit různé další zdravotní problémy a chronická onemocnění, jako cukrovka, astma nebo srdečně-cévní nemoci, což ještě více oslabuje obranyschopnost organismu, a tím ho činí náchylnějším k různým infekcím, a tedy i k odolávání chřipkovému viru,“ vysvětluje geriatrička a dodává: „Proto jsou starší lidé nejen náchylnější k chřipce, ale také hůře odolávají viru, což může způsobit další zdravotní potíže, v těch nejvážnějších případech při onemocnění chřipkou jde i o život.“

V izolaci

Často se tak stává, že se senioři během chřipkové sezo﷯ny ocitnou v izolaci ze strachu z nákazy a raději omezí své kontakty a aktivity. A sociální izolace, jak víme z doby covidové, může být někdy horší než samotné onemocnění, a navíc je zcela zbytečná, když existují velmi účinné způsoby, jak se před chřipkou chránit. Tím je očkování!

Saskia je pro očkování

S tím naprosto souhlasí známá televizní a rozhlasová moderátorka Saskia Burešová (77), která se nechává proti chřipce pravidelně očkovat již řadu let: „Očkování mi dává jistotu, že mohu pokračovat ve svých aktivitách a práci a setkávat se s lidmi, aniž bych se musela obávat, že mě chřipka na několik týdnů vyřadí ze života, nebo dokonce vážně ohrozí mé zdraví. Je to pro mě klíčový krok k udržení kvalitního aktivního života.“

Babičky a dědové se nakazí od vnoučat

Onemocnění chřipkou je pro seniory a chronicky nemocné velmi nebezpečné. Nakazit se přitom mohou často od svých vnoučat. Děti totiž mohou být až 8 dní bez příznaků a patří mezi největší přenašeče chřipky. Proto by se měly také očkovat ideálně moderní vakcínou, která je »bez žihadla«, tedy bez jehly. Očkovací látka se vstříkne na povrch nosní sliznice.

Chřipkový test aneb Jste kandidáti na onemocnění?

1. Je vám více než 60 let?

2. Máte nějaké zdravotní potíže se srdcem, tlakem, astmatem, diabetem nebo nádorovým onemocněním?

3. Žijete ve velké rodině nebo pracujete ve velkém kolektivu lidí?

4. Potkáváte ve svém volném čase mnoho lidí, chodíte často do kina a cestujete MHD?

5. Onemocněl už někdo v rodině chřipkou?

6. Jste profesí učitel, vychovatel, řidič autobusu, kosmetička nebo ošetřovatel?

Pokud jste aspoň na dvě otázky odpověděli ANO, je pravděpodobné, že chřipkou onemocníte.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.