26. října 2023 06:00

Hodinu jsem sténal bolestí. Nová nejpálivější paprička člověka naprosto zničí

Nový hybrid vypěstoval stvořitel známé chilli papričky Carolina Reaper a do Guinessovy knihy rekordů se s ním zapsal s přehledem. Taky ji několikrát ochutnal a zážitky, co popsal, byly… barvité.

Těžko říct, jestli si nového chilli papričkového rekordmana Guinessovy knihy užije někdo, kdo nemá plechová ústa a střeva. Pepper X je žlutozelená a pomačkaná. Jinými slovy, vypadá, jako by ji její vlastní pálivost úplně vysušila.

To je ale jen zdání; spalujících 2 693 000 jednotek na Scovillově stupnici pálivosti není vidět. Můžete se ale vsadit, že jsou cítit. A pořádně.

Horko a křeče

Povyprávěl o tom samotný tvůrce Pepper X, Ed Currie. Tento Američan stojí už za hybridem zvaným Carolina Reaper, který titul nejpálivější papričky světa až do příchodu Pepper X držel, a jemuž naměřili hodnotu až 2 200 000 SHU. Jen pro srovnání, oblíbená štiplavá paprička Jalapeño má zhruba nějakých 6 000 SHU.

Currie Pepper X snědl úplně celou a krátce po konzumaci dokonce ani nevypadal, že zanedlouho zemře, což se nedá říct o lidech, kteří se s ním v americkém pořadu Hot Ones pokusili o totéž.

To, co následovalo, ale rozhodně nepatří mezi příjemné zážitky. „Pálení jsem cítil tři a půl hodiny. Potom přišly křeče. Tělo se v tu chvíli snaží zbavit se toho, o čem je přesvědčené, že musí být jed. Takže jak to prochází trávicím traktem, hladké svalstvo na to reaguje. A ty křeče jsou příšerné. Strávil jsem hodinu na dešti, nalepený břichem na mramorové zdi a sténal jsem bolestí,“ líčil Currie barvitě svou zkušenost. „Ale jakmile mě to přešlo, šel jsem na večeři a dal si další chilli papričky, protože ‚jsem idiot‘. A to cituji svou ženu.“

Do pěti let nový rekordman?

Svoje ďábelské hybridy Currie pěstuje na své farmě v Severní Karolíně, v naprostém utajení, aby mu někdo neukradl jeho know how. A s Pepper X jeho pokusy rozhodně nekončí. „Máme tam i několik rostlin, jejichž plody v úvodních testech vykazují ještě vyšší pálivost, ale bude trvat minimálně pět let, než z toho něco pořádného bude.“

U konečného produktu totiž nejde zdaleka jen o pálivost. Navzdory tomu, že většina lidí necítí nic než bolest, když ty nejpálivější chilli papričky pozře, Currie tvrdí, že k tomu, jak skvěle pálí, musejí také skvěle chutnat.

Zdroj: AP

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom