Amazon v Kojetíně. Kolik aktuálně zaměstnává lidí a naplnily se obavy ze zvýšené dopravní zátěže?

25. říjen 2023

V Kojetíně na Přerovsku od poloviny června letošního roku funguje nové robotické centrum firmy Amazon. Čtyřpodlažní halu dělníci postavili na okraji města v areálu bývalého cukrovaru. Internetový prodejce plánoval, že v distribučním centru najde práci dva tisíce lidí.

Distribuční centrum Amazon zahájilo v Kojetíně svůj zkušební provoz letos v červnu. A to coby druhé centrum v České republice. To první funguje od roku 2015 v Dobrovízi. Zaměstnance nabírá postupně, na začátku září tam už pracovala zhruba tisícovka zaměstnanců, a to i v nočních směnách. Ostrý provoz v Kojetíně rozjeli v polovině září. To už v centru pracovalo na 1500 lidí.

Starosta Kojetína: Amazon nastaví mzdovou hladinu

Nezávislý starosta Leoš Ptáček je přesvědčený, že příchod tak silného investora pomůže zdejšímu ekonomicky slabému regionu. „Amazon tady nastaví hladinu mezd a všichni ostatní na to budou muset zareagovat, takže ten přínos je i tento. Navíc jsme nesmírně vděční, že přišel investor, který se nerozmachoval po další orné. Na Hané jsme hákliví na zabrání kvalitní orné půdy, takže vystavět dvě taková obrovská centra – jedno už stojí a druhé pěvně věřím, že bude – je pro nás významný počin,“ zmínil Ptáček.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Otevření distribučního centra už se mírně projevilo i ve statistikách nezaměstnanosti, i když analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník je ale s hodnocením možného zlepšení míry nezaměstnanosti na Kojetínsku v souvislosti se zahájením provozu centra Amazon velmi opatrný.

I když nábor nových zaměstnanců se podle něj už projevil ve statistikách nezaměstnanosti. Jak říká, první známky zlepšení na trhu práce se už ukazují. Zatímco v celém Olomouckém kraji nezaměstnanost meziročně vzrostla celkem o 7 stovek lidí, tak v okrese Přerov, jako jediném v Olomouckém kraji, nezaměstnanost meziročně klesla a to o stovku osob.

Ne doprava, ale skupování nemovitostí trápí vedení Tovačova

Ne všichni ale zprovoznění distribučního centra kvitovali. Řada podikatelů a také samospráv v regionu poukazovaly na to, že spuštěním provozu distribučního centra Amazon se může významně zhoršit doprava v regionu a těžké kamiony zničí krajské cesty. Tyto předpoklady se ale podle lidoveckého starosty Tovačova Marka Svobody zatím nenaplnily, naopak říká, že s ukončením stavby Amazonu se doprava na regionálních cestách výrazně zklidnila.

Čtěte také

Teď řeší jiné potíže, a to vysoký zájem o nemovitosti v blízkém okolí Kojetína. Podle Svobody v posledních měsících se v regionu objevilo velké množství lidí různých národností, kteří skupují objekty, aby sloužily k ubytování dělníků z Amazonu.

„Amazon potřebuje zaměstnance a potřebuje, aby ti zaměstnanci bydleli blízko. Stává se nám, že skupují domy, které nejsou k obývání, ale oni je upraví tak, aby k obývání byly. Žádost o nemovitosti je tu celkem vysoká,“ dodal Svoboda.

  • Kolik lidí Amazon aktuálně v Kojetíně zaměstnává?
  • Setkalo se vedení firmy s nějakým problémem při nabírání pracovní síly?
  • Jak Amazon řešil obavy lidí ze zvýšené dopravní zátěže?

Nejen na to v rubrice O čem se mluví odpovídal Noah Zyla, mluvčí Amazonu v České republice.

Ve středu 1. listopadu se budeme bavit na téma nový zimní stadion v Olomouci. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související