ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5317 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Na letišti je k vidění unikátní portrét Václava Havla

0 jsk 26.10.2023

Na Letišti Václava Havla Praha byl dnes odhalen unikátní portrét Václava Havla. Anamorfní instalace je složena z tisíců předmětů, které se dotýkají jeho života i odkazu a vypráví jeho životní příběh. Portrét je viditelný jen z určitého úhlu pohledu, po jeho opuštění se instalace mění v nesourodou skrumáž věcí.

Autorem instalace je světoznámý sochař Patrik Proško, který umělecké dílo vytvořil v rámci svého partnerství s IAM Illusion Art Museum Prague. To jej na pražské letiště bezplatně zapůjčilo.

„Díky lidem jako byl Václav Havel mám já dnes kvalitní život. Bylo mi 14, když přišla revoluce a měl jsem vše před sebou. Kdyby nepřišla, nemohli bychom pravděpodobně vybudovat ani naše muzeum, které tuto sochu financovalo, já bych pravděpodobně nemohl cestovat po celém světě a vytvářet mezinárodní projekty a možná bych ani nebyl umělec, protože pro něj je svoboda zásadní. Vše mělo velký vliv na můj život a já si dnes velmi vážím toho, co mám, a do čeho se vždy ze svých cest vracím,“ říká významný český umělec a autor sochy Patrik Proško, který se anamorfním instalacím věnuje dlouhodobě.

Jeho další práce, například anamorfní portréty Nikoly Tesly, Tomáše Bati a dvojportrét hudebních skladatelů Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, jsou k vidění v IAM Illusion Art Museum Prague v pražské Melantrichově ulici. Stejně tak je tam k vidění přes devadesát projektů, které Patrik Proško během svých cest ve třiceti zemích světa vytvořil.