Albert v Plzni testuje automat na vracení PET lahví a plechovek

26. říjen 2023 12:40, aktualizováno

Nejen láhve od piva, ale i PET lahve a plechovky mohou vracet lidé v Plzni. Už na druhém místě mají k dispozici automat na vracení těchto nápojových obalů.

Po prodejně Lidl ve Folmavské ulici, kde tato služba funguje už více než půl roku, se přidal i hypermarket Albert v Rokycanské ulici. Tam testují automat, do něhož se obaly nemusí vkládat po jednom, ale mohou se vysypat rovnou z tašky. Za čtyři dny zde zákazníci vrátili téměř čtyři tisíce PET lahví a plechovek.

Stejně jako u výkupu skleněných lahví zákazník za vrácené obaly dostane poukázku, kterou lze uplatnit při nákupu. Společnost Albert dává za jeden obal 50 haléřů. Podle ředitele pro komunikaci a udržitelnost Jiřího Marečka sběrné místo zatím funguje v testovacím provozu. „Lahve, které lidé vrací, nejsou zálohované, je to pro nás tedy čistý náklad.“

Zkušební provoz probíhá v rámci řetězce několik týdnů, a to v Plzni, Praze a Hradci Králové. Společnost se tak chce připravit na plánované plošné zavedení zálohového systému. Jak uvedl Martin Rybár z kabinetu ministra životního prostředí, zálohovat by se v České republice mohlo nejdříve v druhé polovině roku 2025. „Aktuálně jsme ve fázi příprav opatření. Jeho smyslem je především eliminovat co nejvíc PET lahví odhozených v přírodě a dostat je zpět do oběhu. Předpokládáme, že do pěti let od zavedení systému by se mělo vracet až 90 procent nápojových obalů.“

Výše zálohy za plechovku a PET lahev by měla být stejná a dle slov Martina Rybára by se měla pohybovat mezi čtyřmi a pěti korunami. V plánu je nastavit systém co nejjednodušší, a to jak pro zákazníky, tak pro obchodníky.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio