Návštěvníci: Ani seriál pro děti neušel kritice, že je komunistickou propagandou

Návštěvníci: Ani seriál pro děti neušel kritice, že je komunistickou propagandou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Návštěvníci se vymykal všemu, co se před rokem 1989 natočilo. Většina tehdejších dětí si seriál nenechá ujít ani dnes, protože jde určitě o nejlepší sci-fi projekt, který se českým tvůrcům povedl. Tvorba pro děti u nás byla vždy na vysoké úrovní a tady k ní tvůrci přistoupili hodně originálně.

Je až s podivem, jak seriál pomalu stárne a je stále schopný konkurovat moderní tvorbě. Jeho velkou výhodou byly i investice německých partnerů, kteří už věděli, že za své peníze dostanou kvalitu. A stejně jako u nás, i v Německu je seriál stále populární.

Dalo by se bez nadsázky uvést, že nic nebylo šité horkou jehlou a všichni, kdo na seriálu pracovali, dali do své práce to nejlepší. Ať už jde o amarouny, které vytvořil Jan Švankmajer, seriálovou hudbu Karla Svobody, kostýmy Theodora Pištěka, podařenou kameru Jiřího Macháně, nebo skvělé herecké obsazení, nic nemá chybu.

Nestárnoucí seriál kritiku ustál, diváci ho milují

Jak už je dnes módním trendem, vše, co bylo natočené do roku 1989, je označováno jako propaganda komunistického režimu. Ani Návštěvníci se této nálepce nevyhnuli. Podle kritiků je svět budoucnosti vytvořený tak, jak si ho komunisté představovali. Jenže byli jediní, kdo by chtěli budoucnost bez válek? Svět, kde si lidé žijí v poklidu, mají svou radu a věnují se vědě, není přece špatný. Vždyť v seriálu dokonce není ani nahota tabu, lidé se nepřejídají, ale našli způsob, jak přežít bez velkovýkrmen a kácení pralesů. Takže i kdyby to byla komunistická představa budoucnosti, nebyla by až tak špatná. Jenže jde o sci-fi, že.

Bláha a Král v seriálu Návštěvníci
Bláha a Král v seriálu Návštěvníci | Zdroj: Miloš Schmiedberger / © Česká televize

Milovníci seriálu v něm vidí spíše originální námět, silnou dějovou linku, plno báječných technických vychytávek, kreativitu, malého rošťáka Adama, dědu Drchlíka nebo zatraceně sexy Dagmar Patrasovou.

Určitě je zajímavé i to, že životy lidí v tomto utopickém světě řídí CML, což bylo v roce 1983 hodně odvážné pomyšlení. Byl to mj. rok, kdy mohla začít třetí světová válka kvůli falešnému poplachu na počítačovém monitoru řídícího střediska utajované radarové základy nedaleko Moskvy. A také seriáloví diváci se poučili, že ani takový dokonalý technicky mozek nemusí nezbytně vždy fungovat na 100 %, a přestože vlastně tímto směrem možná jdeme, lidské myšlení by rozhodně nemělo být odstaveno na vedlejší kolej.

Seriál nám také zpestřil slovník. Kromě CML a amarounů vznikl také záhadný pojem humidování, o kterém se ještě i dnes vedou debaty.

Pro Josefa Bláhu to byla jedna z jeho nejpovedenějších rolí a dobrou práci odvedl i Viktor Král v roli budoucího génia Adama Bernaua. Nakonec v seriálu nebyl nikdo, kdo by si za svůj herecký výkon nezasloužil pochvalu a uznání. Zkušená ruka režiséra Jindřicha Poláka, která dnes tak často seriálům chybí, je v Návštěvnících znát na každém záběru.

Seriál je k dispozici ve vysílání na ČTD.

Zdroje článku: