STÍNY SMITHSONOVA ÚSTAVU A TAJEMSTVÍ OBRŮ (7)

Historický příběh obřího indiána

Legenda o Passaconawayovi je indiánská legenda známá v několika variantách, neboť byl jedním z posledních velkých vůdců, génius a obr s mnoha magickými schopnostmi, nesl také titul "Bashaba" (náčelník všech náčelníků) a byl vůdcem kmene Pennacook. Narodil se někdy kolem roku 1560 a zemřel v roce 1679 ve věku 119 let. Jeho jméno znamenalo v indiánštině "syn medvěda". Legendy říkají, že díky Passaconawayově magické moci voda hořela a dokázala oživit mrtvou vegetaci a zvířata. Prý také založil obrovský lesní požár, který obnažil vrchol hory Chocorua a už tam nikdy nic nevyrostlo. Passaconaway jako bashaba hodně cestoval a pravidelně se setkával s různými kmeny i s nově příchozími evropskými osadníky.

Říkalo se o něm, že dokáže suché listí opět proměnit v zelené a mrtvé hadí kůže v živé hady. Měl moc učinit se neviditelným a dokázal roztančit stromy a skály a vyvolat bouřku podle libosti. Passaconaway prý žil poblíž dnešního Lowellu v Massachusetts, ale hodně cestoval. Jednou byl požádán, aby vyhnal bílé osadníky tím, že vytvoří silnou bouři, ale poprvé se mu prý tehdy bouři vytvořit nepodařilo. Po rozhovoru s velkým duchem indiánů (Manitu) vysvětlil, že mu ten nařídil, aby do konce života žil v míru s bledými kmeny. Jednou se prý bílí osadníci pokusili Passaconawaye zatknout, ale náhle se přihnala bouřka a náčelník zmizel v lese. Když zemřel, bylo jeho tělo pohřbeno v horské jeskyni v jižním Maine a jeden z jeho kmenových příslušníků viděl, jak jeho duch rychle putuje na horu Mount Washington, kde se proměnil ve velký plamen a Velký duch ho vynesl do nebe, aby s ním od té doby žil.

Indiánští obři Passaconaway a Opechancanough

Jedním z prvních mořeplavců, kteří navštívili Nový svět v Americe, byl anglický kapitán a dobrodruh John Smith - bylo to na počátku 17. století a jeho deníky a zápisky se naštěstí dochovaly. Popisuje v nich své setkání s kmenem zvaným Susquehanna a jeho náčelníkem. Popisuje je jako neobvykle velké

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.

Další díly