husqvarna_svartpilen_801_2




Mechanik testovacího týmu KTM MotoGP Petr Čížek na tandemu s Vláďou

Petr Čížek je jedním ze dvou hlavních mechaniků testovacího týmu Red Bull KTM Factory Racing a připravuje motorku pro Daniho Pedrosu, který vyvíjí závodní speciály KTM pro tovární jezdce Brada Bindera a Jacka Millera. Petr přijal pozvání do pátečního seriálu rozhovorů Na tandemu s Vláďou, kde se rozpovídal o své náročné práci, o fungování testovacího týmu, o vývoji motorky, ale i o jezdcích, se kterými spolupracoval nebo spolupracuje.  Aktuálně je to nekompromisní profík Dani Pedrosa, který ví, co chce a díky němu jde KTM rychle nahoru.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo:

  • Jak se Petr dostal k práci pro tým Red Bull KTM Factory Racing
  • O náplni práce a všem, co znamená pracovat pro testovací tým MotoGP
  • Jak vypadá složení testovacího týmu
  • O vývoji MotoGP KTM a rozdílu mezi první a poslední verzí
  • Jaké je to připravovat motorku pro Daniho Pedrosu a na čem si Dani potrpí
  • O cestování a tratích, kde testovací tým testuje
  • O jezdcích, kteří na KTM jezdili nebo jezdí

Audio verzi k rozhovoru v plné délce si můžete rovnou přehrát zde:

Petr Čížek se dostal do padoccku Grand Prix silničních motocyklů vlastně náhodou a dneska je to už dvacet let, kdy se tam pohybuje. Zažil dobu dvoutaktů, na které rád vzpomíná, ale i nástup čtyřtaktů. Připravoval motorku pro Lukáše Peška nebo pro Švýcara Thomase Lüthiho, se kterým dosahovali nejlepších výsledků a často byli na bedně. Petr z kolotoče Grand Prix na chvíli utekl, ale díky telefonátu z KTM to nebylo na dlouho. Nechal se ukecat, a nakonec na nabídku pracovat pro tovární tým Red Bull KTM Factory Racing kývl. Petr pracuje pro testovací tým, který vyvíjí tovární mašiny pro fabrické jezdce, kterými dneska jsou Brad Binder a Jack Miller. Vývoj má pod palcem Dani Pedrosa a podle slov Petra není nikdo, kdo by takovou práci dělal lépe.

V rozhovoru prozradí, jaký je Dani profesionál, na čem bazíruje a jak velké má nároky na motorku, kterou sedlá. Dani prý naprosto přesně ví, co chce, umí to perfektně vysvětlit a se svých nároků nesleví za nic na světě. Co je neuvěřitelné, to je jeho rychlost, kterou si stále drží i po skončení kariéry jezdce MotoGP. Konec konců, to dokázal při startech na divokou kartu letos v Itálii, kde mu jen těsně utekla bedna. Petr v rozhovoru vysvětluje pravidla, které testovací tým musí dodržovat, systém, jakým testují a rozpovídá se také o ocelovém a karbonovém rámu. Tento exkluzivní rozhovor je našlapaný informacemi z prostředí MotoGP, neuvěřitelnými zážitky a osobními názory. Proto mi nezbývá než doporučit poslechnout si kompletní rozhovor ve formátu MP3. Je skvělé, že u značky KTM v MotoGP máme několik zástupců, a kromě Petra je to také Dan Peták, se kterým můžete shlédnout rozhovor ze seriálu Na tandemu s Vláďou zde.     

Přečtěte si také:

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 30 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
bikermlhos přispěl 30 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist