Hlavní obsah

Nejoblíbenější jména loňského roku? Jakub a Eliška. Boduje i Jan, Anna nebo Matyáš

Foto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

Foto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si občas přečtete, která jména dávají svým dětem celebrity, zdá se, že ta klasická česká pomalu ustupují. Ale podle statistiky to vypadá jinak: na prvních příčkách se drží tradice.

Článek

Český statistický úřad zveřejnil údaje o tom, která česká jména jsou nejoblíbenější nejen za loňský rok, ale i za posledních 20 let. Je vidět, že vede klasika, ale ukazuje se také, že stále víc lidí sahá i po méně obvyklých variantách.

Nejoblíbenější jména roku 2022

Mezi chlapci narozenými v roce 2022 bylo nejvíce Jakubů, mezi dívkami pak Elišek. Není to velké překvapení, protože Jakub je nejoblíbenější jméno už 12 let po sobě a Eliška posledních 11 let.

„Křestním jménům chlapců dominuje Jakub, a to již od roku 2011, kdy přebral prvenství Janovi. Jan, který byl loni na druhém místě, se přitom v první desítce nejčastěji dávaných chlapeckých jmen objevuje každoročně už od roku 1950. Jakub se naproti tomu do první desítky probojoval poprvé až v roce 1984. Třetí pozici roku 2022 obsadil Matyáš, který v první desítce figuruje od roku 2010,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Nejčastějším dívčím jménem je Eliška, která sesadila v roce 2012 z pomyslného trůnu Terezu (ta byla loni na šesté příčce). Druhou příčku získala Viktorie, která se v první desítce objevuje teprve od roku 2014. Třetí příčku pak v roce 2022 zaujala Anna. „Jméno Anna přitom patřilo mezi deset nejoblíbenějších dívčích jmen i v polovině minulého století a na výsluní se postupně vrací od 90. let,“ doplňuje Marek Rojíček.

20 nejoblíbenějších českých jmen roku 2022

Chlapci: Jakub, Jan, Matyáš, Adam, Tomáš, Matěj, Filip, Vojtěch, Dominik, David, Tobiáš, Daniel, Lukáš, Ondřej, Štěpán, Martin, Antonín, Šimon, Petr, Oliver.

Dívky: Eliška, Viktorie, Anna, Sofie, Natálie, Tereza, Adéla, Ema, Amálie, Nela, Laura, Karolína, Julie, Barbora, Rozálie, Anežka, Veronika, Stella, Emma a Marie, Sára.

Foto: luanateutzi, Shutterstock.com

Jak se bude jmenovat? Vede klasika, i když netradičních jmen je stále vícFoto: luanateutzi, Shutterstock.com

Nejoblíbenější jména za posledních 20 let

Zatímco ještě kolem roku 1990 se rodiče při výběru jmen soustředili spíš na pár osvědčených, škála současných je daleko širší. Kdybyste prošli jména dívek narozených právě v roce 1990, bylo by tam jen deset nejčastějších jmen, zato loni už rodiče vybírali z 29! Běžnější jsou také jména víceslovná, která byla jen velmi výjimečná. Nejčastěji to jsou Anna Marie, Sofie Anna nebo Viktorie Anna a u chlapců Duy Anh, Eliáš Jan, Mikuláš Jan.

Nejoblíbenější jména v regionech

Kdybyste porovnali výběr jmen v regionech, pak byl loni celorepublikově nejpopulárnější Jakub nejrozšířenějším chlapeckým jménem ve všech krajích kromě Královéhradeckého, kde bylo nejvíce Matyášů. Eliška byla nejúspěšnější v 11 krajích, pouze v Praze a Plzeňském kraji ji předběhla Anna a v Libereckém kraji pak Viktorie.

Neobvyklá jména roku 2022

Neobvyklá chlapecká jména: Ašot, Bruce, Frank, Fred, Gulliver, Hilton, Ivor, Jonatán, Lothar, Maverick, Metin, Mikeš, Olaf, Rohan, Theoden a Ulrich.

Neobvyklá dívčí jména: Alba, Amira, Astrida, Celestýna, Elvíra, Ervína, Evira, Gaia, Inés, Jitřenka, Kara, Leticia, Malena, Medea, Trudy a Vesna.

Jména po rodičích

Otcové předávali svá jména synům častěji než matky dcerám. Například Antonínové jsou v předávání svého jména synům velmi aktivní, loni tak učinilo 30 procent z nich. Stejně tak to udělala přibližně čtvrtina otců nesoucích jména Václav a Jindřich. „V případě matek pak zhruba osm procent maminek jménem Ludmila pojmenovalo dceru po sobě, o něco méně tak činily i matky se jmény Natálie a Diana,“ uzavírá Marek Rojíček.

Načítám