Olomoucké nákupní centrum Šantovka změní tři miliardy v multifunkční čtvrť

  12:00
V Olomouci začne příští rok vznikat nová moderní čtvrť s obchody, multifunkčním sálem, volnočasovou zónou s řadou atrakcí, rezidenční částí, čtyřhvězdičkovým hotelem, kancelářemi a prostory pro byznys či živým nábřežím u Mlýnského potoka. Vše vyroste na místě parkoviště u nákupního centra Šantovka společně s výškovou budovou Šantovka Tower.

Vizualizace budoucí podoby olomoucké multifunkční čtvrtě Šantovka District, která vznikne u stávající nákupní Galerie Šantovka. Dominantou má být výšková budova Šantovka Tower, Mlýnský potok překlenou lávky. | foto: Redstone

Ambiciózní projekt dobudování lokality někdejšího brownfieldu tvořeného bývalým závodem Milo, jejíž proměna začala v roce 2005, představil ve čtvrtek poprvé veřejnosti developer Richard Morávek spolu s věhlasným londýnským architektem Robertem Bishopem z ateliéru StudioN a architektem Martinem Krupauerem z ateliéru A8000.

Šantovka District, jak se nová čtvrť na druhém břehu Mlýnského potoka naproti stávající Galerii Šantovka bude nazývat, vyroste na ploše tří hektarů a bude stát tři miliardy korun.

„Máme před sebou poslední etapu, kterou završíme dlouholetou proměnu celého území. Vznikne tam celá řada nových budov, veřejné prostranství, opravdu přívětivý městský prostor s celou škálou funkcí. Věřím, že do něj Olomoučany a návštěvníky města pozveme již v roce 2026,“ řekl Morávek.

Kdybych stavěl bunkr, bude moc hluboký, říká vlivný developer Morávek

Základním rysem projektu je podle autorů otevřenost a vzdušnost. „Reagujeme na poslední trendy vývoje ve společnosti. Zákazníci mění své preference, modely chování i hodnotový systém,“ vysvětlil architekt Robert Bishop, nositel ocenění UNESCO za projekt Prado v Marseille.

„Významné změny přinesla pandemie covidu, proměňuje se i fungování ekonomiky. Snažíme se zohlednit vysoké nároky na enviromentální rozměr projektu,“ dodal s tím, že v minulosti vznikaly velké monofunkční a monolitní budovy odsunuté na periferie měst a orientované na automobilovou dopravu.

„Naší filozofií je vytvářet místa pro lidi, příjemné městské prostředí se samostatnými budovami, živými ulicemi a náměstími. Městský prostor pro všechny aspekty lidského života a soudobého životního stylu,“ doplnil k projektu Bishop.

Živé nábřeží pro cyklisty i děti

Území propojí se stávající Galerií Šantovka lávky přes Mlýnský potok. Centrální prostor bude tvořit náměstí s amfiteátrem, kde by se v létě mohly pořádat koncerty a v zimě zase vánoční trhy zpestřené o kluziště.

Šantovka District v číslech

  • Celková plocha přibližně 3 hektary.
  • Podzemní parkoviště se 740 místy.
  • Multifunkční sál pojme v divadelním uspořádání až 750 míst, v koncertním zhruba 2 000.
  • Kapacita pro plesy bude 970 míst, pro konference více než 1 000 osob.
  • Pronajímatelná plocha dosáhne přibližně 20 000 metrů čtverečních.
  • Předpokládané investiční náklady jsou zhruba 3 miliardy korun.

Kolem ústředního prostranství vznikne řada budov s otevřenými fasádami, které budou zvát do unikátní hlavní zastřešené ulice s možností celoročního provozu bez ohledu na počasí.

„Odstraníme bariéry mezi interiérem a exteriérem a propojíme všechny indoorové a outdoorové aktivity, přičemž jsme mysleli převážně na zákazníky, spotřebitele, na lidi,“ shrnul architekt.

„Vznikne přívětivé místo, které bude dostupné pěším, cyklistům, bude celkově propojovat všechny funkce, přivede sem mladé lidi a vznikne nový životní prostor pro celé město, navíc nonstop využitelný pro cokoliv,“ přiblížil Bishop.

Počítá se i s restaurací na střeše, wellness či posilovnou, multifunkční sál pak bude využitelný pro divadlo, muzikály, koncerty, konference, výstavy a společenské akce.

Důležité je také propojení s korytem Mlýnského potoka, na jehož břehu vznikne živé nábřeží, které umožní lidem přístup k řece, budou tam stánky, cyklostezky a prostor pro děti.

Přibyla i tramvajová trať, vzniká bydlení

„Řeka, která protéká lokalitou Šantovky, je důležitou součástí města, přispívá k příjemnému klimatu, dává příležitost k volnočasovým aktivitám i klidnému posezení nad kávou na nábřeží,“ podotkl architekt Martin Krupauer.

„Chceme vytvořit živé nábřeží, které položí základ pro budoucí dotvoření dlouhého koridoru bez bariér podél řeky, který propojí centrum s jižními předměstími města,“ doplnil.

Šantovka je moderní srdce Olomouce, říká developer Richard Morávek

Šantovka District je poslední etapou proměny území bývalého brownfieldu po chemické továrně Milo. Ta začala výstavbou obchodně-společenského centra Galerie Šantovka otevřeného před deseti lety.

Paralelně s nákupním centrem začala obyvatelům města sloužit i nová tramvajová trať na sídliště Nové Sady. Na poloostrově mezi řekou Moravou a Mlýnským potokem v současnosti rostou také budovy rezidenčního projektu Šantovka Living.

Jak vypadalo otevření nákupní Galerie Šantovka před deseti lety:

18. října 2013