Loni se v Česku narodilo nejvíce Jakubů a Elišek

0
341
v_Cesku
Foto: Pixabay.com

Mezi loni narozenými chlapci bylo v Česku nejvíce Jakubů, mezi dívkami Elišek. Jakub je nejoblíbenější jméno již dvanáct let po sobě, Eliška o jeden rok méně. Dlouhodobě nejoblíbenějším jménem v Česku zůstává Jan, tedy Honza. 

Vyplývá to z aktuálních dat [více zde] Českého statistického úřadu [ČSÚ]. V regionálním srovnání byl loni celorepublikově nejpopulárnější Jakub nejrozšířenějším chlapeckým jménem ve všech krajích kromě Královéhradeckého. Tam se narodilo nejvíce Matyášů. Dívčí jméno Eliška bylo nejúspěšnější v jedenácti krajích. Pouze v Praze a Plzeňském kraji ji předběhla Anna a v Libereckém kraji pak Viktorie.

„Křestním jménům chlapců dominuje Jakub, a to již od roku 2011, kdy přebral prvenství Janovi. Jan, který byl loni na druhém místě, se přitom v první desítce nejčastěji dávaných chlapeckých jmen objevuje každoročně od roku 1950,“ říká předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Jméno Jakub se podle něj do první desítky probojovalo poprvé až v roce 1984. Jakub, jenž má v českém kalendáři svátek 25. července, pochází z hebrejského jména Ja’akob. Je zkratkou jména Ja’akob-El, které zřejmě znamenalo “Ať Bůh chrání!”.

Tři nejčastější jména v roce 2022 v Česku

[Zdroj: ČSÚ]

Podle Bible se jméno Jakub odvozuje od slova pata [‘akeb]. To proto, že se Jakub, biblický patriarcha, jako druhorozený syn při svém narození držel svého staršího bratra Ezaua za patu. Další výklad uvádí, že se jméno Jakub odvozuje od slova vystrnadil [opět ‘akab, pozn. red.]. A to proto, že Jakub lstí připravil svého bratra o privilegium prvorozenectví. Domácí obdoby jména jsou: Kuba, Kubík, Kubíček, Jakoubek, Kubíno, Kubásek, Kubí nebo i Kubouš.

„Třetí pozici roku 2022 obsadil Matyáš, který v první desítce figuruje od roku 2010,” dodává k mužským jménům předseda ČSÚ.

U dívek v Česku vede Eliška

Mezi dívkami loni opět kralovalo jméno Eliška. Ta sesadila z pomyslného trůnu loni šestou Terezu poprvé v roce 2012. Druhou příčku získala Viktorie, která se v první desítce objevuje teprve od roku 2014. Třetí příčku pak v roce 2022 zaujala Anna.

„Jméno Anna přitom patřilo mezi deset nejoblíbenějších dívčích jmen i v polovině minulého století a na výsluní se postupně vrací od 90. let,” dodává Marek Rojíček.

20 nejčastějších jmen v letech 2010 až 2022 [dívky]

[Zdroj: ČSÚ]

Jméno Eliška pochází z hebrejského slovaeliševah” [אֱלִישֶׁבַע]. To znamená “Bůh je má přísaha”. Její alternativou je jméno Alžběta. Svátek mají Elišky 5. října. Doma jim pak říkají: Ela, Elča, Eli, Elí, Elina, Elinka, Elis, Elíza, Elka nebo i Líza.

Jména dětí a volba rodičů

Na prvních dvaceti příčkách se v letech 2010-2022 objevilo 29 různých dívčích a 25 chlapeckých jmen. V případě dívek vybírají rodiče z vícera jmen než v případě chlapců.

„V roce 2022 připadalo na 1 000 dívek téměř 80 různých jmen a na 1000 chlapců přibližně 70 různých jmen. Taková různorodost tu ale nebyla vždy. V generacích narozených před rokem 1990 připadalo na 1000 dívek jen něco málo přes 10 různých jmen, na 1000 chlapců pak dokonce méně než 10 různých jmen,” upozorňuje na zajímavost předseda ČSÚ.

20 nejčastějších jmen v letech 2010 až 2022 [chlapci]

Otcové předávají svá jména synům více než matky svým dcerám. Třeba Antonínové jsou v předávání svého jména na syna velmi aktivní. Loni jich ho předalo přes 30 procent z nich. Stejně tak udělala přibližně čtvrtina otců nesoucích jména Václav a Jindřich.

„V případě matek pak zhruba osm procent maminek jménem Ludmila pojmenovalo dceru po sobě, o něco méně tak činily i matky se jmény Natálie a Diana,” dodává Marek Rojíček.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here