Recitál Jitky Čechové na Hybatelích rezonance bude patřit českým autorům 20. století

Cyklus sólových recitálů Hybatelé rezonance zve již 6. listopadu na koncert první dámy české klavírní školy Jitky Čechové. V pečlivě sestavené dramaturgii nabídne v působivém prostředí Anežského kláštera skladby Vítězslava Nováka, Josefa Páleníčka, Leoše Janáčka, Jaroslava Ježka a také Josefa Suka.

Listopadový koncert Jitka Čechová pojala jako pestrou výpravu do světa českého postromantismu a expresionismu 20. století a k programu večera uvádí: „Mou snahou je publiku předvést pečlivě vybraná díla, která v bouřlivosti a dynamičnosti doby a jejím dramatickém a drsném odrazu v hudbě skýtají prostřednictvím tónů další fantastické vyjadřovací prostředky stejně intenzívního emocionálního prožitku jako velcí klasici a romantici.“

Jitka Čechová je nejen vyhledávanou sólovou hráčkou, ale také členkou prestižního Smetanova tria. U nás i ve světě je též hrdou propagátorkou české hudební tradice. Z českých děl tak vychází i dramaturgie recitálu pro cyklus Hybatelé rezonance: Sonáta pro klavír Josefa Páleníčka, Sonáta pro klavír 1. X. 1905 es moll „Z ulice“ Leoše Janáčka, Vzpomínky op. 6 Vítězslava Nováka, Jaro op. 22a Josefa Suka a skladba Toccata Jaroslava Ježka.

V příštím roce nabídnou Hybatelé rezonance 8. dubna autorsky pojatý program recitálu Víta Křišťana, ve kterém volně naváže na Suitu Mandala premiérovanou s orchestrem SOCŘ na jaře 2023, odkáže na inspiraci polskou jazzovou líhní, jazzovými standardy a pozve do světa improvizace. Další z koncertů bude 13. května patřit Ivu Kahánkovi, který nabídne program sestavený z děl Domenica Scarlattiho, Johanese Brahmse, Ference Liszta a Bély Bartóka.

Sdílet článek: