Zastupitelé Horní Suché rozhodli o pokračování ve snaze získat kolonii finských domků

27. říjen 2023 08:20

Horní Suchá na Karvinsku bude pokračovat v jednáních se společností Heimstaden o tom, že by od ní obec odkoupila kolonii finských domků na svém území. Rozhodli o tom zastupitelé s tím, že se pokusí snížit nabízenou cenu. V 130 dvojdomcích žije více než čtvrtina obyvatel Horní Suché. V minulých letech jich ale kvůli nejistému bydlení několik desítek odešlo jinam. Že se obec s Heimstadenem na koupi domluví, zatím není vůbec jisté.

„Máme tu rybíz, maliny, sázíme, že, tak tam máme skleník. Bazén pro děti, zahrada. Nám to stačí,“ říká paní Anna, která v jiném finském domku vyrostla a v tom v Horní Suché bydlí 8 let. Pryč by nechtěla. O tom, že zastupitelé právě jednali o koupi kolonie, nevěděla.

Čtěte také

Jednou ze zastupitelek za lidovce je i její sousedka Jana Sikora. „Padesát na padesát,“ hodnotí Jana Sikora postoje na jednání. O domky v kolonii by podle ní lidé zájem měli. „Ty mladší generace, které normálně pracují, by si to odkoupili. Za mě, i když se teď stěhuju pryč, taky bych si koupila ten fiňok a nechala bych ho pro rodiče,“ dodává.

Sama se bude stěhovat do jiné finské kolonie, kterou obec koupila před více než 20 lety. Tehdy stál jeden domek maximálně sto tisíc. Teď společnost Heimstaden požaduje za 130 domků skoro čtvrt miliardy.

„Při současné nabídkové ceně, a když si vyhodnotíme ty budoucí náklady a ty závazky, které z toho vyplývají pro obec, tak se to nejeví skutečně reálné,“ kroutí hlavou  nezávislý zastupitel Marian Weiser.

Kolonie finských domků v Horní Suché na Karvinsku

Starosta Jan Lipner (STAN) připomíná riskantní kroky obce, které se jí vyplatily. Koupila vybydlené domy na Stonavské ulici a dnes je to lokalita, o kterou je zájem. „Já tady vnímám snahy všecko spočítat a všecko podrobit nějakému auditu, ale to ekonomické hledisko vám vyjde vždycky špatně. Proto dostáváme daně. Občas musíme financovat i věci, které výdělečné nejsou,“ vysvětluje starosta.

Zastupitelé schválili všemi hlasy, že s Heimstadenem budou jednat dál. Mluvčí společnosti Kateřina Piechowicz potvrdila, že čekají na stanovisko obce.

Dění kolem těchto finských domků sledují i další obce v regionu. I jinde tvoří bývalé hornické bydlení zázemí pro velkou část obyvatel a obce by jim rády daly jistotu, aby neodcházeli jinam.

Spustit audio