Čtyři giganti na kolenou. Co se na vyhlášených evropských adresách děje? 2. díl – Olympique Lyon

Čtyři giganti na kolenou. Co se na vyhlášených evropských adresách děje? 2. díl – Olympique Lyon

V prvním díle jsme se podívali blíže na to, proč se ve druhé bundeslize topí slavné Schalke. Lyon, dnešní tým, na tom tak špatně není, nicméně co není, může být. I tento klub, který jednu dobu vládl Francii, je totiž v zóně sestupu.

V srpnu 2020 Lyon porazil Manchester City a postoupil do semifinále Ligy mistrů. Po třech letech se nachází na dně Ligue 1. Jeho pád je pomalý, ale stálý. Je příkladem toho, jak se nemá vést špičkový klub. Poslední domácí porážka 1:2 s Clermontem, který byl v době výkopu sám na dně, je posledním důkazem, že jednomu z nejlepších francouzských velkoklubů nyní skutečně hrozí sestup.

Ach, ty přestupy

Největším nedostatkem Lyonu v poslední době jsou nahodilé přestupy. Od vítězství nad City se úspěšné příchody objevují jen zřídka. Lucas Paquetá je spolu s Nicolásem Tagliaficem jednou z mála výjimek. V individuální rovině triumfoval v minulé sezoně také Alexandre Lacazette, který vstřelil 31 gólů.

Pod palbou kritiky je nový majitel John Textor, a to i přes to, že Lyon v každé ze sezon od roku 2020 dosáhl zisku z přestupů, když v tomto období utratil přibližně 112 milionů eur, zatímco vydělal 333 milionů eur.

Jak to? Díky akademii, jež je dlouhodobě zdrojem příjmů. Ačkoli je pro fanoušky ztráta odchovanců frustrující, nedávné prodeje mladých hráčů Bradleyho Barcoly (45 milionů eur do Paris Saint-Germain), Castella Lukeba (30 milionů eur do RB Lipsko) a Malo Gusta (30 milionů eur do Chelsea) představují solidní obchod.

NEIGNORUJTE HÖJLUNDA, RADÍ KREATIVNÍM HRÁČŮM MANCHESTERU UNITED NIZOZEMSKÁ LEGENDA GULLIT

Odchody dalších hráčů však byly špatně zvládnuté. Houssem Aouar a Moussa Dembélé odešli v létě zdarma do Říma, respektive do Al-Ettifaqu, přestože o oba kdysi byl zájem a nabídky se pohybovaly ve výši 50 milionů eur. Melvin Bard, nadějný levý obránce, který nyní nastupuje za Nice, a útočník Amine Gouiri, jenž hraje za Rennes, byli prodáni dohromady za pouhých 10 milionů eur.

Ačkoli k tomu přispěl věk a okolnosti, ztráta důležitých hráčů prvního týmu téměř za nic se stala běžnou záležitostí. Z 13 hráčů v poli, kteří byli použiti proti Manchesteru City a kteří od té doby odešli, bylo utrženo pouhých 71 milionů eur, z čehož 42 milionů eur připadá na přestup Bruna Guimarãese do Newcastlu. Nejkřiklavějším případem je volný přestup Memphise Depaye do Barcelony.

Nepovedené kopírování

Finanční situace byla obtížná, ale mnoho soupeřů, zejména Nice a Monako, úspěšně postavilo své týmy na podpisech nadějných hráčů a jejich rozvoji s následným prodejem se ziskem. Pokusy Lyonu kopírovat své soupeře dopadly katastrofálně. Většina jeho přestupů působí jako hazard, jen málo z nich se osvědčilo a kvalita, o kterou přišli zadarmo, nebyla nahrazena.

Útočníci Amin Sarr, Romain Faivre a Jeffinho přišli v posledních několika oknech dohromady za 36 milionů eur, ale všichni selhali. Sarr a Faivre již byli prodáni s minimálním nebo žádným ziskem, protože se příliš neprosadili, zatímco Jeffinho zůstává na lavičce náhradníků. Ani zkušenější posily jako Dejan Lovren, Jérôme Boateng a Duje Ćaleta-Car neměly téměř žádný efekt.

Střely vedle i s trenéry

Na úpadku Lyonu se podepsala i neúspěšná jmenování manažerů. Nový manažer Fabio Grosso je šestým stálým trenérem za poslední čtyři roky. K tomu přispěl nedostatek jasného a konzistentního plánu, nevyzpytatelné rozhodování a tlak fanoušků. Navzdory druhému, třetímu (dvakrát) a čtvrtému místu byl Bruno Génésio v roce 2019 fakticky vyhnán fanoušky.

Sylvinho, nevyzkoušený trenér, kterého podepsala klubová legenda a tehdejší sportovní ředitel Juninho, vydržel pouhých devět zápasů. Zkušený Rudi Garcia byl přiveden, aby stabilizoval situaci, což je pro Lyon v poslední době běžná rutina, ale ani on se neosvědčil. Garciův tým hrál po dlouhou dobu sezony 2020/21 nejlepší fotbal ve Francii a dle mnohých měl získat titul, ale nakonec se propadl na čtvrté místo. Navzdory tomuto byl Garcia v létě 2021 vyměněn za Petera Bosze.

ČTYŘI GIGANTI NA KOLENOU. CO SE NA VYHLÁŠENÝCH EVROPSKÝCH ADRESÁCH DĚJE? 1. DÍL - SCHALKE 

Bosz byl pro Lyon velkým jménem: trenér s progresivními, moderními nápady, který neochvějně věřil své filozofii. Tento typ trenérů byl v poslední době v Ligue 1 úspěšný, ale Boszův tým jednoduše nefungoval. Lyon se propadl na osmou příčku a po špatném startu do minulé sezony byl Bosz propuštěn. Plán Lyonu byl správný, ale jeho provedení, s ohledem na Boszovo podobně nešťastné působení v Borussii Dortmund, nikoliv.

Následovalo angažování legendy Laurenta Blanca. Propuštěn byl minulý měsíc, vydržel necelý rok. Od té doby se však situace ještě zhoršila.

Přišel Fabio Grosso. Přestože bývalý obránce Lyonu dovedl Frosinone zpět do Serie A, jeho dosavadní výsledky jsou nevyrovnané a možná se na tak složitou roli nehodí. Stále toxičtější atmosféra v klubu tomu také nepomáhá. Nové a staré vedení se neustále pře o to, kdo nese vinu za finanční potíže, a agresivní fanouškovská základna nadále nadává na svůj tým. Hráči Lyonu nyní vypadají bez ducha a naprosto bezradně.

Gross má za sebou čtyři zápasy. A že by něco okamžitě zlepšil, to se říct nedá. Domácí remíza 3:3 s Lorientem a tři prohry s Brestem, Remeší a Clermontem. Po devíti zápasech je Lyon na dně Ligue 1, za celou sezonu nevyhrál. Sám Grosso přiznává, že se obává sestupu. Vzhledem k nedávnému sešupu klubu, finančním problémům a nevyzpytatelnému vedení nejsou tyto obavy neopodstatněné.

© Olympique Lyonnais - OL